Racketnörden presenterar sig

Hej alla läsare av tennisportalen.se! Då jag bedrivit min tennissajt tennisnerd.net under ett par år där jag skrivit om nya racketar och de racketar som proffsen använder, blev jag tillfrågad av redaktören om jag kunde tänka mig skriva ett par rader på svenska om materialsidan av sporten. Självklart sa jag ja!

Några korta rader om mig. Jag är nyinflyttad till Stockholm efter tio år på Malta. Jag jobbar till vardags med marknadsföring och har varit involverad i sponsring av tennis på olika sätt. Det har bland annat lett till att jag träffat båda Rafael Nadal och Roger Federer och fått spela dubbel i par med Rafas farbror och tränare, Toni Nadal. Dessutom har jag fått se en hel del bra tennis live. På tennisbanan har jag tyvärr inga större meriter att skryta med. Jag har vunnit klubbmästerskap på Malta där jag bodde i tio år och varit i semi-final i Maltamästerskapen som bäst (starkaste spelaren på ön har varit cirka 800 på ATP-rankingen så konkurrensen är inte mordisk, men det finns ett gäng duktiga spelare). Jag försöker spela tennis så mycket jag hinner, vilket brukar leda till 2-3 gånger i veckan. Min förhoppning är att spela lite fler tävlingar som 35-åring.

Undertecknad på Haga Tennis

Min fascination för tennisutrustning och specifikt racketar kom relativt tidigt. Kanske jag skyller mina dåliga resultat för mycket på utrustningen, vad vet jag. Det är nog den vanligaste anledningen att byta racket och strängar så ofta annars. Men jag tycker faktiskt det är riktigt roligt att hänga med i utvecklingen och se hur olika racketar kan påverka hur man spelar tennis och vad man får ut av sitt spel.

På tennisnerd.net skriver jag ofta om nya racketar och strängar samt vad tennisproffsen använder för utrustning. Det är oftast inte de racketar man tror de spelar med utan de marknadsför en modell men spelar med en annan, oftast äldre, med deras egna specifikationer. Sådana racketar kallas “pro stock” och kan ha förbryllande koder från rackettillverkarna som H19 eller H22 (Wilsons pro stock-koder) eller HEADs legendariska PT57A (en rammodell som baseras på den mer än 20 år gamla HEAD Pro Tour 630 som österrikaren Thomas Muster bland andra gjorde populär) eller en TGT 232.2 (en HEAD Prestige-variant). Varje ny variant av en racketmodell som lanseras har en produktionskod likt den.

En HEAD PT57A – en pro stock variant av HEAD Pro Tour 630.

Om vi tar Roger Federer som exempel så har han för några år sedan släppt en signaturracket med Wilson som heter Wilson Pro Staff 97 Roger Federer Autograph. Det är faktiskt en likadan racket som Federer själv spelar med även om han har en anpassad greppform och blytejp på racketen för att bättre passa honom. Alla dessa små justeringar är något som många spelare gör hela tiden tillsammans med deras strängare och rackettekniker. Att hela tiden jobba på sin utrustning är lika naturligt för många spelare som att jobba på deras fysik och teknik.

Wilson Pro Staff 97 Roger Federer Autograph

Rafael Nadal gör precis samma sak som Federer. Hans Babolat Pure Aero Play är faktiskt en Babolat Aero Pro Drive Original under färgen (första versionen av racketserien). Han har lagt till mer och mer blytejp på ramen under åren för att få bättre stabilitet och kraft i slagen. Han har också experimenterat med strängar och tidigare i år testspelade han en ny racket från HEAD som heter MxG 3 och har liknande spelegenskaper som Babolats Pure Aero-serie. Han har dock fortsatt med sin Aero Pro Drive och skördat fina framgångar under 2017 som ni alla vet.

Så Nadal och Federer spelar inte med så annorlunda racketar från de modeller de marknadsför, men i Andy Murray och Novak Djokovics fall är läget helt annorlunda. Om vi tar nuvarande världsettan Andy Murray som exempel så spelar han med just den 20 år gamla HEAD Pro Tour 630 som i pro stock lingo kallas PT57A, men Murray har 16×19 strängmönster istället för det vanliga 18×20. Trots det så marknadsför han alltid den senast HEAD Radical-varianten. Racketföretagen har gjort detta länge, men på grund av stämningar på senare år så måste de nu skriva att spelarna “endorse”, dvs rekommenderar ett racket, inte skriva att de spelar med den om de verkligen inte gör det. Ingen spelare (inte ens Fernando Verdasco som är småkänd för att byta racketmodell och strängtyp ofta) ändrar sin utrustning så ofta som marknadsföringen påvisar. Det är för mycket som står på spel för att det ska vara fallet.

Med Djokovic är det lite samma sak som med Murray. Han spelar med en proffsracket som är baserad på en gammal HEAD-radical modell och har det ännu mer kryptiska namnet PT113B. Dock marknadsför han så klart alltid den senast HEAD Speed-racketen. Sen har Djokovic en stor mängd blytejp (se bild nedan) vilket gör den oerhört tung att svinga.

Novak Djokovic’s racket

Vill ni veta mer om proffsens racketar så finns det massa mer detaljerade artiklar om många av tourens spelare på tennisnerd.net.

Nästa inlägg kommer handla om vilka racketmodeller som är hetast just nu. Svinga lugnt!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.