Challengerkollen: ”Mackan” levererar i Tjeckien och grästennisen är igång i Storbritannien

Tennisvärldens fokus må ha varit annanstans, men vi bjöds på härliga turneringar även på Challengernivå under förra veckan. Vi fick en härlig blandning av svensk framgång på gruset i Tjeckien och första rundan grästennis i London.

 

Prostejov
Det var ingen dålig Challengerturnering Markus Eriksson bestämde sig för att testa lyckan i. Turneringarna som går under andra veckan av Slams är normalt sett starka, och Prostejov var inget undantag med hela nio topp 100-spelare och 19 (!) spelare i topp 150. Men den 27-årige svensken vann alla tre kvalmatcher och tog sig därmed in i huvudturneringen. Väl där lyckades han mot alla odds först slå #112-rankade Gerald Melzer i två raka set och därpå två topp 100-spelare i Martin Klizan och Radu Albot av bara farten. I semifinalen tog det däremot stopp mot argentinske Federico Delbonis med 5-7, 5-7, men göteborgsonen ska såklart bara vara nöjd med sin fantastiska insats under veckan. Värt att notera är att Eriksson innan denna vecka inte hade någon vinst mot topp 100-spelare men fick alltså nu två stycken på två dagar! Väldigt imponerande och kul för svensk tennis – detta är svensk herrtennis bästa resultat under 2017 och Eriksson kliver nu upp som ny sverigetvåa.

Bonus: läs ”Mackans” egna tankar i vår intervju med honom här (länk).

Delbonis har i sin tur inte gjort några större avtryck på touren sen han blev argentinsk hjälte när han vann femte avgörande matchen i Davis Cup-finalen mot Kroatiens Ivo Karlovic i höstas, så nog var det skönt även för honom att få ett bra resultat under bältet. I finalen ställdes 26-åringen mot Jiri Vesely och blev den enda spelaren att vinna ett set mot tjecken under veckan men fick till slut se sig besegrad.

Finalresultat: [2]Jiri Vesely  5-7, 6-1, 7-5  Federico Delbonis

 

Surbiton
Grässäsongen tjuvstartade förra veckan i Surbiton, en liten ort strax sydväst om London. Förstaseedad var den evigt stolte britten Dan Evans, som inte gjorde någon förvånad när han tog första bästa chans att byta grus mot gräs. Han tog sig snabbt förbi landsmannen James Ward och japanen Akira Santillan innan han ställdes mot en annan gräsälskare i kvartsfinalen i form av #90-rankade Dustin Brown. Där såg han ut att gå mot en meriterande seger, men vid ledning 6-3, 4-2 tvingades han tyvärr avbryta matchen på grund av en vadskada. Tyvärr är de första rapporterna inte goda och Wimbledon ser osäkert ut för 27-åringen.

Finalparet blev till slut två spelare man inte direkt brukar förknippa med grästennis. Australiensaren Jordan Thompson slog just nämnde Brown i sin semifinal och japanen Yuichi Sugita blev i sin tur segrande i den andra semifinalen mot Marius Copil. Det var båda spelarnas första gräsfinal på Challengernivå (eller högre) och den rutinerade japanen vann till slut efter två ytterst jämna set.

Finalresultat: [6]Yuichi Sugita  7-6(7), 7-6(8)  [7]Jordan Thompson

 

Denna vecka är hela fyra Challengerturneringar igång. På gruset i Lyon spelar Elias Ymer sin första match imorgon mot unge fransmannen Corentin Moutet i en turnering med bland andra Horacio Zeballos och Marcel Granollers. I Caltanissetta spelas det också grustennis med Paolo Lorenzi och Dusan Lajovic, precis som i Lissabon där Damir Dzumhur och Santiago Giraldo tillhör de största namnet. I Nottingham är det däremot grästennis med spelare såsom Ilya Marchenko, Ricardas Berankis och John Millman.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.