Tennisportalen granskar näthatet mot svenska tennisproffs

0
1567

”Apa, håll din serve kukskalle, odugliga skit”. ”Kommer du till mitt land dödar jag dig”. ”Hoppas din mamma dör i cancer”. Dödshoten och näthatet mot svenska tennisspelare på sociala medier och sms sker på vardaglig basis. Hur påverkas spelarna av att inboxen är full med hatmeddelanden och kränkningar efter varje spelad match?

Tennisportalen har granskat näthatet mot svenska tennisproffs och i princip alla vi pratat med, 30-talet personer, har blivit drabbade, även dem som inte valt att kommentera i granskningen. 10 svenska spelare har valt att berätta – här är deras historier. 

Utvecklingen av sociala medier de senaste åren har lett till en helt annan öppenhet gentemot kändisar och idrottsprofiler. Idrottarna kan interagera direkt med fansen när som helst på dygnet och leverera en helt annan inblick i vad som tidigare skådats. Men det finns en baksida och ett problem som egentligen ingen har en lösning på.

Sällan har det varit så enkelt att helt anonymt kränka, hota, förnedra, mobba en annan medmänniska som i nuvarande tid. Twitter, Instagram, Facebook, plattformarna är många. Likaså de olika typer av meddelanden som strömmar in. Spelare världen över har tidigare berättat om hatet som ökar. Tennisportalen har pratat med 10 svenska tennisproffs som nu träder fram och berättar.

– Det kan vara allt från hora till att de ska döda min familj, säger Rebecca Peterson och fortsätter.

– Jag tror att alla spelare önskar att det inte var såhär varje gång man förlorade en match, men tyvärr är det så. Det är extremt trist att spelarna ska behöva bli utsatta för detta ständiga hat. Allt som skrivs är helt oacceptabelt och kan vara väldigt obehagligt att läsa.

Cornelia Lister fyller i.

– För det mesta kommer det på Facebook i inboxen man måste klicka sig in på. Eftersom jag har öppen Facebook fan-page samt Instagram och Twitter så händer det att de kommenterar så att alla kan se, men då får jag notis och försöker radera så fort som möjligt.

Johan Brunström delar med sig av sina skräckupplevelser och sätter samtidigt fingret på problemet.

– Ja, det händer rätt ofta att man får hatmeddelanden på sociala medier efter förluster. Vanligtvis så är det mer personangrepp, t.ex. att man är helt värdelös, gammal, borde sluta, idiot. Ibland kommer det dock även hotmeddelanden och när det blir alltför grovt så har jag anmält det till ATP. Har hänt att jag fått meddelanden om att jag borde se mig om för snart kommer en kula sitta i huvudet på mig och att de kommer mörda min familj. Är det något som gör att man mår lite bättre efter en förlust så är det för man vet att idioterna som skriver dessa meddelanden förmodligen har förlorat en del pengar på att man förlorade.

Just bettingmarknaden har ökat lavinartat det senaste decenniet och tennisen står tätt bakom fotbollen när det kommer till mest omsatta livesport. Människor kan idag satsa pengar på alltifrån futurekval i Gabon till Grand Slams och antalet olika spelformer på sporten har aldrig varit fler. Bettingen har givetvis ett samband med det ökande näthatet mot tennisspelare och matchfixingens ökande problem inom sporten.

– När Solna TK i Stockholm hade $10 000-turneringen fick jag ett samtal angående matchfixing och att jag skulle förlora första set med 6-0 och då få X summa pengar. Det var väldigt obehagligt och jag ringde direkt till min vän Mats Persson som var tävlingsledare. Dagen efter fick jag rapportera och ringa ITF. Det visade sig att de som låg bakom detta hade startat en Facebooksida för tävlingen och skrivit till flera tjejer som skulle spela.

”Bitch, jag hoppas du dör”

Efter en tävling i Tyskland där hon besegrades i både singel och dubbel strömmade det in meddelanden. (Se bilder nedan). Med samtycke från Cornelia Lister, och övriga spelare som träder fram i granskningen, bifogar vi skärmdumpar från spelarnas sociala konton här i granskningen.

Kajsa Rinaldo Persson har själv märkt av bettinghetsen under tävling.

– I Spanien stod ett gäng killar utanför tennisanläggning och spelade på matcher! Efteråt fick jag extremt grova hatkommentarer men det är inget jag bryr mig om så mycket längre! De som skriver dessa hat är ofta personer som inte är särskilt insatta i tennis och förstår ingenting av själva sporten.

– Det är sjukt att så många satsar pengar på denna nivå och som kontaktar spelare personligen, säger 545-rankade Fanny Östlund som delar med sig av sina skärmdumpar.

Oavsett vilken nivå våra svenska tennisproffs befinner sig på i sina nuvarande karriär existerar hatet i mer eller mindre skala. Jeppe Johansson-Holm och Lucas Renard, rankade 1227 respektive 1197 i världen, berättar.

– Kommentarer efter matcher då någon har bettat på min match och förlorat pengar har man ju fått. Något i stil med ”fuck you, fuck din tränare, jag hoppas du dör på banan” och liknande, säger Jeppe.

– Många meddelanden från utomstående personer som visat ett stort hat. Självklart tycker jag det är väldigt tråkigt att det ska behöva vara så men jag tror att det är någonting man måste lära sig att klara av att hantera själv, konstaterar Lucas Renard.

Markus Eriksson tar det hela mer med lätthet.

– Inte så mycket att säga egentligen, jag får meddelanden efter nästan varje match och brukar inte ta åt mig så mycket. Det är nästan tvärtom ibland, jag tycker det är kul att folk tror att jag ska vinna även om jag möter mycket högre rankade spelare. Markus delar med sig av två skärmdumpar.

– Det känns som alla spelare får dem. Jag bryr mig inte så mycket, även fast det skrivs helt sjuka grejer, säger Andreas Siljeström.

Ytterligare en svensk spelare, som vill förbli anonym, har skickat in två skärmdumpar.

Vad har tennisens största organ för olika hanteringsmetoder när det kommer till näthat och mordhot på sociala medier? Tennisportalen har tagit del av ett mail från Tennis Integrity Unit, en organisation som jobbar mot matchfixing och korruption, som ni kan läsa här: TIU social media abuse policy.

”Kränkningar online mot spelare via sociala medier är ett område med växande oro. Ofta är
denna oacceptabla handling kopplad till missnöjda bettare, även om detta inte är en korruption i allmänhet. TIU spelar en aktiv roll genom att arbeta nära med WTA, ATP, ITF och individuella spelare med att ge stöd och praktiska råd”, står det bland annat i mailet.

”TIU ger också information som gör det möjligt för spelare att blockera missbrukare och råder dem att inte engagera sig i online-konversationer, kontrollera sekretessinställningar för att minska ovälkommen kontakt och använda ett försiktigt omdöme gällande vänförfrågningar. Dessa punkter framförs både online och i verklig utbildning från TIU”.

Vi mailar även WTA och får följande svar.

”Spelarsäkerhet är vår högsta prioritet. Spelare som är oroade över kommentarer, bilder och meddelanden som publiceras på sociala medier kan kontakta WTA, som kan ge spelare lämplig support och vägledning för att hantera dessa problem, om så lämpligt, kontakta sociala medier och lokala myndigheter. WTA övervakar proaktivt spelarens digitala/sociala flöden och följer upp direkt med spelare för att erbjuda support och hjälp”.

Praktiska råd, sekretessinställningar och anmäla personerna till sociala medier och lokala myndigheter är bättre än ingenting. Men näthatarna kan alltid skapa nya konton och komma runt de få kryphål som faktiskt finns.

Hur känner spelarna själva? Finns tryggheten där när det kommer till att anmäla kränkningar och hot och gör organisationerna tillräckligt?

– Jag pratade med supervisorn efter sista matchen i Solna om att det bara blir fler och fler hatmeddelanden. Hon sa att hon kan rapportera men ITF svarar inte ens när hon gör rapporteringar så inte ens hon ser en mening med det, säger Cornelia Lister uppgivet.

– Vi får ingen vägledning så vitt jag vet. Tror det finns en organisation man kan kontakta genom ITF/WTA om man känner sig utsatt eller mår dåligt, säger Fanny Östlund.

– Det finns människor på WTA som jag vet att vi tjejer kan/ska vända oss till i alla fall. Jag vet inte hur det fungerar på ATP men det borde vara likadant, fyller Rebecca Peterson i.

– Jag tycker ATP gör ett bra jobb att skydda oss spelare och ge information hur man ska hantera det när det händer, berättar Lucas Renard.

Visserligen finns ingen simpel lösning på problemet i ett nuvarande skede, problemet är mer komplext än så. Bettarna kan alltid skapa nya konton helt anonymt och fortsätta med sitt hatande som sagt. Varför gör vi då en granskning? Jo, dels för skildra hur våra tennisspelare faktiskt har det. Näthatet har faktiskt normaliserats till den grad att spelare idag ser det som en naturlig bieffekt i att vara tennisproffs. Men också för att skapa en diskussion som gör att vi kanske kommer nära, eller närmare, en lösning.

För just nu vet ingen hur man ska gå tillväga för att på riktigt stoppa det.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.