Lamine Ouahab hjälte på hemmaplan

Hemmaspelaren Lamine Ouahab kom in till veckans enda challengerturnering i Casablanca rankad som 586 i världen och ovetandes om sin nuvarande form då 2014 inte bärgade några större framgångar samt en övervikt som han har dragits med de senaste säsongerna. Trots detta hoppades de fanatiska, partiska, arabiska hemmafansen på ett mindre mirakel då det var exakt det som skulle krävas för att Lamine skulle gå hela vägen.

Intressant med Ouahabs nationalitet är att i slutskedet av 2013 så bytte han medborgarskap, från Algeriet till Marocko. Ett mycket kontroversiellt val som har rört upp många känslor men huvudpersonen själv är förtegen om anledningen.

Första matchen i turneringen väntade Dennis Novak som han skickade hem tämligen enkelt, 6-1, 6-3, sedan Nikola Mektic som var för tam i bollandet, 7-5, 6-4. Nu skulle det riktiga testet komma i form av rumänen Adrian Ungur, en av de bättre spelarna på challengertouren och som har grus som sitt favoritunderlag. Siffrorna? 6-2, 6-2. Visst, Ungur såg måttligt intresserad ut och inställningen kan ifrågasättas men det tar inte ifrån marockanens prestation.

Fransmannen Guillaume Rufin väntade härnäst och han skulle ta det inledande setet, det första som marockanen förlorade i turneringen. Därefter hände något, Lamine började spela mer och mer kontrollerat och med jämna mellanrum mixade han upp det med att slänga in en patenterad stoppboll som satte grillor i huvudet på Rufin. 3-6, 6-2, 6-1 och Lamine vidare till final.

Javier Marti hade haft en mycket bra vecka och var välförtjänt i en final, en snabb, kort spanjor som rör sig väldigt bra på banan. Marti håller till på challengertouren i skrivande stund där han inte tillhör toppskiktet, dock icke att förväxlas med schweizaren Yann Marti.

Första set gick som tåget för Lamine som tog varenda gem och fullbordade därmed en tvättäkta bagel. De patenterade stoppbollarna visste inga gränser och fungerade prickfritt.

Andra set började i samma takt som det första, hemmaspelaren gick upp till 3-0 men sedan började spanjoren hitta sitt spel och förflytta runt marockanen på banan, en metod som fungerade. Spelarna skulle ha lite av en breakfest i andra set där de inte kunde hitta rytmen i sina egna servgem och ett tiebreak var att vänta.

Långa, jobbiga och nästintill krampaktiga dueller präglade matchens slutskede men Lamine kunde fiska fram en matchboll vid 7-6, Martis serve. Några stabila grundslag, en patenterad stoppboll och en volley senare kunde marockanen slänga sig i det röda gruset på sant Nadal-manér och titulera sig som segrare utav Casablanca Challenger 2015.

I och med segern klättrade Ouahab upp 241 platser på rankingen, från 586 till nuvarande 345. Detta var marockanens tredje challengertitel totalt och första på sin nya hemmaplan.

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.