Sammanfattning av Wimbledon, dag 1

Första omgången av Wimbledon spelades igår och vi på Tennisportalen går självklart igenom matcherna så ni inte känner att ni har missat något. Håll i hatten, för nu kör vi!

Broady – Matosevic  5-7, 4-6, 6-3, 6-2, 6-3

Storbritanniens framtidshopp Liam Broady har tidigare vart i final i turneringen, dock i juniorsammanhang och de fina banorna på The All England Lawn Tennis Club är inte alls främmande för ynglingen. Broady tilldelades ett WC till årets upplaga och trots underläge med 0-2 i set kunde han resa sig från de döda och ta karriärens hittills viktigaste seger. Otrolig kollaps från Matosevic skall tilläggas, såväl mentalt som fysiskt. Håller inte i en Grand Slam.

Cilic – Moriya 6-3, 6-2, 7-6(4)

Inte så mycket att hymla om, stabil seger för kroaten som kan bli ett hot för vem som helst i turnerningen om han får det att stämma.

Berankis – Haider-Maurer 6-2, 5-2

Årets första retirement stod österrikaren och Haider-Maurer för. Har man följt han tidigare skulle man kunna tro att det handlade om en klassisk, hederlig tankning men så var icke fallet denna gång.

Thiem – Sela 2-6, 6-3, 6-4, 6-4

Dominic Thiem låg under med ett set och break i andra innan han vaknade till och fick ordning i serven då han inte alls kom upp i sin nivå innan. Dudi Sela är jobbig för praktiskt taget alla att möta på gräset och med sina blygsamma 175 centimetrar dansar han runt på underlaget likt en tvättäkta balletdansös. Thiem har som bekant grus som sitt bästa underlag men finns potential på gräset för österrikaren.

Granollers – Tipsarevic 6-3, 6-4, 6-2

Tipsarevic var borta från touren i nästan två år p.g.a en hälskada som höll på att kosta honom karriären. I våras gjorde han comeback på riktigt och skulle han nu kunna utmana i en Grand Slam och möjligtvis vinna ett par matcher? Granollers blev för tuff, en spelare som visserligen ter sig bra på underlaget men resultatet visar hur långt borta Tipsarevic egentligen är från toppformen.

Goffin – Zeballos 7-6(4), 6-1, 6-1

Argentinaren som till 90% spelar sina matcher på grus under säsongen stretade emot bra i första set och höll all sina servgem ganska komfortabelt, sedan tog bensinen slut. Har alla vapen för att vara en mycket duglig grässpelare och vem vet, hade han knipit första set hade vi kanske fått se en helt annan matchbild.

Verdasco – Klizan 4-6, 6-2, 6-3, 6-7(5), 13-11

Gårdagens svängigaste match. Verdasco går som vanligt aldrig att lita på i GS-sammanhang och missade hela 11(!) breakchanser i fjärde set vilket höll på att kosta honom matchen. En väldigt duktig grässpelare.

Kyrgios – Schwartzman 6-0, 6-2, 7-6(6)

Den kontroversiella australiensaren nådde ända till en kvartsfinal i fjolårets upplaga av Wimbledon och slog till med en tvättäkta bagel i första set mot grusspecialisten Diego Schwartzman, tappade endast två gem i det efterföljande setet innan tredje set blev lite tuffare men överlag, stabil insats från Kyrgios. Hamnade i luven på den så folkkära domaren Mohamed Lahyani och ville inte spela vidare då han krävde svar från supervisorn. Pajasaktigt beteende i en annars händelselös match.

Leonardo Mayer – Kokkinakis 7-6(7), 7-6(3), 6-4

Från ett australiensiskt superlöfte till en annan, Kokkinakis hade inte de bästa förbedelserna inför matchen mot Mayer då han veckan innan åkte på en rejäl matförgiftning efter intag av den extremt populära rätten bland tennisspelare – Chipotle. Kokkinakis spelade trots att han inte vart helt frisk och spydde ett flertal gånger under matchen.

Isner – Soeda 7-6(5), 6-4, 6-4

Gräs är ett underlag som bör passa Isner bra med tanke på hans serve men rörelsemönstret ställer till det för amerikanen mot de riktigt stora. 38 ess blev det för Isner som vart ohotad i egen serv under matchens gång, inget märkligt heller då det inte bjöds på något tufft motstånd.

Djokovic – Kohlschreiber 6-4, 6-4, 6-4

En väldigt duktig spelare på gräs, tysken. Bör nämnas bland alla grässpecialister därute och serben stod för en mycket stabil insats.

Nieminen – Hewitt 3-6, 6-3, 4-6, 6-0, 11-9

Hewitts sista match i Wimbledon någonsin då han kommer att avsluta karriären efter nästa Australian Open. Klassisk femsetare som Hewitt älskar att spela men denna gång gick det inte vägen mot en annan veteran som gör sin sista säsong, Jarko Nieminen. Hewitt saknar idag helt och hållet en duglig serve vilket gör att han står sig ganska tamt på snabba underlag.

Monaco – Florian Mayer 6-1, 6-2, 6-4

Lite av en chock. Mayer älskar gräs och är fantastiskt bra på underlaget men möjligtvis att det långa skadeuppehållet har tagit ut sin rätt på tysken. Fullkomlig kross från Monaco som spelade väldigt välvårdat och missade inte många slag under matchen.

Nishikori – Bolelli 6-3, 6-7(4), 6-2, 3-6, 6-3

Japanens otroliga, på snudd till omänskliga svit i femsetare håller i sig efter en väldigt jämn drabbning mot Bolelli. Italienaren besitter en väldigt fin serve och grundspelet, finns inget att klaga på. Gör Nishikori någonsin en plattmatch?

Tomic – Struff 6-3, 3-6, 2-6, 6-2, 6-3

På snudd till mental kollaps då det såg väldigt bra ut för tysken med 2-1 i sets men sedan hände något. Dubbelfelen haglade och gummiarmen kom fram. Jobbigt men Tomic välförtjänt vidare. Australiensarens favoritunderlag, ska bli intressant att se vad han kan hitta på i turneringen, troligtvis inte mycket men vi kan i alla fall hoppas.

De Schepper – J.P. Smith 4-6, 4-6, 7-6(4), 6-4, 6-4

Starkt av fransmannen att vända 0-2 underläge mot en mycket duktig grässpelare. Visst, de är väldigt lika i sina spelstilar, De Schepper med en tyngre serve, annars väldigt lika. På förhand var det upplagt för en väldigt jämn drabbning och det fick vi.

Raonic – Gimeno-Traver 6-2, 6-3, 3-6, 7-6(4)

Inte alls bra att tappa ett set mot en tvättäkta grusspanjor men Raonic tappade koncentrationen för en aning och då kan de gå snabbt. Servade annars bra och när serven fungerar, som den praktiskt taget alltid gör, då hotar han vem som helst, på alla underlag, i synnerhet på gräs.

Haas – Lajovic 6-2, 6-3, 4-6, 6-2

Den gamle räven lever än! 37-åringen har fler liv än en katt och får han axeln att hålla denna gång så har vi två-tre år att njuta av tyskens konster, bara han själv orkar. Starkt att gå in i en slam efter ett långt skadeuppehåll och prestera direkt, det gillar vi!

Ebden – Rola 6-2, 6-1, 6-4

Grässpecialisten Ebden hade inför denna match vunnit en Challenger och gått till final på underlaget, storseger här och inte så mycket att snacka om. Möter Isner i nästa omgång, blir betydligt tuffare men kan han hålla sina servgem och tvinga fram ett flertal tiebreak, ja då blir det små marginaler. Enklare sagt än gjort dock.

Johnson – Lacko 6-3, 6-7(5), 4-6, 6-1, 6-4

Steve Johnson är en jävel på att få med sig segrar nuförtiden. Rankad på plats 52 i skrivande stund och killen har lyft sig enormt de senaste åren. Stabil på alla underlag dessutom och en jäkla vinnarskalle. Bra egenskaper det.

Estrella Burgos – Becker 5-7, 6-1, 6-4, 6-4

Estrella Burgos hade inför matchen mot Becker endast spelat nio (!) gräsmatcher under karriären, visserligen är det rätt mycket för en grusherre som inte för längesedan harvade runt på future och challengertouren utan att göra något större väsen av sig. Överlag är det ingenting och att han slog Becker talar mer om tyskens oduglighet för tillfället än skalpen som dominikanen slog till med.

Giraldo – Souza 6-4, 6-3, 6-2

Två sydamerikaner som älskar grus. Den ena gillar det lite för mycket kanske. Gick på tok för snabbt för Souza som inte han med att ladda med sin normalt aviga forehand.

Herbert – Chung 1-6, 6-2, 3-6, 6-2, 10-8

Sydkoreanen är ett av de största löftena i tennisvärlden just nu och trots en helt ofattbar förlust mot dubbelspecialisten Nicholas Monroe i upptakten till Wimbledon är han väldigt duktig på gräset och var för två år sedan i final i juniorklassen mot italienaren Quinzi. Banan tv-sändes inte tyvärr men tar man en snabb titt på siffrorna ser man att det svängde å det grövsta. Herbert dock vidare och kul det för fransmannen som har en serve i världsklass och en volley som är i absoluta toppskiktet. Allez!

Anderson – Pouille 6-2, 7-5, 3-6, 6-3

Storservaren från Sydafrika har förbättrat grundspelet rejält de senaste åren och möjligtvis att han kan vara med och bråka i kommande omgångar. Serven går inte av för hackor, är visserligen för tunn när han möter ”the big four” men med det sagt, inte alls omöjligt att han kan gå långt i år. Blir intressant att se.

Kudla – Cuevas 6-7(4), 4-6, 6-3, 6-2, 6-2

Amerikas stora framtidshopp för ett antal år sedan har inte fått den utvecklingskurva de flesta hoppades på men Kudla börjar leverera resultat när det väl gäller. Starkt att vända trots underläge 0-2. Superlöftet Alexander Zverev väntar härnäst, tufft men absolut inte en omöjlig uppgift.

Zverev – Gabashvili 6-3, 1-6, 6-3, 3-6, 9-7

Zverev har verkligen etsat sig fast på touren och får nu fira i form av en seger i ett Grand Slam! Utomjordingen Gabashvili är aldrig enkel att slå och kan hota vem som helst egentligen. Djokovic-varning på Zverevs tvåhandsbackhand, kan göra lite vad han vill med den. Inte helt fel.

Millman – Robredo 6-2, 6-3, 6-4

Skräll! Eller? Jodå, Robredo är visserligen den mest kapabla grässpelaren på touren men starkt av Millman, väldigt starkt. Växer det grässpelare på träd i Australien eller vad är det frågan om?

Wawrinka – Sousa 6-2, 7-5, 7-6(3)

Outsider att gå långt i turneringen, schweizaren. Många hävdar att Wawrinka inte är en duglig grässpelare men killen var inte alls långt ifrån att slå Federer förra året i Wimbledon och med hans nuvarande självförtroende, ingenting är omöjligt. Sousa kämpade på bra men hade inte en susning i Wawrinkas serve och då blir det jobbigt.

Gasquet – Saville 6-3, 6-2, 6-2

Tidigare juniormästare i Wimbledon, Saville. Klasskillnad här dock och inte så mycket att tillägga, förutom att australiensiska grässpelare växer på träd ja.

Ilhan – Janowicz 7-6(4), 6-4, 6-7(4), 6-3

Misären bara fortsätter för polacken och när det knappt går att tro att de kan gå sämre än vad de gör just nu, ja då fortsätter bottennappen att hagla. Leder tillsammans med Gulbis misärligan överlägset just nu. Semifinal i Wimbledon för två år sedan och då diskuterades det en möjlig Gs-vinnare i Janowicz men nu, kommer han ens någonsin att vinna en titel på ATP-touren i karriären? Inget fel på Janowicz serve, grundslag, fysik men polackens mentala styrka, den existerar knappt. Marsel Ilhan har gått framåt till att vara en klassisk gnetare på challengertouren till att slå sig in på ATP men fortfarande, misärartat för Jerzy.

Baghdatis – Young 5-7, 6-2, 6-4, 6-4

Baggen lever fortfarande och så länge han vinner i slams går det inte att räkna ut honom helt. Inte alls i närheten av sin toppform som han hade för ett antal år sedan men en klart duglig ATP-spelare just nu, Baghdatis. Young ska inte vara något hot på gräs och segern får ses som komfortabel.

Dimitrov – Delbonis 6-3, 6-0, 6-4

Delbonis vann challengerturneringen i söndags(!) I Milano på grus och spelade dagen därpå förstarundan i Wimbledon på gräs mot Grigor Dimitrov. Ja, ni hör hur sjukt det låter. Hade han gett upp på förhand hade han haft lika stora chanser att vinna, ungefär.

 

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.