Estrella Burgos historisk i Quito

Victor Estrella Burgos, 34 år gammal tog på söndagskvällen svensk tid sin första ATP-titel i karriären och blir därmed den äldsta vinnaren någonsin i ATP:s historia. Han blir även den första från Dominikanska Republiken med en ATP-titel på sitt cv efter 6-2, 6-7(5), 7-6(5) mot förstaseedade Feliciano Lopez.

Den extremt höga höjden i Quito på 2800 meters höjd har gjort det väldigt svårspelat på gruset där bollen sticker iväg flera meter vid minsta felaktig sving eller ett misstajmat slag  men förhållandena har samtidigt passat storservarna väldigt väl.

Feliciano Lopez och Victor Estrella Burgos var två väldigt välförtjänta finalister då de inte bara anpassade sig till förhållandena väl utan spelade ut sina motståndare helt och hållet. Lopez har som bekant sin serve och den mådde väldigt bra av den höga höjden, att försöka blockera en 220 km/h hård serve som ramlar innanför linjerna på 2800 meter är lättare sagt än gjort och utöver detta briljerade han vid nät när tillfället gavs. Alejandro Gonzalez, Dusan Lajovic och Fernando Verdasco skulle han skicka hem innan söndagens final.

Victor Estrella Burgos hade inte tappat ett set inför finalen och motståndarna som fick bege sig hemåt efter möten med dominikanen var i tur och ordning Andre Ghem, Renzo Olivo, Martin Klizan Thomaz Bellucci och sist men definitivt inte minst, Feliciano Lopez.

Första set skulle präglas av dominikanen som träffade bollen fantastiskt och servade väldigt effektivt mot Lopez forehand som inte alls såg komfortabel ut där returerna hamnade i nät med jämna mellanrum. Lopez servade med sina mått mätt inte alls bra i inledningen av matchen och Estrella Burgos kunde springa hem första set med siffrorna 6-2.

Spelarna skulle hitta rytmen och hålla sina servgem i andra set till ett tiebreak, signifikativt för turneringen, ett tiebreak som Lopez servade smått utomjordiskt i och matchen var utjämnad.

Estrella Burgos tog snabbt kommandot i matchens avgörande set och gick upp till en 4-1 ledning och såg ut som en rund miljon på banan men efter ett slarvigt servgem vid 4-2 kunde Lopez komma tillbaka och spelarna skulle återigen hålla sina resterande servgem till ett tiebreak.

Burgos skulle efter några mycket tighta och dramatiska poäng stå som slutsegrare, mycket tack vare Lopez backhandmiss vid  4-4 som ungefär kan översättas till att missa ett ”öppet mål” i fotboll. Efter att dominikanen vunnit på sin andra matchboll slängde han sig ner i det röda gruset på sant Rafael Nadal manér och bragden hade inträffat, Estrella Burgos kunde titulera sig en ATP-titel i sitt namn.

En mycket god dag för tennis där Estrella Burgos äntligen får sin titel efter många år harvandes på future och challengertouren. Han visar i och med detta att ålder bara är en siffra och att man aldrig ska ge upp, hur mörkt det än ser ut.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.