Challengerkollen: Cameron Norrie tar Challengervärlden med storm

Collegetennis pratas det inte särskilt mycket om, speciellt i Sverige med undantag för om vi har svenska spelare på den nivån. Kanske är det också för att det inte är direkt jättevanligt att collegelirare tar steget upp och etablerar sig på touren, men där finns ändå spelare som Kevin Anderson, Steve Johnson och John Isner som lyckade exempel. Det råder för första gången på länge en liten hype kring en grupp collegespelare som har goda chanser att ta steget upp. En av dem är Cameron Norrie som tog steget upp till professionell tennis i somras och har gjort det med bravur. Här berättar vi mer om honom!

Det är få som känner till Cameron Norrie och det är inte särskilt märkligt. På ytan är han blott en 22-årig britt som precis har tagit sig in topp 200, vilket självklart inte på något sätt är dåligt för en 22-åring (eller vem som helst), men det är heller inget som får en att höja på ögonbrynen särskilt mycket. Sen efter Wimbledon, dit han blev erbjuden ett wildcard, har vänsterhänte Norrie däremot vunnit två Challengertitlar, spelat ytterligare en final, och har ett matchfacit på 21-4. Så nog är det bara en tidsfråga innan folk börjar prata om Cameron Norrie på riktigt.

Så vem är Norrie? Han är född i Sydafrika till brittiska föräldrar, mestadels uppvuxen i Nya Zeeland, och har de senaste åren främst spelat collegetennis för Texas Christian University i USA. Med ett schema sen 2013 har han däremot väldigt lyckosamt kombinerat collegetennis med spel på Futures- och Challengernivån, något som inneburit att när han avslutade studierna i våras redan var topp 300. Ett schema som har blivit känt i collegekretsar nu och kopieras av flera yngre spelare. Jämför man det med Thai-Son Kwiatkowski, som vann amerikanska collegemästerskapen i våras men som ännu inte varit topp 500, blir kontrasten tydlig.

Cameron Norrie spelar ett aggressivt baslinjespel med en bra serve och framförallt en sylvass vänsterslägga till forehand som han gärna styr spelet med. Hans största svaghet är förmodligen hans tendens att vara ganska upp och ner i matcher, ibland blir det lite för många rena skräpgem. Ofta löser det sig till slut ändå, då Norrie har en förmåga att vara bäst när det gäller. Något som manifesterade sig rejält i somras i en Challenger final mot Jordan Thompson; Norrie hade vunnit första set, förlorade andra med 0-6 och låg under 1-4, 0-30 i tredje innan han plötsligt såg oslagbar ut och vann tredje set med 6-4.

Det var med andra ord lätt att förbanna sig över lottningen när det stod klart att vår egne Elias Ymer hade dragits mot Norrie i förstarundan i Tiburon, Kalifornien, i förra veckan. En match som tyvärr inte sändes, men med slutsiffrorna 7-5, 3-6, 7-5 verkar svensken ha gjort en bra insats även om det inte räckte hela vägen. Ingen annan spelare pressade Norrie lika hårt under veckan, inkluderat Michael Mmoh i kvarten och 97-rankade Tennys Sandgren i finalen.

Norrie befinner sig nu på plats 136 på rankingen och om han fortsätter på detta sätt lär det inte dröja länge innan han är topp 100, spelar regelbundet på huvudtouren och är en kandidat till Storbritanniens Davis Cup-lag.

Finalresultat:  [8]Cameron Norrie  6-2, 6-3  [2]Tennys Sandgren

 

Övriga turneringar
– Apropå före detta collegespelare har vi goda svenska nyheter från samma turnering i Tiburon, då André Göransson tillsammans med Florian Lakat tog hem dubbelturneringen. En lysande turnering där de slog fjärde-, andra- och förstaseedade paret. I finalen slog de Arevalo/Reyes-Varela med 6-4, 6-4, en match där de räddade hela 22 (!) raka breakbollar.

– Under radarn har slovaken Norbert Gombos ett alldeles strålande år. 27-åringen tog hem veckans turnering i Orleans, Frankrike, efter att ha besegrat spelare som Dustin Brown, Andrey Kuznetsov, Ilya Marchenko och Julien Benneteau. Fyra bra vinster där den sistnämnde var finalmotståndaren. Slutsiffror: 6-3, 5-7, 6-2. Gombos parkerar nu på plats 80 på rankingen, ett personligt rekord för honom.

– Veckans tredje och sista turneringsvinnare var serben Filip Krajinovic, som tog hem titeln i Rom. Trots spansk motstånd, i form av Guillermo Garcia-Lopez, Carlos Taberner och Daniel Gimeno-Traver, de tre sista matcherna kunde ingen rå på 25-åringen som dessutom inte förlorade ett set på hela veckan. Gimeno-Traver avfärdades i finalen med 6-4, 6-3.

 

Kommande vecka är det fem Challengerturneringar på schemat. De går av stapeln i Kaohsiung, Taiwan; Monterrey, Mexico; Stockton, USA; Almaty, Kazakhstan och Campinas, Brasilien. I Stockton har Elias Ymer fått ännu en tuff lottning då han tar sig an förstaseedade Ruben Bemelmans imorgon. Ymer är dock inte enda svensk i farten i Stockton då André Göransson har fått ett wildcard och spelar Mackie McDonald i förstarundan (även McDonald är en före detta collegelirare; han vann amerikanska collegemästerskapen 2016). Även Christian Lindell är i farten under veckan då han spelar turneringen i Campinas och har lottats mot Guilherme Clezar i sin första match.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.