LISTA: Lottningen klar för Jönköping Challenger – Vi går igenom samtliga spelare

Sveriges första challengerturnering på över ett decennium startar nu på måndag då Jönköping står som värd för RC Open. Lottningen för huvudturneringen annonserades under helgen och vi kikar närmare på samtliga spelare som deltar i Jönköpings Challengerturnering i denna fullspäckade lista.

Rankingen står inom parentes

Singellottningen

Dubbellottningen

Filip Krajinovic (97) 

Förstaseedad i turneringen. Filip Krajinovic gick under sina yngre år på den välkända Bollettieri-akademin som fostrat storstjärnor såsom Maria Sharapova, Kei Nishikori, Andre Agassi och Bollettieri menade att just Krajinovic skulle bli den nya Agassi. Nu är Krajinovic långt ifrån den absoluta världstoppen och tillhör just nu den skara spelare som befinner sig mellan ATP-touren och Challengern. Bäst på grus.

Aslan Karatsev (199)

Ryssen född 1993 har haft svårt att hävda sig på challengertouren sedan han slog igenom i futures under 2014. Har egentligen inga hål i sitt spel men har heller inte några direkta vapen. Kvalade in till ATP-turneringen i Doha tidigare under året.

Karen Khachanov (148)

Tränas av Elias Ymers tidigare tränare, Galo Blanco. Mäter 198 centimeter och anses vara en av tourens största talanger. Slog både Albert Ramos och Janko Tipsarevic blott 16 år gammal under ATP-turneringen i Moskva för tre år sedan. Har vunnit ett par futuretitlar och tog sin första challengertitel i Istanbul förra året. Innehar en mycket aggressiv spelstil och slår hårt från både forehand och backhandssidan.

Andrea Arnaboldi (136)

Den evigt backhandsslicande italienaren är likt sin landsman Fabio Fognini en bollbegåvning och en fröjd för publiken att beskåda. Är lite av en veteran på challengertouren och trots att han anses lite som av en grusräv har han inför denna turnering spelat 13 raka turneringar på hardcourt. Har 0 vinster på sina sju senaste försök. Tar han sin första seger för året i Jönköping?

Elliot Benchetrit 

17-åringen är orankad och gör under veckan sitt första framträdande på challengertouren någonsin. Fick turneringens sista och fjärde wildcard och har för mestadels spelat kval i futureturneringar tidigare med blandade resultat. Ska bli intressant att se vad den unga fransmannen kan göra mot Arnaboldi i första omgången.

Uladzimir Ignatik (243)

Vitryssen innehar en nästintill identisk serveteknik som Andy Roddick, vilket han idag är ensam på touren om. Ignatik går sällan långt i challengerturneringar och gör sina bästa resultat på futuretouren där han förespråkar snabba underlag. Har filt som sitt favoritunderlag och de snabba förhållandena i Jönköping kan komma att passa honom väl. Har ett temperament utöver det vanliga.

Konstantin Kravchuk (129)

En av challengertourens vassaste servare. Har visserligen en serveteknik som ser otroligt krävande och påfrestande ut men farten som genereras är inte att leka med. Gillar att växla upp spelet med serve och volley. Deltog i helgens Davis Cup-dubbel mot Sverige där han och Evgeny Donskoy vann i tre raka set mot Lindstedt/Brunström. Går ofta långt i challengerturneringar men brukar braka ihop så fort det vankas titlar.

Jan-Lennard Struff (108)

Är egentligen för bra för challengertouren men ”Struffen” har haft svårt att hävda sig på tennisens största scen. Är bäst på snabba inomhusunderlag och har ett väldigt kraftfullt spel. Endast det mentala som står i vägen vid tillfällen för Struff men kan under en bra dag slå de flesta inom topp-100. Ansågs vara den som skulle ta efter den äldre generationen i Tyskland under sina år som junior men Jan-Lennard har under sin tid på touren haft svårt att leverera resultat under längre perioder.

Markus Eriksson (483)

Var för ett par år sedan den högst rankade spelaren i Sverige och många var det som trodde att ”Mackan” skulle ta sig in på challengertouren och eventuellt sniffa på ATP-spel. En riktig slitvarg som alltid kämpar, oavsett ställning i matchen men faktum är att ”Mackan” inte alls håller för challengerspel, vilket resultaten tydligt visar, utan futuretouren är där han hör hemma.

Jurgen Zopp (177)

Den ack så skadedrabbade estländaren vet man aldrig vad man får av. En av tourens största talanger som yngling men mängder av skador har ställt till det för Zopp. En stabil kugge på challengern och som har perioder där han kan spela topp 30-tennis men likt Struff blandar han och ger för mycket. Tog endast två gem mot Jordan Thompson under förra veckan i Cherbourg.

Daniel Windahl (807)

19-åringen har fått ett välförtjänt wildcard till tävlingen efter sina insatser de senaste månaderna. Belönades även med en plats i Sveriges Davis Cup-lag och gjorde debut i helgen. Stod upp mycket bra mot ”Utomjordingen” Gabashvili och gjorde inte på något sätt bort sig. Har inte tävlat särskilt mycket på challengertouren tidigare men det känns som att Daniel har alla möjligheter att slå sig in på tennisens bakgård inom kort. Ställs mot Zopp i första omgången.

Farrukh Dustov (218)

En av Tennisportalen-bekantingen Alessandro Mottis bästa vänner på touren. Farrukh Dustov är en sämre version av argentinaren Juan Martin Del Potro och spelar gärna turneringar där det vankas inomhus och snabba underlag. Kraftfullt spel, servar stenhårt och gillar att styra spelet med sin forehand. Deltog i challengertourens motsvarighet till ATP World Tour Finals som spelades på grus i Brasilien men förlorade sina tre matcher.

Aldin Setkic (204)

Bosniern är vad man kan kalla för en medelmåtta på Challengertouren. Gör inga större väsen av sig, vinner ett par omgångar här och där men är absolut ingen som går långt i turneringar. På futuretouren har han dock under flera år sopat rent och plockat in välbehövliga poäng till rankingen.

Tristan Lamasine (119)

Fransmannen är en av de mest intressanta på challengertouren just nu och nosar mycket välförtjänt på topp-100. Rör sig väldigt bra för att vara så lång och har inga direkta svagheter i sitt spel. Går från klarhet till klarhet och det dröjer nog inte länge innan vi får se Lamasine kamma hem ett par challengertitlar…

Radu Albot (145)

Kan mycket väl vara den snabbaste spelaren i turneringen. Var likt Dustov med i Challenger Tour Finals och föredrar helst det röda gruset. Joker i turneringen som har alla möjligheter att ta sig långt. Moldaviens enda representant på touren. Ricardis Berankis-kopia i sitt sätt att spela.

Gastao Elias (121)

En av tourens mest underskattade spelare som är lika bra på hardcourt som på grus. Tillhör challengertourens absoluta toppskikt och spelar oerhört moget. Gick en tuff femsetare i fredags mot Dominic Thiem där han mycket snöpligt förlorade i tiebreak men överlag en fantastisk insats från Gastao. Frågetecken ställs till portugisens fysiska tillstånd och förhoppningsvis spelar han sin första omgång på onsdagen.

Norbert Gombos (161)

Hade ett fantastiskt 2014 och var sånär på att slå sig in på ATP-touren men ett ganska medelmåttigt 2015 har gjort att Gombos nu har en lång väg att vandra om han vill sätta sig i samma sits igen. Har serven som sitt främsta vapen och slår stenhårt på allt, likt Dustin Brown. Ger inte mycket för marginaler och är som många spelare på denna list oerhört oförutsägbar.

Yannick Mertens (201)

28-år gammal och belgaren har aldrig varit högre rankad än på 179:e plats. Hans ranking tillåter honom att spela challengertennis men hans nivå ligger mer åt futurehållet. En av de sämre spelare i lottningen.

Aleksandr Nedovyesov (200)

Spelade mot ingen mindre än världsettan Novak Djokovic i helgen i Davis Cup. Där var han givetvis chanslös men tog revansch i dubbeln då han och Golubev dominerade. Fantastisk volleyspelare som har ett fina segrar på sitt CV, däribland en femte och avgörande match i DC mot Fabio Fognini. Lär vara hyfsat slut i kroppen och frågan är hur mycket han egentligen orkar.

Elias Ymer (151)

Det svenska hoppet har inte lyckats hävda sig på challengernivå på sistone. De flesta minns han otroliga vecka i Caltanisetta, Italien förra året då han vann challengern efter många fina vinster men Ymer har haft tufft att göra resultat sedan dess. Ymer ställs mot Nedovyesov i första rundan och hur Ymer kommer reagera efter att ha varit borta ett par veckor p.g.a influensa ska bli intressant att bevittna. Ymers resultat på inomhus hardcourt är inte heller särskilt övertygande och förhoppningsvis får vi se skara-sonen gå långt under veckan.

Lukas Lacko (109)

Hur Lukas Lacko inte kan vara rankad inom topp-100 och vara en stadig ATP-spelare är egentligen något som förvånar mig något oerhört men Lacko har alltför ofta förlorat mot spelare som är på samma nivå som honom och då blir det givetvis svårt. Var för ett par år sedan rankad runt topp-40 strecket och vinner han turneringen under veckan lär ingen bli förvånad. Spelar oerhört flackt.

Mirza Basic (133)

Tog en milstolpe i karriären under året då vann sin första Grand Slam match någonsin efter vinst mot Robin Haase i Australian Opens huvudturnering. Älskar snabba inomhusunderlag och blir väldigt sällan bruten. 24-åringen har förbättrat sig enormt de senaste åren och fortsätter utvecklingen att gå i rätt riktning lär det nog inte dröja länge innan han är redo för större utmaningar. Hade hela 48 vinster under 2015.

Igor Sijsling (154)

Oseedad i turneringen men här osar det klass. Varit skadedrabbad de senaste två åren då han innan dess låg stadigt rankad på topp-50. Behöver spela så mycket som möjligt för att hitta tillbaka till formen och hans nuvarande ranking är inte alls talande för holländarens kapacitet. Har enligt undertecknad en serveteknik som är en av tourens vackraste.

Grega Zemlja (181)

Många på listan som haft sina glansdagar för ett par år sedan och Zemlja är heller inget undantag. Rankad runt topp-40 under 2013 och fruktad av nästintill alla på touren för sin offensiva, aggressiva spelstil. Zemlja har spelat sparsamt med tennis de senaste månaderna och nivån är inte alls som den har varit en gång i tiden. Möjligtvis att skadorna har tagit ut sin rätt på hans sargade kropp men spela tennis, det kan han.

Nikola Mektic (133)

Nikola Mektic kan med all rätt använda epitetet ”late bloomer” när det gäller att beskriva sin egna karriär på bästa sätt. Fram tills 2013 var Mektic en spelare som hade stora problem med att ens kvala in till challengerturneringar men under det senaste året har han varit så pass framstående att han inte är långt ifrån sin främsta ranking någonsin. En frisk fläkt som gillar att smälla på.

Andrey Golubev (190)

Rankingen har sprungit ifrån Golubev på sistone men trots att resultaten på ATP och Challengernivå inte varit bland de bättre höjer han sig alltid när han sätter på sig den blåa dressen och representerar sitt land i Davis Cup. Alla minns vi hans chockerande seger över Stan Wawrinka i Schweiz under 2014 och trots att Wawrinka underpresterade en hel del fick vi se Golubevs sanna kapacitet. Lite för vek mentalt och höjer sig inte när det gäller som mest.

Isak Arvidsson (575)

Ännu en hemmaspelare som fått WC till veckan. Vann mycket förvånande ett set ifrån Andrey Kuznetsov i helgens DC-äventyr borta mot Ryssland men challengernivå har Arvidsson ännu inte nått i sin karriär. Isaks dubbelkunskaper är dock imponerande och han skulle säkerligen tillhöra toppskiktet på challengertouren i spelformen om han hade valt att satsa.

Dustin Brown (100)

En publikfavorit utöver det vanliga. Hans närvaro lär säkerligen bidra till ökad biljettförsäljning och förhoppningsvis får vi se en hel del spektakulära poäng under veckan som kommer. Tourens mest oförutsägbara spelare och kan under stunder spela ut spelare som Rafael Nadal (x2) men sedan nästa vecka förlora mot medelmåttor som Jan Hajek. Har inga som helst marginaler i sitt spel och spelar sällan en duell över 10 slag.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.