Hur sport hjälper integrationen i Sverige

I Sverige tog vi emot extra många flyktingar under 2015 då det rådde kris i Europa. 1,32 miljoner människor sökte asyl i Europa varav många flydde från krig och förföljelse i sina hemland. Det är estimerat att 162 877 personer sökte asyl i Sverige det året innan vi tillämpade andra lagar som stängde gränserna. Vi tog ställning och lät folk strömma in för att rädda dem, men är nu lämnad med problemet att få dem att känna sig som en del av landet. Det är stora kulturella och språkliga skillnader mellan Sverige och Syrien, som de flesta flyktingar kom ifrån. 

Ett sätt som visar stort potential att sammanföra flyktingar med svenskar och ge utrymme för integration är i sportens värld

Sport är internationellt och regler densamma nästan överallt. Alla kan lära sig att spela en sport medan det är mycket svårare att lära sig ett helt nytt språk, lära sig en ny kultur och sätt att leva. Sport ger också asylsökande en hobby och aktivitet som de kan utföra medan de väntar svar från Migrationsverket. De har nämligen inte rätt att arbeta eller studera förrän deras ansökan behandlats.

2013 startades Hej Främling i Jämtland som anordnade promenader, fotbollsmatcher och joggingturer för invandrade från hela världen. Tanken är att det går snabbare att lära sig språket när du har roligt och motion har bevisat ha goda effekter på depression, ett tillstånd många asylsökande lider av. Föreningen blev under 2015 rikstäckande och antal utövare i landet har ökat på flera platser.

I Sverige har cricket aldrig varit en stor sport, men den är gigantisk i Indien, Australien, England och delar av mellanöstern. I och med invandringen har denna sport fått nytt liv i Sverige och nya klubbar startats. Det är alltså inte bara invandrarna som drar nytta av arrangerade fotbollsmatcher, cricketträning och promenader. Det leder också till fler föreningar och klubbar där barn, ungdomar och vuxna från hela världen kan mötas och ha kul tillsammans!

Redan 2003 skrev Svenska Dagbladet att den svenska tennisvärlden fick nytt hopp tack vare talanger som är utlandsfödda. Tennis har blivit en folksport och många kända namn som tävlar för Sverige är tidigare asylsökare eller har föräldrar som flytt hit. Många unga, intervjuade talanger berättar att de tänker annorlunda än svenskarna, de har vuxit upp med historier om sina föräldrars hårda liv eller har själv levt på flykt. De känner att de anstränger sig hårdare och ger inte upp för att testa nya saker på samma sätt som svenska barn ofta uppmanas att göra. Det leder till juniorer som spelat tennis i flera år och redan klättrar mot topplistan.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.