Adrian Mannarino – Greppet som räddade karriären

Hur vanligt är det egentligen att etablerade tourspelare ändrar sin teknik? Ernest Gulbis har visserligen revolutionerat sin forehand genom åren och Novak Djokovic har utvecklat sin serve till det bättre men för Adrian Mannarino var det betydligt allvarligare än så. Fransmannen började känna smärta i handleden under försommaren 2011 och efter en rad undersökningar ställdes han mellan två val – byta grepp eller avsluta karriären.

Inom golfen hör man titt som tätt att spelare har problem med sin nya sving och man ställer sig frågandes varför personen ifråga byter sving när den egentligen såg ut att fungera, likväl är det inte helt ovanligt. Hur ser det ut i tennis då? Krönikör Bahram Sarban fördjupar sig mer i ämnet.

Frågan aktualiseras av exempelvis Juan Martin del Potro, som varit skadad och frånvarande från tennisen sedan slutet av 2009. Argentinaren vann US Open 2009 på ett monstruöst sett efter att ha fullkomligt blåst bort Federer av banan i finalen med sin kraftfulla forehand som saknar motstycke bland spelarna på touren idag men karriären har inte gått den väg både han och hela tennisvärlden hade hoppats på. Problemen har på senare år varit så pass allvarliga att ”tornet från Tandil”  inte kunnat spela alls och han har sedan 2014 bara gjort ett fåtal framträdanden. Del Potro har genomgått flera operationer, tillsynes utan någon förbättring och därför ställs den logiska frågan – finns det en alternativ väg? Är det möjligt att ändra tekniken istället för att ”gå under kniven”?. Exempel finns det och personen ifråga heter Adrian Mannarino.

Den vänsterhänte fransosen är inte en av tourens mest kända spelare men innehar för närvarande ändå en respektabel placering kring 50 på världsrankingen. På försommaren 2011, när Mannarino brutit igenom till just topp-50 på atp-rankingen började han känna en fruktansvärd smärta i handleden och kunde således inte slå forehands. Vid denna tidpunkt använde Mannarino ett ganska konventionellt forehandgrepp av semi-western, inte på något vis ett extremt grepp och anses t.o.m. vara skonsamt för kroppen. Mannarino hade använt greppet under hela sin karriär och kunde inte förstå vad som var fel då han hade kört på som vanligt. Det enda han slutligen tvingades förstå var vetskapen om att hans forehand var en enorm svaghet på banan som samtliga kollegor på touren utnyttjade till fullo och den vänsterhänta fransmannen kunde till slut inte ens hålla i racketen p.g.a smärta. Förlusten mot Federer i Wimbledon 2011 var starten på en trist förlustsvit där han förlorade 10 av de 13 följande matcherna där de tre segrarna kom mot spelare rankade utanför 100-strecket.

Mannarino insåg att det var dags att ta tag i saken och göra någonting åt det hela. Den naturliga impulsen blev att uppsöka läkare och undersöka möjligheterna till förbättring. Han uppsökte fyra olika läkare. Två föreslog undersökande kirurgi, en procedur med inga garantier alls och ville det sig illa kunde karriären vara så gott som över. Mannarino avböjde. En läkare föreslog bruket av en handske, likt den golfare använder och den siste kom med domedagsbeskedet att Mannarino borde lägga racketen på hyllan och glömma allt vad tennis heter. Smärtan skulle aldrig gå över sades det.

Mannarino var inte nöjd med något utav alternativen och kände sig sviken av dyra specialister som inte kände något för fransmannens situation och han sökte därefter sin egna väg. Skulle en teknikändring vara den räddningen fransmannen så desperat var i behov av och kanske den sista utvägen av dom alla? Tillsammans med sin tränare Oliver Ramos bestämde de sig för att göra ett sista, hederligt försök. Duon tog tre månader ledigt från touren för att träna in det nya greppet, ett grepp som låg åt det mer extrema hållet. Resultatet blev lyckat och Mannarino har sedan dess lyckats etablera sig på touren och ses som en av de mest bollsäkraste idag. Smärtan i handleden existerar inte längre och frågan är om Juan Martin Del Potro bör genomgå samma resa för att få bukt med sina återkommande skadeproblem.

Del Potros skada ligger på backhandsidan och det har länge diskuterats om en förändring från tvåhandsbackhanden till en mer klassisk enhandsbackhand. En radikal förändring på många sätt och vis och en helt annan mekanik i just enhandsbackhanden men samtidigt vore det trist om en sådan fantastisk tennisspelare som Del Potro ändå är tvingas lägga racketen på hyllan utan att ha testat alla möjligheter. Personligen tror jag mindre på operationer. Har man ett fundamentalt fel i sin biomekaniska rörelse så finns det ingen operation, rehab, styrketräning etc som kan kompensera för detta. Man måste ändra tekniken. Precis som Adrian Mannarino hade modet att göra.

Källa: Tennis.com

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. Even it the online world is global and immense, the power of the tribe or small town will always be around for good and for worse. Being willing to make it good is about the know like trust model of business building. This looks like a it was a great conference. I have to say it is a sad world we live in when there is no place for jokes.

  2. ////பெண் நுகர்வுப்பொருளாகவும்,ஆண் ஒரே நேரத்தில் 20 பேரை எம்பிக் குதித்து உதைத்து விடுவதாகவும் உள்ள இந்திய சினிமாவுக்கு மாற்றாகவும் வினவு சிந்தனைகளுடன் இணைந்து பயணம் செய்கிற மாதிரியான மாற்று இந்திய சினிமாவின் தமிழ் பிரதிநிதிகளில் ஒருவர் லீனா மணிமேகலை.உங்கள் எழுத்தின் முரண் வியப்பையே தருகிறது.////நல்ல காமெடி. உலகமகா கொள்ளைக்காரன் டாடாவுக்காக படம் எடுத்து மக்களை ஏய்த்து முட்டாள் ஆக்குவது தான் மாற்று சினிமாவா ? உங்களைப்போன்று அப்பாவித்தனமாக இருந்தால் லீனா மேடம் தன்னை தமிழகத்தின் சமிரா மஹ்மல்பஃப் என்று கூட சொல்லிக்கொள்வார். என்ன செய்ய எல்லாம் தமிழகத்தின் தலை எழுத்து !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.