Berdych vidare till kvartsfinal efter stor dramatik – Federer väntar i kvartsfinal

Fabio Fognini var efter sin seger mot Grigor Dimitrov mannen på allas läppar och efter gårdagens mycket jämna drabbning mot Tomas Berdych var han återigen i fokus. Denna gång ville det sig inte för italienaren som trots massivt hemmastöd föll efter tre jämna sets, siffrorna skrevs till 6-3, 3-6, 7-6(2) i tjeckierns favör.

Matchen utspelades sig på mysiga Pietrangeli som klassas som en av världens vackraste tennisbanor och det är inte svårt att förstå då banan är så fint belägen med kraftulla skulpturer och samtidigt är väldigt intim gentemot spelarna. Atmosfären under gårdagens match saknar motstycke på touren och det enda som är jämförbart är faktiskt Davis Cup vilket säger en hel del.

Fabio Fognini blev på samma bana förra året totalt utklassad av Lukas Rosol och sedermera utbuad av de passionerade hemmafansen men i år har fokuset på turneringen mer handlat om det mentala än spelet enligt italienaren själv vilket också har gett resultat.

Bortser man från det avgörande tiebreaket där Fognini blev för tok på passiv så glänste italienaren från baslinjen med sitt mycket underhållande spel. Främst var det den ack så vackra backhanden som ställde Berdych på benen lite grann under stora delar av matchen och i avgörande set var det serven som skulle vara signifikativt för båda spelarna, 6 hållna gem vardera vilket med enkel matematik betyder tiebreak. Det var när det knöt ihop sig som Berdych var den bättre spelaren och det är i de avgörande lägena det verkligen avgörs, vilket säger sig självt egentligen. Världsfemman har efter dagens match hela 14-2 i tiebreaks under 2015 vilket är nästintill utomjordiskt bra. Rätt spelare vinner tiebreaks med andra ord.

I och med Berdych seger har vi följande kvartsfinaler att se fram emot under fredagen:

Goffin – Ferrer

Gratischans för belgaren då Murray inte kom till spel p.g.a trötthet, fullt förståeligt då skotten har matchats väldigt hårt på sistonde. Goffin räddade tre matchbollar mot Tsonga och väldigt stora problem med serven under matchen, har han inte råd mot Ferrer och detta bör bli en komfortabel seger för spanjoren.

Tennisportalen tippar 20/80

Berdych – Federer

Över tre år sedan de senast möttes på grus och det ska bli väldigt intressant att se hur matchen kommer att utveckla sig. Klassas det som en skräll om Berdych vinner? Bör det icke göras med tanke på Berdych väldigt stabila säsong hittills. Samtidigt har Federer höjt sig flera klasser på det röda gruset om man jämför med de två senaste säsongerna.

Tennisportalen tippar 45/55

Djokovic – Nishikori

Nishikori har redan slagit Djokovic och kan han göra det igen? Serben har vunnit allt som han ställt upp i år och setförlusten under gårdagens match mot Bellucci ska man inte dra för stora växlar av. Nishikori måste göra en nästintill prickfri match för att han ska gå segrandes ur striden och han har inte råd att slarva i sin egen serve vilket det ibland finns tendenser till för japanen. En setvinst är absolut möjlig men en seger, så långt sticker vi inte fram hakan.

Tennisportalen tippar 70/30

Wawrinka – Nadal

Vart Nadal står just nu formmässigt är faktiskt omöjligt att sia om för visst såg det fruktansvärt bra ut mot Berdych i semifinalen i Madrid för sedan en horribel insats i finalen mot Murray som måste gå till historien som en av de sämsta i karriären. Backhanden var allt annat än duglig, forehanden kunde antingen träffa nät eller tio meter bakom baslinjen och känslan fanns inte där överhuvudtaget. Gårdagens seger mot Isner var ett styrkebesked, absolut men nu ställs han mot Wawrinka som vi vet är livsfarlig på grus och som kan skapa stora problem för ”the king of clay”. Dessutom tror jag att Wawrinka känner att auran kring Rafa, den är inte där den har varit och en seger för schweizaren bör inte resultera i några överdrivna rubriker.

Tennisportalen tippar 45/55

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.