Johanna Larsson till kvalfinal i Australian Open: “Bara att gasa på”

Johanna Larsson har efter två övertygande insatser i Australian Open-kvalet spelat sig fram till en avgörande kvalfinal. Där väntar tredjeseedade Varvara Gracheva, ett okänt ansikte för svenskan.

– Det blir att scouta och kolla på Youtube ikväll.

6-3, 6-1, 6-2, och 6-3 är Johanna Larssons setsiffror i kvalet hittills.

6-2, 6-3 mot 140-rankade Mandy Minella var återigen ett styrkebesked från svenskans sida som nu bara är en match från huvudtävlingen i singel.

– Jag tyckte det gick min väg idag. Starten var positiv och hon hade lite problem med vinden inledningsvis, samtidigt som jag spelade bra på medvindssidan. Två gem vunna i motvind hjälpte givetvis till att få en komfortabelt ledning i första set.

Vinden blev ännu mer påtaglig i andra set.

– Jo, det blåste ännu mer och då fick vi båda problem. På något sätt lyckades jag få in lite fler bollar i banan och det är lite vad tennis handlar om.

Johanna Larsson i matchen mot Mandy Minella. Foto: Tim Mulgrew.

I kvalfinalen väntar 103-rankade ryskan Varvara Gracheva, en spelare Johanna själv medger att hon inte har särskilt bra koll på.

– Jag visste inte ens vem det är och fick googla på hur hon såg ut. Det får bli lite scouting ikväll på Youtube. Robert (Gustafsson) som är med mig har sett henne spelare tidigare och han har bättre koll.

– Det blir också att höra runt med lite olika spelare och tränare. Får man en hyfsat sammansvetsad bild kan man ta med sig det. Det är bara att gasa på och köra!

Om svaren istället skiljer sig mellan tränare/coacher?

– Då brukar jag lita på mig själv och det jag sett på Youtube…

Johanna Larsson är i skrivande stund rankad 213 i singel och 39 i dubbel. En avsevärd skillnad rent rankingmässigt. Johanna säger att kommande tävlingar kommer bli en kombination av hur hon prioriterar singeln kontra dubbeln.

I Australian Open teamar hon upp sig med Rebecca Peterson för första gången i Grand Slam-sammanhang. En OS-plats för svenskorna i Tokyo ligger i fokus.

– Jo, så är det. Vi har tänkt länge på att spela tillsammans i tävlingar och det har aldrig riktigt blivit av. Det är så klart superkul att det blir av och jag hoppas hennes kropp håller för både singel och dubbel.

– Topp 70-80 (kombinerad ranking, reds.anm) räckte i de två senaste Olympiska spelen men det är ingen som riktigt vet om det räcker i år. Chanserna ökar såklart vid bättre resultat från vår del.

Även om Johanna Larsson och Rebecca Peterson skulle uppfylla alla parametrar som gäller för att kvalificera sig för Olympiska spelen i Tokyo har SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) sista ordet i frågan.

– De vill gärna att vi spelar ihop och att vi får till resultat som visar att vi är medaljkandidater. Så är det i alla grenar, man ska vara i toppen. Vi kommer inte få så många chanser att spela ihop med Rebeccas dubbelranking (261) och hon kommer spela på sin singel i de största tävlingarna. Vi kommer göra så gott vi kan, mer kan vi inte göra.

Tisdagens inledande kvaldag spelades när luften var som värst i Melbourne. Stadens invånare beordrades att stanna inomhus. Australian Open tog inte hänsyn till delstaten Victorias rekommendationer och flertalet spelare besvärades med andningsproblem. Tävlingens beslut, eller icke-beslut skall sägas, fick massiv kritik av såväl spelare som tränare på sociala medier.

– Det var konstigt att man stressade så mycket de två första kvaldagarna när prognoserna visade att luften skulle vara som sämst i staden. Varför stressa när lördagen och söndagen skulle kunna vara ett alternativ till spel? Man skulle lätt kunna stå över den sämsta dagen och sedan spela kvalet på onsdag/torsdag/fredag/lördag eller också torsdag/fredag/lördag.

Preliminär matchstart i lördagens kvalfinal är 04:00 svensk tid.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.