Fogninis syrliga passning mot Elias Ymer: ”Jag bryr mig inte om hans potential”

Fabio Fognini buades ut av den svenska tennispubliken i Kungliga Tennishallen efter ett tillsynes mycket vilt firande vid matchboll.

Italienaren bjöd senare på stor show i den mixande zonen där han både dömde ut Elias Ymer och ironiskt gav svar på tal kring just buandet.

– Publiken buade förmodligen för att jag vann. 

Läs mer: Sanslös dramatik mot världsstjärnan

27:e rankade Fabio Fognini har minst sagt blandat och gett under sin karriär. Fantastiska insatser på tennisbanan har hamnat i skymundan för diverse skandaler och glåpord.

Trots att italienaren vann en mycket jämn och dramatisk match mot hemmahoppet Elias Ymer och kvalificerade sig för kvartsfinal var det en oerhört irriterad Fognini som mötte presskåren drygt en timme efter match. På den direkta frågan om hur han skulle summera matchen, ja, då kunde showen börja…

– Jag är i kvartsfinal och är säkerligen gladare än honom (Elias Ymer, reds.anm)

Vad kan du säga om Ymers insats?

– Han är ung och behöver jobba.

Vilken potential ser du i hans spel?

– Ingen aning, det är inte mitt problem.

Men ser du något…

– Jag bryr mig inte!

Vad kan du säga om fansen? 

– Det var kul, han har hemmaplan och jag måste vara glad för att jag är i kvartsfinal för första gången i Stockholm och njuta av denna match.

Hur ser du på dina chanser i turneringen?

– Jag repeterar återigen att jag är kvartsfinal, om du säger något så kommer jag säga igen att jag är i kvartsfinal och är glad. Imorgon är en ny dag i ”the office” med dubbel, förhoppningsvis fortsätter det så i veckan.

Efter den inslagna matchbollen buades du ut av publiken, hur ser du på det? 

– Förmodligen för att han förlorade. Jag repeterar att det är inte mitt problem, jag är glad annars och vann matchen, om du behöver fråga om honom eller någon annan så kan jag inte svara.

Du är okej med att publiken buar?

– Det är deras fel, jag vann matchen så jag bryr mig inte.

Elias Ymer var desto mer ödmjuk i sina uttalanden om sin motståndare.

– Han vann och är en vinnare helt enkel. Man ska göra allt för att vinna, ”too good” för honom.

Hur ser du på Fogninis attityd?

– Inga kommentarer kring det, han är en vinnare, avslutar Elias Ymer.

 

Elias Ymer efter den sanslösa dramatiken mot världsstjärnan: ”Det var grovt”

Elias Ymer och världsstjärnan, 27:e rankade Fabio Fognini, ”gjorde upp” om en kvartsfinal i Stockholm Open.

Matchen skulle komma att bli mer dramatisk än vad man kunde drömma om där svensken totalt räddade 4 matchbollar, skaffade sig själv 1 matchboll i avgörande tiebreak men förlorade – efter ytterligare dramatik.

– Väldigt tufft såklart, det grovaste du kan göra är att förlora i ett tredje sets tiebreak, säger en besviken Ymer efter matchen.

Elias Ymer och Fabio Fognini skulle under onsdagens andra-omgång i Stockholm Open broderligt dela upp matchens två första set mellan varandra, innan det var dags för att spela om det på riktigt i tredje set. Inte riktigt, men det skulle man kunna tro. Första och andra set var båda två ganska sömniga tillställningar där italienaren var klart dominant inledningsvis innan svenskhoppet blev varm i kläderna och stack fram näsan i andra.

Tredje set skulle komma att bli en riktig ”thriller”. Matchens sista gem, där Elias servade för att hålla sig kvar i drabbningen vid 5-6 i tredje set och räddade 3 matchbollar från 0-40, var bara en försmak på vad som som skulle komma i det efterföljande tiebreaket.

Tiebreaket stod och vägde från 4-4 till 7-7, utan minibreak och med en missad matchboll för Elias. Ymer gick senare fram till 8-7 efter ett servess – trodde alla. Ymer jublade högt, Fognini utmanade och hawkeye visade bollen ute med minsta möjliga marginal. Istället andraserve, två raka poäng för Fognini och vinsten var bärgad för den hetlevrade italienaren.

– Jag var förberedd på matchboll vid 8-7 men det är tennis, den är ute. Jag kan bara se det positivt men det är grovt, helt klart, säger Ymer i den mixande zonen efter match.

Hur gick tankarna efter första set?

– Jag var lite låg och han vann enkelt, jag sa då till mig själv att om jag ska ha en chans måste jag vara energistark. Tyckte jag gjorde det bra när energin väl var där uppe.

 

Du gick in i gymmet direkt efter match och tog dig tid för dig själv. Hur smälter man en såpass tuff förlust?

– Man cyklar ner och pratar med sitt team. Alla förluster och vinster måste tas på samma sätt. Igår (tisdag, reds.anm) vann jag 7-5 i avgörande, idag förlorade jag 7-6, man kan bara lära sig och bli bättre.

Vad specifikt lär du dig?

– Jag spelade bra stundtals och hände med i hans tempo ovanligt bra när jag höll upp min energi. Han är 27:a i världen och slått Nadal och grabbarna. Kul att det finns potential.Tyckte jag spelade bra stundals, och hängde med hans tempo ovanligt bra när jag höll upp min energi, det kommer bli nästa steg. Stundtals spelade jag bra, han är 27a i världen och slått nadal och grabbarna, kul att det finns potential.

 

Just energin har det pratats mycket om då Elias visat mer känslor på banan i årets Stockholm Open än vad vi tidigare bevittnat. Något som Ymer erkänner har fokuserats mycket på med tränare Robin Söderling.

– Vi har sett lite på träningar att när min energinivå är hög så klickar allt bättre. Jag har mer auktoritet nu på banan. Vissa är olika men jag behöver energin för att prestera.

Hur går tankarna inför nästa säsong. ATP-tennis eller Challengers, vad är planen?

– Tror allt beror på rankingen. Kan du spela ATP ska du spela så mycket ATP som det går. Två turneringar har jag kvar nu under året, ”Let’s go big there”.

 

 

Elias Ymer efter skalpen i Stockholm Open: ”Har inte vunnit turneringen ännu”

Det skulle bli en riktig rysare mellan svenskhoppet Elias Ymer och 53-rankade argentinaren Leonardo Mayer i öppningsrundan av Stockholm Open. 6-4, 3-6, 7-5 och skalpen var ett faktum framför ett kokande Kungliga.

Ymer ville dock lugna ned en kanske för laddad presskår direkt efter match.

– Detta var bara en seger, jag har inte vunnit turneringen ännu.  

En på förhand mycket tuff första omgång i Stockholm Open väntade för Elias Ymer. Svenskens dystra svit i Kungliga Tennishallen bröts efter att Ymer stack fram näsan i matchens sista gem och stressade fram argentinaren till misstag.

– Det går fruktansvärt snabbt här, jag och Robin (Söderling, reds.anm) pratade inför om att han har ett stort spel men att han kan ”skjuta” så som han gjorde i slutet.

Din syn på matchen?

– Jag kämpade och slet, vi har pratat om att jag ska visa mycket energi för då spelar jag bättre och det gjorde jag perfekt idag. Det gick vägen, hade lika gärna kunna stått här med en förlust. Äntligen fick jag vinna i singel. Singel är alltid singel, säger han och fortsätter sin analys.

– Jag vann med huvudet i sista gemet, läste hans servar och visste exakt vart han skulle placera servarna.

Bolltrollaren och världsstjärnan Fabio Fognini, rankad 27 i världen, väntar i den andra omgången som spelas redan på onsdag. En spelare Elias har bra koll på.

– Vi är bra kompisar och har tränat väldigt mycket i Miami och Barcelona. En snäll kille, han har hjälpt mig en del och äntligen ska det bli kul att möta honom. Spelar ingen roll hur man slår mot honom, allt kommer tillbaka. Stor talang.

Hur ska du spela imorgon?

– Min tennis.

Och det är?

– Som idag, försöka vara energistark och serva bra, blev bara breakad 1 gång idag och det brukar inte hända ofta.

Dubbelfiasko för svenskarna: ”De lärde oss hur man spelade”

Bröderna Ymer och Robert Lindstedt var direktkvalificerade till dubbelturneringen i Stockholm Open efter tre respektive wildcards av arrangören. Det gick dock inget vidare…

Titelförsvararna Elias och Mikael Ymer fick bekänna färg direkt i öppningsrundan under måndagen då världsparet Marc Lopez och Fernando Verdasco väntade, båda tidigare segrare i ATP-slutspelets dubbelturnering.

6-4, 6-0 blev slutsiffrorna till det helspanska paret och Elias Ymer erkände ödmjukt efter match att man blev utskåpade.

– De lärde oss hur man spelade dubbel.

Robert Lindstedt och Jeremy Chardy har ”teamet” ihop tidigare men tog bara fyra gem mot Bolelli/Fognini, 6-3, 6-1.

– Vi spelade riktigt bra, om inträden bästa match vi spelat i år. Vi har inte kunnat spela mycket ihop på sistone men vi är glada, 6-3, 6-1 på detta snabba underlag, det är bra gjort, summerade en mycket glad Fognini.

På den direkta frågan om varför italienaren bara spelat tennis nån enstaka gång tidigare i Sverige svarade han följande: – Jag sa till mig själv att testa något nytt. Jag har sett mycket av staden hittills och hoppas kunna fortsätta göra det under veckans gång.

Attacken inför Stockholm Open: ”Han är helt slut i huvudet”

I avsnitt 13 av Source Podcast pratar vi givetvis Stockholm Open och det med materialgurun Henrik ”Hank” Wallensten. Henrik är frilansande reporter på Svenska tennismagasinet och en sann SO-Open fantast. Avsnittet finns där poddar finns samt i spelaren här ovan – trevlig lyssning!

Programledare: Alex Theodoridis, Jacob Johannesson

Gäst: Henrik Wallensten

I avsnittet pratas det om följande:

  • Fabio Fogninis fruktansvärda beteende
  • Bröderna Ymers chanser i Stockholm Open
  • Robert Lindstedt
  • Fred Simonssons nya samarbete
  • Jerzy Janowicz topp-10 potential

 

 

Source-TV avslöjar: WTA-tävlingen i Båstad läggs ner

I det senaste avsnittet av Source-TV gästades studion av tennisprofiler som Robert Lindstedt, Jonathan Mridha, Fred Simonsson, Markus Eriksson och Christer Hult. Den sistnämnda tillika tävlingsgeneral i Ericsson Open bekräftade i programmet att turneringen nu läggs ner. 

– Intresset för tävlingen är inte tillräckligt stor för att finansiera den bland svenska företag, det är bara krasst, säger Christer Hult. 

(Hör Christer Hult prata om Ericsson Open mellan 51:35-53:05 i klippet här ovan.)

Helsingborgs Dagblad rapporterade först om uppgifter gällande WTA-tävlingens existens och Hult bekräftar nu för Source-TV om hur läget egentligen ligger till.

– Vi köpte licensen 2009, hade vetskapen om att det kostar att etablera ett evenemang vilket det gjorde under tre års tid, vi satsade extremt mycket på att ta dit Serena Williams och de åren gick väldigt bra ekonomiskt. Dock har det varit besvärligt att finansiera turneringen, säger Hult och medger samtidigt att tävlingen kan komma att spelas i en mindre kategori.

– Vi vill definitivt ha en damtävling men det är möjligt att vi har en tävling på lägre nivå som går att finansiera lättare och där har vi diskussioner just nu med Svenska tennisförbundet, säger Hult till Source-TV.

Lottningsguide – här är svenskarna vi tror på i Stockholm Open

Kval, singel och dubbellottningen annonserades under en spelfri och harmonisk lördag i Kungliga Tennishallen. Vi på Tennisportalen har synat lottningen och svenskarna i Stockholm Open – trevlig läsning! 

Lördagar i Stockholm-Open tider brukar vanligtvis innebära lagom med folk i Kungliga Tennishallen och en inledande kvalomgång – inte i år! Arrangörerna har istället valt att flytta fram kvalet till söndagen och ett tunnare träd som följd.

Panelen med Alex Theodoridis och Jacob Johannesson har kikat på svenskarnas möjligheter i såväl kvalet som huvudturneringen.

Karl Friberg – Marton Fucsovics

Jacob – Ynglingen imponerade på mig när han besegrade Markus Eriksson i förkvalet. Men nu väntar ett betydligt starkare namn i 104-rankade Fucsovic som har gått väldigt bra under den senaste tiden. Friberg får vara glad om han kan utmana i något utav seten, men tyvärr tror jag att han blir chanslös. 2-0 till ungraren. 

Alex – Fucsovics ansågs vara en av världens mest spännande talanger för ett antal år sedan och den idag 25-åriga ungraren har den senaste perioden vaknat ur sitt skal litegrann. Besegrade både Rublev och Khachanov på hemmaplan i Davis-Cup senast och knackar nu på dörren till topp-100. Friberg har hittills inte presterat på futurenivå men gör förhoppningsvis en insats på söndag som han kan ta med sig vidare till kommande utmaningar. 2-0 Fucsovics.

Fred Simonsson – Jurgen ZOpp

Jacob – Alla vet vad Fred är kapabel till. Det har vi sett flera gånger. Men frågan är om han kan ta fram det spelet som behövs under söndagen? Jag tror faktiskt det. Han spelar på hemmaplan och kommer ha ett bra stöd från publiken. Zopp spelar dock en bra tennis nu och kommer senast från en final i Falun, men ingen omöjlighet för Simonsson. Skrällvarning, men Zopp vinner med 2-1 i set. 

Alex – Estländaren Zopp har en fantastisk förmåga att i princip alltid prestera på sin yttersta nivå, och lite till, när det vankas tennis i Kungliga Tennishallen. Gjorde faktiskt mos av Querrey i fjolårets kval till turneringen innan han själv blev mosad av Mr.Dimitrov senare i huvudtävlingen. Men! Vi vet att Simonsson har en fantastisk högstanivå och kan i sina bästa stunder spela Federer-esque liknande tennis och i sina sämsta stunder, ja, långt därifrån. Svensken kan mycket väl skrälla sig vidare om han hittar sin rätta nivå och kontinuiteten i spelet. Spelvärt!

Kvallottning

Mikael Ymer – Mischa Zverev

Jacob – Den yngre brodern ställs mot wildcardet och serve och volleyspelaren Mischa Zverev. En mycket svår uppgift för Mikael som har har en tung tid bakom sig. Här blir det svårt för svenskan att upprepa förra årets succé då han sopade banan med Verdasco. 2-0 till Zverev.

Alex – Underlaget i årets Stockholm Open ska vara det snabbaste i Kungliga på många, många år enligt trovärdiga uppgifter. En förutsättning Mr.Serve och volley bara måste tokälska men jag ser framför mig en härlig matchup för Mikael Ymer. Skarasonen är en schackspelare av rang och lever för att hitta lösningar och metoder för att komma åt sin spelare under match, gärna efter ett förlorat första set. Någonting säger mig starkt att Mikael löser detta. Vad det är exakt vet jag inte men känslan ska man inte underskatta. Eller det kanske man ska. Men jag tror i alla fall på att Mikael kan göra detta till en fest vi sent kommer glömma!

Elias Ymer – Leonardo Mayer

Jacob – Efter en fin grussäsong har Leonardo Mayer haft det betydligt tuffare på de snabbare underlagen. Men så klart en stor favorit mot Ymer som har haft det svårt i Stockholm Opens singelturnering hittills. Dock har Ymer större chans att vinna än sin broder, men ska det bli en vinst måste Ymer spela på sin absolut högstanivå. 

Alex – ”Leo” Mayer är tillbaka där han ska vara vilket är topp-50 i världen. Sjönk på rankingen efter sin skadeperiod under fjolåret och fick förpassa sig till Challengertouren men är nu att räkna med igen alltså. Nådde tredjerundan i US Open senast och tog set på Nadal. Har visserligen gjort en del tveksamma resultat sedan dess men här utan tvekan. Elias har inte sett ut att trivas i singelsammanhang i Stockholm Open och kanske har pressen blivit för påtaglig? Förhoppningsvis utmanar han argentinaren men jag kan inte se det hända, speciellt inte med ett snabbare underlag i Kungliga.

 

Singellottning

Dubbellottning

LIVE-TV inför Stockholm Open!

I samarbete med ScandiBet och Vippel Media sänder vi Live-TV på fredag med start klockan 18:00 från Kungliga Tennishallen!

Vi betar av alla möjliga förutsättningar inför årets upplaga av Stockholm Open och det gör vi med en hel drös av intressanta gäster.

Detta får ni med andra ord inte missa.

Ni hittar livesändningen med start 18:00 på Vippels Youtubekanal.

Betting: Olivetti/Krawietz (Ortisei Challenger)

Dags för betting! Vi på Tennisportalen kommer framöver här på sidan att dela med oss av våra främsta speltips från tourens olika tävlingar och vi som skriver gillar det här med att betta på tennis.

Kunskaperna tror vi att vi har – nu gäller det bara för oss att leverera!

Vi hittar onsdagens godbit från Ortisei Challenger som spelas cirka 1200 meter över havet på ett mycket snabbt inomhusunderlag. Spelarna vi har valt att lägga våra slantar på denna gång är den franska jätten tillika storservaren Albano Olivetti (Inofficiella rekordet i hårdast slagna serve) och kamrat Kevin Krawietz.

Dubbelparet vann Ortisei Challenger förra året och även Recanati samt Eckental – samtliga med hypersnabba inomhusunderlag.

Motståndet står Bednarek/Pel för och det är två utpräglade dubbelspecialister men inget par man höjer ögonbrynen för. Kapaciteten finns i Olivetti/Krawietz och man går alltså in som titelförsvarare, på ett fantastiskt snabbt underlag, med dem vapen spelarna innehar – givet spel i våra ögon.

Vi spelar på William Hill (Ortisei doubles) där vi får @1.73 på Olivetti/Krawietz.

Matchen står listad klockan 17:00 svensk tid och den kan ni avnjuta av här nedan via livestream.