Expertpanelen tycker till inför Us Open

Us Open börjar som bekant på måndag och Tennisportalen har inför turneringen anlitat en expertpanel som kommer att diskutera allt som händer kring årets sista Grand Slam under kommande två veckor. Panelen fick svara på frågor angående herrarnas lottning, Elias Ymers kommande motståndare samt tonåringarnas chanser i årets turnering. 

Panelen består av Tennisportalens alldeles egna redaktör Alex Theodoridis, dubbelspecialisten Alessandro Motti, superlöftet Stefanos Tsitsipas, Simon Ristevski samt Fabio Valente, skribent på Spaziotennis.

Vad har ni att säga om lottningen? 

SR: Tycker lottningen ser hyfsat välbalanserad ut, Djokovic vinnaren i lottningen men ärligt känns han alltid som en vinnare, eller? Kan han ens förlora mot en spelare utanför topp-10 idag? Han är oerhört stabil, sen gynnas han än mer av fem set med sin smått utomjordiska fysik. Federer fick en godkänd lottning med en servekanon i en potentiell 4:e runda men Roger är en av få som gillar att möta servekanoner, han bara väntar och väntar tålmodigt, utan stress eller frustration. Murray på Federers halva, tuff första runda mot en personlig favorit i Kyrgios, det bör han dock klara av ändå tycker man. Kan ställas mot Wawrinka i en eventuell kvartsfinal!

AT: Murray fick helt klart den tuffaste lottningen av toppspelarna men samtidigt har han visat högform de senaste veckorna och det skall absolut inte underskattas. Djokovic kommer att vara ohotad den första veckan mot spelare såsom Souza som är väldigt begränsad på hardcourt, Pospisil som inte är direkt något hot, Bautista-Agut som är en munsbit för toppspelarna, sedan Goffin. Det klarar han av utan problem. En möjlig kvartsfinal mot självaste Nadal kan vi få se. Kan Nadal utmana på riktigt? Räkna aldrig ut en mästare heter det men nej, han kan absolut inte utmana Djokovic i nuvarande skick. Djokovic har själv sagt i media under veckan att man aldrig ska räkna ut Nadal men ärligt talat, spanjoren har tyvärr inget att komma med. Han är för seg ute i hörnen numera, explosiviteten saknas, forehanden inte alls som den en gång var och serven är ganska fjuttig. Får Raonic ordning på grejerna kan han mycket väl skicka ut Nadal i fjärde rundan, om han tar sig dit det vill säga. Formen inför turneringen är inte den bästa och hur frisk är han från sin fotskada egentligen? Blir inte förvånad om Feliciano Lopez slår ut Raonic i tredje omgången, likt senast i Cincinnati. På pappret har vi fyra kvartsfinaler framför oss i Djokovic – Nadal, Federer – Berdych, Wawrinka – Murray samt Nishikori – Ferrer. Tar ens Ferrer sig dit? Det tror jag inte.

Ymer ställs mot grusspecialisten Diego Schwartzman i första omgången. Vad ger ni svensken för chanser?

SR: En drömlottning för kvalkungen Ymer som efter en kortare formsvacka alltså kvalar in till sin 4:e raka slam, en otrolig bedrift, de här kvalen är minst sagt tuffa. Schwartzman gör sitt första fulla år på ATP-touren och han har haft det tufft med endast åtta vinster och en sommar fylld med sorg. Det kommer nog bli en match fylld med ett krig från baslinjen, jag tror att Elias vinner i fyra tuffa set.

AT: Kan han önska sig en bättre lottning i en huvudlottning i ett Grand Slam? Tveksamt. Grusspecialisten har endast vunnit fyra matcher i år på hardcourt av elva försök och utöver det känns formen på argentinaren inte sådär stekhet precis. Fantastisk chans för Ymer och jag tror verkligen att han vinner denna match och tar sin första GS-vinst någonsin! Vamos Ymer!

AM: Jag tror att det blir jämnt. Schwartzman spelar varje boll som det vore hans sista och han är en riktig krigare. 

ST: Jag säger Schwartzman.

Hela tio tonåringar (Coric, Kokkinakis, Donaldson, Tiafoe, Chung, Ymer, Nishioka, Paul, Zverev, Rublev) spelar årets Us Open varav fem kvalade in. Vilka tror ni får ett genombrott i årets turnering?

FV: Zverev har grym potential och att möta Kohlschreiber på hardcourt blir tufft men inte en omöjlig uppgift för Zverev. Hade de varit grus hade jag sagt Kohlschreiber efter tre sets men jag kan se Zverev vinna detta om han spelar stabilt matchen igenom. Kokkinakis mot Gasquet i vad jag förmodar blir en maratonmatch men jag tror på Gasquet, trots att jag tycker Kokkinakis talang är helt otrolig. Personligen älskar jag hans spel och inställning. Murray – Kyrgios kan bli den mest intressanta matchen i första rundan, väldigt oförutsägbar på förhand skulle jag vilja säga. Känns som att Nick både kan gå segrandes efter fyra, fem set men även förlora med stora siffror, säg 2-6, 3-6, 1-6. Coric har en fantastisk möjlighet att slå ut Nadal som är långt ifrån sin högsta form. Tror definitivt de kan bli den stora skrällen inledningsvis i årets US Open om Coric är aggressiv från start och får det att klicka. Har inte följt Nishioka tillräckligt mycket den senaste tiden för att bilda en rättvis uppfattning om hans chanser men Chung kan mycket väl slå australiensaren Duckworth. Om Chung spelar på toppen av sin förmåga samt att Duckworth inte har en magisk servedag det vill säga, för då kan det smälla och han kan ibland snitta uppemot 3 ess per gem. Omöjligt att förutspå huruvida det kommer att bli. Tiafoe har chans att vinna mot ”trucken” Troicki som inte alls har presterat bra tennis den senaste tiden. Tror dock att serben kommer att skärpa till sig ordentligt här och göra livet surt för Tiafoe (som har en extrem talang, utan tvekan). Jared Donaldson kan slå Rosol, det står jag fast vid. Rosor är starkare fysiskt och har mer erfarenhet men han har inte haft en lyckosam säsong i år och Jared kan utnyttja en motståndare som har haft det ganska tufft som sagt.

AM: Jag gillar Kokkinakis! Tuff lottning för Kyrgios, killen är ung och alla gör vi misstag, ibland säger man saker man inte menar i stridens hetta. Murray blir för tuff för Kyrgios över fem set. Kokkinakis gillar jag väldigt mycket! Hoppas att det går bra för honom. Tsonga tror jag blir farlig och kanske kan några av hemmaspelarna dra till med några skrällar.

ST: Rublev möter Anderson direkt, det tror jag blir för tufft. Angående tonåringarna tror jag att Schwartzman slår Ymer, Seppi vinner mot Paul, Nadal klarar av Tomic, Gasquet tar det mot Kokkinakis, Rosol tror jag även på mot Donaldson. Tiafoe skickar hem Troicki, Chung slår Duckworth, Mathieu klarar av att hantera Nishioka och till sist tror jag att Kolhschreiber vinner det heltyska mötet mot Zverev.

Bolelli, Fognini, Seppi och Lorenzi gick alla in direkt i huvudturneringen, vad ger ni italienarna för chanser?

FV: Vi börjar med Paolo Lorenzi. Han spelar nästan alla sina turneringar på grus och jag tror att Jiri Vesely slår han i tre raka. Fyra sets, om Paolo spelar bra. Bolelli – Goffin kan bli en mycket intressant drabbning då Bolelli har en väldigt hög kapacitet på hardcourt och han har haft en riktigt bra säsong hittills. Jag tror dock att Goffin vinner efter antingen tre eller fyra set. Fognini är som bekant väldigt oförutsägbar och det är omöjligt att sia om hur det ska gå när Fabio spelar. Fognini är tillsammans med Mahut de enda spelarna i år, rankade inom topp-100, som fortfarande inte vunnit en enda match på hardcourt, galet! Seppi är nog vår bästa spelare för tillfället och han har bra chans att avancera några omgångar i turneringen. Jag hoppas, och tror, att han klarar av att slå Paul!

AM: Jag vet inte så mycket om Paul faktiskt. Fognini måste vara på tårna och Bolelli samt Lorenzi möter väldigt tuffa motståndare. Tuff lottning. 

Vi tackar panelen för denna frågestund och återkommer i mitten av veckan igen där vi kikar närmare på matcherna som spelats och annat smått och gott. På återhörande!

 

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.