Nya racketar inför US Open

Inför varje grand slam så brukar det hända en del grejer på racketfronten och så även inför årets US Open. Vi tar en liten titt vad som händer från några av rackettillverkarna inför årets sista slam.

Wilson Ultra

Wilsons Ultra serie har väl varit något av en smygare i racketbutikerna medan Pro Staff och Blade tagit för sig bättre. En anledning är att serien inte haft någon tydlig ambassadör bland toppspelarna. Men lagom till US Open så får serien ett par fina namn: Gael Monfils, Borna Coric och Feliciano Lopez på herrsidan samt Madison Keys på damsidan.

Glädjande för racketnördar är också att serien får en tour-modell som är 18×20 i strängmönster, mjuk och mår bäst av att ha lite blytejp för att öppna upp sweet-spoten och ge den lite mer kraft. Spelar man Wilson Ultra Tour utan någon form av anpassning så kommer den sannolikt kännas lite klen i träffen, men perfekt för de som gillar att ”meka lite” med sin racket. Spekulationerna innan lanseringen av Wilson Ultra Tour har varit om det är Wilsons beryktade pro stock racket H19 (kopia av HEADs legendariska Prestige-serie), och även om det inte är exakt en H19 så kanske man kan kalla det en tribut. Hur som helst, gillar du kontrollracketar med bra känsla ska du helt klart prova en Wilson Ultra Tour.

Men Wilson Ultra Tour är inte den enda racketen i serien, på min webbsida Tennisnerd har jag skrivit ett inlägg som heter ”Wilson Ultra Racquets Revealed” där du hittar en översikt över de olika modeller som släpps. Lite kortfattat så finns det också en Wilson Ultra 100 CV där CV är en förkortning för Wilsons hajpade dämpningsmaterial Countervail som ska reducera vibrationer och således minska risken för tennisarmbåge. Här handlar det om 100 square inches i träffyta till skillnad mot Tour-modellens 97, ett öppet strängmönster (16×19) och riktigt hög styvhet (RA 74 att jämföra med Ultra Tours som ligger runt 60). Dock ska ju Countervail dämpa den styvheten avsevärt, men mitt problem med tidigare CV-ramar (Blade-serien till exempel) har varit att materialet dämpar för mycket så att man inte riktigt vet var i racketen man träffar bollen – en otroligt viktigt bit information för tennisspelare.

Förutom Wilson Ultra Tour och Wilson Ultra 100 CV så släpps också Ultra 100L och 100UL vilket är två lättviktsmodeller för nybörjare och juniorer.

Wilson släpper dock inte bara Wilson Ultra-racketar utan också möjligheten att designa sin egen Wilson-racket genom något som heter Wilson Custom Made. Man kan byta färger på de olika delarna på racketen och också få en unik signatur ditplitad. Dock finns Wilson Custom Made än så länge bara i staterna. Förutom det så är det lite trist att man inte kan anpassa spelegenskaper som vikt, längd, grepp etc likt HEADs Custom Made (dock erbjuder HEAD inte många variationer när det gäller racketens utseende).

Babolat Pure Drive

Babolats Pure Drive är en av de mest populära racketmodellerna genom tiderna. Sen racketserien kom ut i mitten av 90-talet har den tilltalat en bred grupp av spelare med sina förlåtande och kraftfulla egenskaper. Nu lanserar man en ny variant som har något som heter Cortex Pure Feel, vilket likt Wilson Countervail ska dämpa vibrationer från racketen och ge en “renare” känsla i bollträffen. Den stora frågan är så klart: gör den det?

Jag har tyvärr ännu inte fått chansen att testa den, men det man kan utläsa av andra recensenter är att den har en relativt mjuk och bekväm bollträff för den mängd av kraft och spinn man får i en Pure Drive. Det har väl inte hänt massor med den här racketserien utan du får vad du alltid får i en Pure Drive – massa extra kraft i slagen. För mycket för vissa (undertecknad ingår i den skaran) och ett välkommet tillskott för andra.

Förutom Cortex Pure Feel så har racketen även FSI-teknologi (frame string interaction) som ska ge bättre känsla vid bollträff och beskrivs som ett mer förlåtande strängmönster där strängarna är glesare ute i hörnen men tätare runt mitten, dvs i det så kallade sweetspot-området. Det finns även så kallad FSI-teknologi på den förra Pure Driven från 2015 och där tyckte jag faktiskt att det gav lite mer spinn på bollen än tidigare modeller. Min favorit-Pure Drive var övrigt den första versionen, innan de började med Cortex och annan marketing lingo, fast till slut blev det för mycket power där med.

Funkar alla dessa teknologier? Ja, det är nog upp till var och en att bedöma. Som gammal marknadsföringsräv så ligger det mycket jargong och överdrifter i det mesta som skrivs från rackettillverkarna men ibland gör verkligen teknologin skillnad. Bästa exemplet på det tycker jag Princes Textreme-serie var som faktiskt levererade otroligt stabila och trevliga spelegenskaper. Dock har inte det medfört att den amerikanska rackettillverkaren har god ekonomi, tvärtom är de på gränsen till konkurs. Tråkigt!


YONEX EZONE

Japanska Yonex vill inte ligga på latsidan när det vankas grand slam. Lagom till US Open släpper de en ny version av den väldigt populära Ezone-serien som fick sitt ordentliga genomslag med Yonex Ezone Ai 98 som gavs otroligt fina recensioner för ett par år sedan (välförtjänta sådana) och därefter följdes upp med Yonex Ezone DR 98 som var en något stabilare och styvare variant men i övrigt väldigt lik i spelkänslan.

Den nya varianten verkar hittills bara heta “Ezone” och ha liknande design och spelegenskaper som föregångarna. Yonex har inte lanserat mer information men man kan se bilder på den nya racketen på rackettillverkarens officiella hemsida. Om man ska ge sig på att gissa lite så kan jag tänka mig att Yonex Ezone 98 är ännu lite styvare än föregångaren för att ge mer fart. Personligen föredrog jag nog AI före DR, men jag gillar flexigare racketar så det är ju upp till var och en.

TECNIFIBRE

Franska Tecnifibre ska så klart inte ligga på latsidan inför US Open utan lanserar en ny variant av deras Tflash som de kallar PS. Vad står nu PS för? Jo, PowerStab geometry är en designförbättring av ramen som ska ge mer kraft och stabilitet. I övrigt så erbjuder Tflash PS inte direkt någon större innovation. Tecnifibres produktchef Lauren Blary har sagt att de ville göra den mest kraftfulla och stabila men lätta racket någonsin. Det är väl det alla tillverkare vill? Och den nischen har helt enkelt Babolat ”ägt” de senaste 20 åren eller så.

Tecnifibre Tflash PS kommer ha en träffyta på 100 square inches och ett strängmönster på 16×19. Precis som en Babolat Pure Drive, en Wilson Ultra CV och en hel drös med andra racketar. Det är helt enkel normen för en modern racket. Det finns inga specifikationer för Tflash-serien ute än, men jag skulle gissa att de lanserar en tyngre 315 grams modell, den vanliga 300 och säkert någon lättare variant.

RACKETNÖRDENS REKOMMENDATION

Sist men inte minst: en racket är en väldigt personlig sak och det som känns bra för vissa, känns inte bra för andra. Därför är det alltid klokt att testa en racket innan man slår till och kan man inte demospela så är det nog smart att köpa en att experimentera med innan man bestämmer sig för att göra det till den ram man spelar match med (i de flesta fall innebär det att köpa ett par till racketar av samma modell). Och ledsnar man på en racket man köpt så kan man ju alltid sälja den på Blocket…

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. Intressant inlägg, men jag saknar Donnay i ditt urval av racketar? Bytte från Babolat till Donnay för några år sen o har ett riktigt gött rack nu likt gamla Pro Staff eller Donnay Pro Cynetic.. Hade varit kul o se en oberoende jämförelse av hur Donnay egentligen står sig från en tennisnörd.. ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.