Challengerkollen: Tuff vecka för Ymerbröderna, men världens bästa tonåring vinner igen!

Fyra Challengerturneringar spelades föregående vecka. Allra närmast kommer vi titta närmre på den i Aix-en-Provence då den med Ymerbröderna är klart intressantast från ett svenskt perspektiv, och dessutom den med marginal bästa och hetaste turneringen under veckan. Kortare sammanfattningar av resterande turneringar följer däremot givetvis också.

 

Aix-en-Provence
Båda Ymerbröderna spelade turneringen i sydöstra Frankrike. Mikael gjorde det bra som kvalade in till huvudturneringen, men föll sedan mot #169-rankade portugisen Pedro Sousa i tre set – absolut ingen skam i det då Sousa är i sitt livs form och vann sin första Challengerturnering häromveckan. Elias hade inga problem med lokala kvalspelaren Elliot Benchetrit i öppningsrundan, men föll tyvärr därefter mot 211cm långe Reilly Opelka i två tie-break-set. En missräkning för Elias som förmodligen bör vinna mot Opelka i alla fall på grus. I andra set hade han dessutom ett tidigt break och sedan två setbollar i tie-break, varav en i egen serve. Rejält snöpligt, och en aning oturligt, för svensken som trots allt börjar spela bättre. Vi får hoppas att det goda spelet leder till resultat snart också, för med en ranking nu på #234 riskerar han att få börja kvala in till Challengerturneringar eller gå temporärt ner på Futuresnivå om det inte bättrar sig snart.

Både Opelka och Sousa lyckades efter sina respektive vinster mot Ymerbröderna ta sig till semifinal. Där föll amerikanske storservaren mot landsmannen Frances Tiafoe och portugisen fick se sig besegrad av hemmaspelaren Jeremy Chardy. En Challengerfinal mellan Tiafoe och Chardy, alltså – förmodligen den hetaste finalen i år på denna nivå! Efter att amerikanen hade bekvämt vunnit första set med 6-3 kom Chardy in i det i andra, och lyckades till slut knipa det 6-4 med stöd från hemmapubliken. Tredje set var inte det mest välspelade setet man har sett, men dramatiskt blev det och tie-break fick avgöra. Med en 5-2-ledning såg det ut som att fransmannen skulle vinna, men Tiafoe visade nerver av stål och klart mer kyla och vann fem raka poäng och därmed matchen. Det ska absolut inte underskattas den mentala styrka det krävs av 19-åringen att gå från att nästan uteslutande spela turneringar på hemmaplan året runt, till att vinna en riktigt stark turnering nere i Frankrike. Enormt starkt av Tiafoe som nu befinner sig så högt som på 65:e plats på rankingen. Det finns fortfarade delar i hans spel som kan förbättras, men det är ingen tvekan om att han just nu är världens bästa tonåring.

Finalresultat: [4]Frances Tiafoe  6-3, 4-6, 7-6(5)  [3]Jeremy Chardy

 

Seoul
I Sydkoreas huvudstad hade 18-årige hemmaspelaren Duck Hee Lee sin bästa turnering för säsongen. Den nu #133-rankade koreanen slog bland andra Vasek Pospisil i en rejäl holmgång efter ha räddat matchboll (2-6, 7-6, 7-6) och tog sig sedan till semifinal. I semifinalen tog det däremot stopp mot 19-årige landsmanen Woo Kwon Soon med hela 3-6, 0-6. Thomas Fabbiano hade redan tagit sig till final genom att slå ut belgaren Ruben Bemelmans i semifinalen och blev även för tuff för Soon i finalen till hemmapublikens stora förtret. Den 27-årige italienaren vann alltså en Challengerturnering för andra veckan i rad och hans fjärde (!) under 2017. Befinner sig nu på plats 101 på rankingen, endast tre platser från hans högsta notering.

Finalresultat: Thomas Fabbiano  1-6, 6-4, 6-3  Woo Kwon Soon

 

Rom
Denna vecka är det som ni säkert vet en Mastersturnering i Italiens huvudstad, men inte riktigt lika känd är Challengerturneringen som spelas veckan innan (av förståeliga skäl, såklart). Kanske mest anmärkningsvärt från turneringen är att 18-årige greken, numer rankad #191, slog ingen mindre än #62-rankade Jiri Vesely i andra omgången. Slovaken Josef Kovalik blev dock för tuff för unge Tsitsipas i kvartsfinalen, tog sig hela vägen till final där han ställdes mot Marco Cecchinato. Italienaren är en spelare som man alltid kan räkna med i europeiska grusturneringar på den här nivån, och 24-åringen lyckades ta sin fjärde Challengertitel i karriären. Även han är uppe och nosar på topp 100 på plats 105.

Finalresultat: Marco Cecchinato  6-4, 6-4  Josef Kovalik

 

Karshi
Fjärde turneringen för veckan spelades i Karshi, Uzbekistan. De två absolut största namnen i denna turnering var ukrainaren Sergiy Stakhovsky och ryssen Teimuraz Gabashvili, vilket kanske skvallrar om nivån nere i Uzbekistan. Gabashvili åkte dock ut direkt i öppningsrundan och även om Stakhovsky tog sig till kvartsfinal lär han inte vara nöjd med att inte vinna fler matcher under veckan. Finalen skulle komma att stå mellan vitryssen Egor Gerasimov och turken Cem Ilkel (som nyligen var aktuell i Davis Cup-matchen mot Sverige). Segrande till slut blev Gerasimov som tog sin andra Challengertitel för året.

Finalresultat: Egor Gerasimov  6-3, 7-6(4)  Cem Ilkel

 

Denna vecka är det ytterligare fyra turneringar. Denna gång i Bordeaux, Heilbronn, Busan och Samarkand. Till Bordeaux lyckades tyvärr inte Mikael Ymer kvala in, men storebror Elias ställs under tisdagen mot Rodrigo Dutra Silva i en turnering med bland andra Tiafoe, Darcis och Jaziri. I Heilbronn finner vi norrmannen Casper Ruud, Evgeny Donskoy, Cecchinato med flera. Toppseedade i turneringen i Busan är Yen-Hsun Lu och Vasek Pospisil, medan i Samarkand ska Stakhovsky och Gabashvili försöka få revansch.

Lyssna på det senaste avsnittet av Source här nedan!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Profilbild
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.