Analys av huvudlottningen i Båstad

Tennisportalens redaktion är i skrivande stund nere i Båstad för att följa herrturneringen och under lördagen kom huvudlottningen ut, vi kikar givetvis närmare på den och analyserar kommande matcher.

Båstad

En ändring noterade vi under lördagen då  Garcia-Lopez stod med på startfältet inför turneringen men spanjoren är inte med i lottningen p.g.a oklar anledning, italienaren Luca Vanni tar istället spanjorens plats.

Markus Eriksson fick turneringens tredje och sista wildcard och ställs mot Benoit Paire i första omgången. Fransmannen tankade i San Benedetto tidigare under veckan mot Volandri och förhoppningsvis är han i Båstad för tennisen och inte det som sker utanför banan. Omöjligt dock att sia om på förhand. Eriksson har inte direkt rosat marknaden på vare sig future eller challengertouren under året och trots att Paire inte alltid kämpar under sina tennismatcher, hur sjukt det än låter, är det fransmannen som bestämmer utgången av matchen. Vinnaren möter Goffin och om vi förmodar att det blir Paire som kommer att stå på andra sidan nät så har vi alla förutsättningar för en fantastisk drabbning.

Diego Schwartzman mot Denis Istomin blir en match i matchen om vem som kan hantera jetlagen bäst då spelarna befinner sig i sina respektive hemländer just nu och deltar i Davis Cup. Flygresa från Argentina samt Uzbekistan på söndag kväll för spelarna känns inte som den bästa uppladdningen inför stundade Båstad-uppdrag men som sagt, den som hanterar jetlagen och gummibenen som tillkommer med besväret har en liten fördel. Matchen spelas troligtvis på tisdagen.

Nicolas AlmagroFernando Verdasco möts direkt i första omgången och hade den matchen istället spelats på finaldagen hade undertecknad marscherat till Centercourten flera timmar innan matchstart. Synd att publiken kommer bli berövad på någon av spelarna i efterföljande omgång men samtidigt, vilken match turneringen inleds med! Blir inte mycket bättre än såhär och ett helspanskt möte som bara måste bli lite småfult, det gillar vi trots allt.

Titelförsvararen Pablo Cuevas får Bye i första omgången och det är han förtjänt av då han under fjolåret vann turneringen i Umag veckan efter Båstad men eftersom Umag i år har blivit flyttad en vecka tidigare blev uruguyanen av med 250-ranking poäng och tvingades välja vart han skulle försvara sin titel. Självklart föll valet på Båstad. Cuevas ställs därefter mot antingen Federico Delbonis, som även han likt sin landsman Schwartzman befinner sig i Argentina på Davis Cup-uppdrag, eller en kvalspelare.

Daniel Gimeno-Traver har 20-10 i facit på grus i år i olika turneringar. Då ska man även komma ihåg att merparten av de matcherna spelats i olika challengers där startfältet inte vart lika inbjudande som i t.ex Båstad. Belgaren Steve Darcis står för motståndet och den tidigare Nadal-dödaren kommer likt många i startfältet direkt inflygen från Davis Cup, dock spelas Belgiens matcher mot Kanada på grus och flygresan är inte lika förödande som t.ex Istomins. Lär bli jämnt.

Lite ovärdigt kan tyckas att Jerzy Janowicz ställs mot en kvalspelare då polacken likt Gulbis haft en misärartad säsong under fjolåret och knappt presterat duglig tennis under pågående säsong. Faktum att Janowicz så tidigt som för två år sedan var och nosade på topp-10 på världsrankingen och blev under förra årets upplaga av Stockholm Open bortvald beskriver hur misärartat det faktiskt har varit för Jerzy. Förhoppningvis kan antingen Arnaboldi eller Mathieu kvalificera sig för huvudturneringen och lottas in mot Janowicz för att vi verkligen ska få ett kraftprov på hur det verkligen ligger till för den 51-rankade polacken. Janowicz befinner sig i skrivande stund i Polen och kommer under söndagen att spela på ett snorhalt inomhusgolv i DC, inte optimala förutsättningar på något vis inför en stundade grusturnering.

Elias Ymer har kvalat in till samtliga Grand Slams under året och svensken ser ut att vara i fysiskt toppform för tillfället, tränare Galo Blanco har tidigare arbetat med Milos Raonic och det pågående samarbetet ser ut att gå den väg alla hoppades på. Fantastiskt kul för Ymer att ständigt få sparra med topp-100 spelare i Spanien då det var något som saknades under hans tid i Good to great. Ymer har tidigare under året slagit tunga namn på det röda gruset såsom Joao Souza, Albert Ramos, De Bakker och superlöftet Nick Kyrgios. Ymer lottades i förstarundan mot brasilianaren Thomaz Bellucci som i år tagit en titel på grus i Genéve och det är en mycket tuff uppgift som väntar för Skarasonen. Bellucci tillhör det absoluta toppskiktet när det gäller grus på ATP-touren och sålänge han får huvudet, Thomaz stora akilleshäl, att fungera så kan han definitivt stå som slutsegrare på söndag.

Christian LindellJoao Souza blir även det en match i matchen då spelarna känner varandra utantill och har tidigare tränats samtidigt av Julius Demburg. Souza vann deras senaste möte på grus i en challenger under fjolåret med klara siffror, 6-2, 6-2 och får anses som favorit. Souza har mer rutin, bättre serve och ett dödligare grundspel än vad Lindell har men samtidigt har svenskbrassen en fördel i och med att matchen spelas på Båstads centercourt. Väldigt intressant möte på förhand och spelarna har serverörelser som är nästintill identiska, bara en sådan sak.

Superlöftet Alexander Zverev blev klar för huvudturneringen för bara några dagar sedan och det är en spelare som tennisfansen definitivt kommer att få se på den absoluta toppen inom ett par år, var så säkra. Zverev ställs mot en kvalspelare i förstarundan och på sociala medier, i synnerhet twitter, hoppas man nu på att den äldre brorsan Mischa Zverev ska kvala in till huvudturneringen och således lottas mot varandra.

Jeremy Chardy ställs även han mot en kvalspelare och tar man en närmare titt på lottningen så ser det hyfsat ut ändå för fransmannen, finns bra möjligheter till en eventuell semifinal där Gulbis skulle kunna vara ett hot i andrarundan men lettens tillstånd just nu känns som en rätt svår gissningslek och därmed blir det ganska svårt att spekulera om tänkta scenarier. Robredo är även på samma halva men hur är spanjorens tillstånd efter Davis Cup-matcher i Ryssland på ett inomhusunderlag som mer liknar en isbana, återigen, svårt att sia om även här. Bra förutsättningar för Chardy att gå långt som sagt.

Gulbis, Ernest Gulbis. Letten förtjänar en James Bond-liknande entré trots att han i år på underlaget förlorat mot Haider-Maurer, Paire, Goffin, Vesely och Nicolas Mahut. Det stinker inte självförtroende för Gulbis som vid den här tidpunkten förra året låg rankad på tiondeplats efter bland annat en semifinal i Franska Öppna men det egentligen hände efter det, ja, det var väntat menade många men att han skulle sjunka ner på en 82:a plats, inte lika väntat. Gulbis är dock en profilstark herre på touren som gör det mer underhållande för tittarna och i sina bästa stunder är han ett hot för samtliga spelare. Hur reagerar Gulbis under kommande vecka, trots alla frestelser som bara pågår bara ett stenkast från centercourten? Turkiets enda dugliga spelare på touren, Marsel Ilhan, börjar mer och mer nosa ta steget ifrån Challengern och Gulbis kommer inte få något gratis. En match som absolut inte får missas!

Albert Ramos kommer under söndagen att spela challengerfinal i San Benedetto mot Alessandro Giannessi och därmed blir det intressant att se hur hans fysiska status kommer att påverkas under veckan i Båstad. Ramos kommer att få äran att möta en annan italienare, Luca Vanni i sin öppningsrunda. Vanni har dykt upp som gubben i lådan sedan han slog igenom med dunder och brak och gick till final i Sao Paolo tidigare under året som kvalspelare och är numera en stadig grusspelare på touren. En match mer ämnad för challengerfantaster och som förutsättningarna ser ut, en mycket jämn drabbning att vänta och en välspelad sådan. Vinnaren ställs mot Robredo i andra rundan.

Ett getingbo skulle man kunna kalla det då det inte finns någon enstaka storfavorit i turneringen med Ferrers avhopp. Bellucci, Monaco, Verdasco, Almagro, Goffin, Robredo, Cuevas, Chardy, ja ni hör själva. Vem som helst av nämnda namn kan vinna turneringen om de får med sig resultaten och möjligtvis lite flyt på vägen men om vi enbart ska referera till hur lottningen ser ut, Goffin, Cuevas eller Bellucci. Någon av dem.

 

Vem står som slutsegrare efter söndagens final?

Bellucci
Cuevas
Robredo
Monaco
Chardy
Arnaboldi
Kenny De Schepper
Verdasco
Almagro
Paire
Gulbis

Poll Maker

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.