Kazakhstan – framgång på rysk bekostnad

Kazakhstan har krönt stora framgångar de senaste åren i Davis Cup-sammanhang och det tack vare ett landslag bestående av endast ryssar, samtidigt som ryssarna inte tillhör toppskiktet på landslagsnivå för första gången på över två decennier.

Vi har tidigare sett exempel på byten mellan nationaliteter där t.ex Qatar har vart väl framstående inom den fronten med att värva över idrottare i utbyte mot en saftig peng samtidigt som utövaren väntar in ett medborgarskap. Det som är sällsynt med just Kazakhstan är att ingen utövarna är födda i landet eller ens har någon som helst anknytning till landet beläget i centralasien utan den första faktorn som gjorde det möjligt är något som alltid välkomnas världen över – pengar.

Evgeny Korolev, som i veckorna lade ner karriären efter att skadorna de senaste åren blivit för svåra att hantera, sade i en intervju till worldtennismagazine.com att han blev inbjuden av förbundet i Kazakhstan, de kom överens om en bra deal och att Kazakhstan gör det Ryssland inte gör, de tar hand om sina spelare och ser till att de trivs.

”De tar hand om mig, jag trivs här och jag blir respekterad. Samtidigt är jag från Ryssland och kommer alltid att vara ryss men detta är bara affärer för mig, inget annat.”, lade han snabbt till. Lite förträffande är det då man sätter sin nationalitet på spel och hela sin karaktär men pengarna talar som så många gånger förr och speciellt i tennis, där en spelare behöver bekosta hotell, tränare, flygbiljett m.m. var vecka kan man tendera att bli extra utsatt om man även ligger lite längre ner på rankingen.

Trots allt vad pengar och oortodoxa tillvägagångssätt så har Kazakhstan gjort något fullkomligt briljant och man har gjort det mest optimala sett till sina egna förutsättningar, som från början inte ens existerade men tack vare en ökad infrastruktur genom åren har det blivit möjligt. Resultat har visat sig på vägen då man avancerade hela vägen till kvartsfinal föregående år mot Schweiz och man chockade sånär en hel tennisvärld då man hade ledningen med 2-1 i matcher Federer och Wawrinka kunde sedan reda ut stormen och vinna de efterföljande två som krävdes för avancemang.

Spelarna som då deltog var följande:

  • Mikhail Kukushkin. Född i Volgograd, Ryssland. 27 år gammal och rankad på plats 66 i världen. 1 titel och 1 final på kontot.
  • Andrey Golubev. Född i Volzhskij, Ryssland. 27 år gammal och rankad 77:a på ATP-touren. 1 titel och två finaler på sitt CV.
  • Aleksandr Nedovyesov. Född i Alushta, Ukraina. 27 år gammal, rankad 127:a på ATP och en mycket stabil kugge på challengertouren.
  • Evgeny Korolev. Född i Moskva, Ryssland. 26 år gammal men tvingades att lägga ner karriären efter 2014 då skadorna har hämmat honom rejält de senaste åren. Var som högst rankad på 46:e plats under 2010 och killen kunde verkligen slå på en tennisboll.

Andrey Golubev är en spelare som verkligen har växt med uppgiften och han har blivit lite av en kultfigur bland folket i Kazakhstan, dels för att han anses vara ledargestalten som visar vägen för sina lagkamret och dels för att är nästintill oövervinnlig i DC-sammanhang. 16-6 lyder siffrorna för Golubev som avgjorde senast mot Belgien i den avgörande 5:e matchen mot Ruben Bemelmans i Astana, numera hans andra hem.

Sagan går vidare för Kazakhstan och härnäst väntar en mycket tuff uppgift mot Italien i förstarundan i World Group och jag kommer med glädje att följa Golubev och hans mannar skriva historia, förhoppningvis inte för sista gången.

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.