Robert Lindstedt: “Plastfotboll vi kör med här”

0
868
Robert Lindstedt. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen (Arkivbild)

Sista matchen på bana ”1573” under måndagen i Australian Open hade minst sagt celebert besök i form av Jamie Murray, Bethanie Mattek-Sands, Kristina Mladenovic och sist men definitivt inte minst – Robert Lindstedt.

Matchen blev dock ”Robbans” sista i Melbourne för året – och vi på Tennisportalen fick en uppskattad one-on-one med den svenska dubbelspecialisten efter matchen.

I intervjun pratade Lindstedt om det hypersnabba underlaget i tävlingen, prispengar, Davis Cups förfall och Rebecca Petersons ljusa potential.

En ren och skär popcornmatch utspelade sig på bana ”1573” där samtliga fyra spelare har en eller flera Grand Slam-titlar hemma i troféskåpet. Jamie Murray och Bethanie Mattek-Sands är en av världens främsta mixed-par i skrivande stund och vann komfortabelt efter 6-4, 6-4 mot Lindstedt/Mladenovic.

– Nej, men det var synd. Kul att Kiki ville spela med mig. Vi gjorde en riktigt bra första omgång och kände att: ”Det här kan vi nog fixa”. Nu är Jamie och ”Bettan” (Mattek-sands, reds.anm) riktigt tuffa med flera mixed-titlar tidigare. Skulle vi klara uppgiften hade det sett bra ut för oss men det var en tuff match. Vi blev brutna med nån hawkeye som var någon millimeter ute. Små, äckliga marginaler helt enkelt.

Johanna Larsson spelade också i mixed dubbeln, utslagna av just Lindstedt/Mladenovic i den första omgången, och svenskan menade på att man mer går in i tävlingen för skojs skull. Lindstedt håller inte riktigt med.

– Man kan diskutera huruvida man är en riktig Grand Slam-mästare om man vinner en titel i mixed, det vet jag inte. Det är fler som kämpar och går in för att vinna än det är som inte gör det. Jag köper inte riktigt det där.

– Visst, du blir inte lika knäckt av att förlora i mixed, det är en sport som spelas fyra gånger på ett år, utan några rankingpoäng. Säger någon till dig: ”Du kan vinna mixed och inte vinna”, då går man in för att vinna såklart.

”Robban” var imponerad över ”Kikis” dubbeltänk på banan.

– Hon är en spelare som verkligen kan dubbel. Förstår vart man ska stå, vart du ska placera bollen och det finns ett bra tänk där i henne. Hon skulle kunna bli världsetta i dubbel, absolut.

Hur summerar “Robban” Australian Open 2019?

– Bästa kan man inte riktigt säga att det var. Synd där, vi skulle nog haft första mot Steve Johnson och Denis Kudla. Det går otroligt snabbt på sidobanorna. Otroligt snabbt. Och den nya bollen vi kör med (Dunlop, reds.anm), är så fruktolöst snabbt. Tänk dig en plastfotboll. Den beter sig konstigt och så blir den så otroligt ”ruffig” direkt.

– Det blir små marginaler i det hela. Spelmässigt har det känt mycket bättre i år och året innan det, det tar jag med mig. Försäsongen har gått bättre än tidigare år. Bara att bryta ihop och köra igen. 

Lindstedts kommande spelschema är inte helt bekymmerslöst.

– Vi har sagt att vi ska köra i Miami men nu blir det där klassiska, vi går inte in där och där. Då får vi leta nya tävlingar. Vi skulle egentligen spelat i Sofia och Montpellier-veckan, men då har han inte gått in i Rotterdam ännu, och kanske är i kvalet. Då måste han på fredag senast vara i Rotterdam om inte singeln går bra i Sofia. 

Lindstedt fortsätter.

– Den veckan tar vi off. Vi får helt enkelt se, går vi inte in i Rotterdam är Dubai det nästa vi siktar på men då måste jag ta poäng och han likaså.

Hur högt rankar du Australian open bland alla fyra Slams?

– Australien är antingen delad etta eller tvåa. Den av alla Grand Slams som tar hand om oss allra bäst och investerar mest i allt runtomkring oss.

 – Det är väldigt mycket prispengar som skiljer mellan US Open och Australian Open, det ska man inte glömma heller. Fördelningen av prispengarna i Grand Slams, folk förstår inte hur sinnessjuk den egentligen är.

– Vi får 10% av tävlingens totala inkomster, sen slänger man ut att vi är överbetalda. Men, en fruktansvärt bra turnering som försöker göra det så bra som möjligt för oss spelare. Precis efter Wimbledon rankar jag Australian Open.

Rankingmål/titelmål för 2019?

– Jag jagar titlar. Ranking ska jag kunna hålla topp-50. Under 50 är jag inte bra. 1-2 titlar tycker jag ändå att jag har spel för. Det ska jag kunna fixa. 

Med en avgörande match för Sverige borta mot Colombia i Davis Cup, där en seger skulle innebära en plats i det nya Davis Cup där 18 länder gör upp om titeln under en vecka i slutet av november, och som också skulle innebära en hel del klirr i kassan för Svenska Tennisförbundet, glider vi in på ämnet. Totalförändringen av Davis Cup det vill säga. 

Robert är allt annat än nöjd med det ”Nya Davis Cup”, likt den större majoriteten av spelarna på touren.

– Davis Cup… Man stressade ut den för att ATP-Cup skulle komma. ATP fick inte igenom den så snabbt som man hade önskat och då gjorde man dessa ändringar. Jag hoppas att Davis Cup överlever men jag tror ändå inte att den kommer göra det.

– Jag tror det här systemet, om 3-4 år, antingen kommer tvingas till ändringar eller lägga ner helt.

Hur går snacket runt er spelare – jag har nämligen bara läst dåliga grejer?

– Samma där. Det är ingen som riktigt vill det där. Bara kapitalisterna som säger det. Jag vet att amerikanska förbundet frågade deras spelare: ”Vad gillar ni bäst?”. Det som ger mest pengar svarade spelarna.

Det svenska tennisförbundet röstade ja till det nya formatet som kritiserats rejält från både spelare och tränare och som sannerligen innebär att man kommer casha in. Christer Sjöö och Thomas Wallen sågs glatt posera på bild med en av initiavtagarna, fotbollsstjärnan Gerard Pique som med sitt investmentbolag Kosmos finansierar det nya Davis Cup.

Spelarna i det svenska DC-laget hade inget att säga till om gällande omröstningen till det nya formatet enligt Lindstedt.

– Ingen som sa något till mig, inte ett ord. Det här beslutet har inte något med spelarna att göra.

Lindstedt är uttagen till bortamatchen mot Colombia den 1-2 februari tillsammans med bröderna Ymer, Markus Eriksson och Jonathan Mridha.

Uttagningen annonserades dagen efter denna intervju och på frågan om Lindstedt spelar mot just Colombia svarade han såhär:

– Det är planen, det är match nummer 20, vi får se vi om det blir en fortsättning eller inte efter det.

Vi fortsätter och glider denna gång in på svenskarna och dess resultat. Hur mycket hinner Lindstedt följa svenskarnas resultat ute på touren? 

– Nej, det hinner man inte så mycket med. Man vill fokusera på sig själv och gärna spendera mycket tid med min fästmö. Jag gick och kikade på Gustaf Ström här lite efter min inbollning och såg några bollar. Vem vann där?

Otto Virtanen vann i två raka, 7-5, 6-1.

– Det såg okej ut. Han (Gustaf) kunde spela tennis, det är kul. Jag vet att ”Micke” vann i Noumea, det är skitbra. Läste också något om att Elias anmält sig till tävlingar och hans skada är förhoppningsvis okej. 

Lindstedt fortsätter.

Rebecca! Väldigt stor potential där. Kul att hon kom hit och kunde spela. Jag ger henne lite råd och då och då. Hennes fotskada har varit väldigt efterhängsen, hon känner väl fortfarande av den.

– Hon kommer kunna klättra på rankingen och har en otroligt stor potential och det är viktigt att hon inser att tennis sliter på kroppen. Träna väl, planera väl, tävla väl, eller, träna smart, tävla smart och planera smart snarare. Inte stressa för mycket utan det är en lång karriär, ett marathon.

– Allt behöver inte ske nu. Hon har en väldigt stor potential som sagt. Jag tycker Johanna gör det jättebra också, hon fortsätter kämpa och har gjort det länge. Tjejerna gör det bra! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.