Sammanfattning Wimbledon, åttondelsfinaler

Åttondelsfinaler har spelats i Wimbledon, ja nästan alla då femte set i Djokovic – Anderson ska återupptas senare under dagen där serben har hämtat upp en 0-2 ledning. Vi kikar närmare på matcherna som spelats under måndagen.

Gasquet – Kyrgios 7-5, 6-1, 6-7(7), 7-6(6)

Repris från fjolåret då de möttes i andrarundan där Kyrgios gick segrandes efter fem set och åtta(!) räddade matchbollar och denna match såg ut att gå mot ett liknande scenario då Kyrgios hade 6-4 i fjärde sets tiebreak men Gasquet kom tillbaka och kunde sedan vinna efter ett dubbelfel på den fjärde matchbollen för fransmannen. Kyrgios var alltså väldigt nära på att utjämna matchen till 2-2 i set efter att ha legat under med 0-2 och tankat i matchens andra set till publikens stora förtret.

Pospisil – Troicki 4-6, 6-7(4), 6-4, 6-3, 6-3

Kanadensaren vände 0-2 underläge och avancerade till sin första kvartsfinal i ett slam, mäkta imponerande med tanke på matchens betydelse och Troickis fina form på underlaget. Pospisil har på senare år presterat bäst i dubbeln tillsammans med Jack Sock och inte fått till det i singeln ända sedan han slog igenom på riktigt under 2013. Väldigt duktig grässpelare och möter nu Murray härnäst, kan mycket väl bli en jämn drabbning och en välspelad sådan.

Murray – Karlovic 7-6(7), 6-4, 5-7, 6-4

Stabil insats från Murray som returnerade för bra, främst på andraservarna där han gick in och tog Karlovic servar tidigt och returerna på fötterna på den 2.10 långa kroaten. Karlovic har nog aldrig vart bättre och det är rätt spektakulärt vid 36-års ålder. Tog ett set men Murray höjde sig sedan en nivå i fjärde set och sedan var de klart. En skräll hade nog vart mer realistisk i en tresetare.

Wawrinka – Goffin 7-6(3), 7-6(7), 6-4

Servade på tok för bra för att ge belgaren en minsta chans i matchen. Matchen stod visserligen och vägde vid andra sets tiebreak men Goffins tama serve blev hans fall. Ställs mot Gasquet i kvartsfinalen där kampen om den finaste enhandsbackhanden ska koras.

Cilic – Kudla 6-4, 4-6, 6-3, 7-5

Kudla hade inför turneringen spelat två grästurneringar på challengertouren där han vann nio matcher och förlorade en vilket räckte till en turneringsvinst och en final. I Wimbledon fortsatte den fina formen för amerikanen som slog ut Cuevas, Zverev och Giraldo i den ordningen vilket ledde till en åttondelsfinal mot fjolårets Us-Open segrare Marin Cilic. Kudla verkar ha utvecklat sin serve de senaste månaderna då han på harvandes på challengertouren inte alls framstått som en duktig servare och visst kan det ha med gräset att göra, absolut men serverörelsen tycks ha ändrats. Cilic blev en för tuff uppgift för Kudla men amerikanen kan nu med dessa inkasserade poäng direktkvalificera sig för turneringar på ATP-touren igen.

Simon – Berdych 6-3, 6-3, 6-2

Den riktigt stora skrällen under omgången. Simon hade inför matchen 6-4 i inbördes möten mot Berdych men de hade tidigare aldrig mötts på gräs och visst kunde man misstänka att det skulle bli tufft för Berdych men förlust i tre raka? Givetvis väldigt bra gjort för fransmannen som skulle kunna spela i en vecka utan att missa en tennisboll men rätt anskrämligt gjort för tjeckiern som är väldigt bra på underlaget och någon gång undrar man, när ska han ta sin första slam? Chanserna har funnits och Berdych går till andra veckan i praktiskt taget alla slams nuförtiden men den sista pusselbiten, den har saknats ett bra tag. Kul för Simon som nu möter Federer i kommande kvartsfinal, Federer storfavorit utan tvekan men Simon kan definitivt utmana och göra det jämnt.

Federer – Bautista-Agut 6-2, 6-2, 6-3

Bautista-Agut är fattigmans versionen av landsmannen David Ferrer, han rör sig exceptionellt bra, fantastisk fysik, servar helt dugligt och har inga direkta hål i sitt grundspel, samtidigt saknar han vapen och är en munsbit för toppspelarna på touren. Federer gjorde sejouren kort för Bautista-Agut som förövrigt har två titlar på underlaget och är en svår motståndare på gräset men som sagt, det gäller inte toppspelarna eftersom de kan neutralisera honom komfortabelt i bollningen. Det som slog mig under matchens gång var hur mycket det skiljde i spelstyrka mellan spelarna och då ska man ändå ha vetskapen om att Bautista-Agut idag är rankad på plats 22 i världen. Säger en del om hur utomjordiskt bra toppspelarna i dagens tennis är.

Djokovic – Anderson 6-7(6), 6-7(6), 6-1, 6-4, 7-5

Djokovic var minst sagt illa ute i matchen då han låg under med 0-2 i set mot Kevin Anderson som servade fantastiskt bra, såväl första som andraserve och spelade väldigt aggressivt mot en Djokovic som hamnade i ett maniskt bollande och hoppades på att sydafrikanen skulle slå ut sig, vilket inte skedde under matchens två inledande set. Djokovic började slå ut mer och spela mer aggressivt och tredje set gick bara av farten, 3-1 till serben och det skulle även fortsätta i matchens fjärde set då Anderson slarvade i ett servgem och det skulle räcka till setvinst. Matchen fick där avbrytas p.g.a mörker och fortsätta idag (tisdag) där spelade kunde hålla sina servgem fram till 5-5, slarv återigen från sydamerikanen och Djokovic servade senare hem matchen. Fantastiskt skönt för världsettan som verkligen var illa ute och Anderson har en serve som är topp-fem på touren och som han servade, det såg verkligen inte bra ut men samtidigt förändrades matchbilden från att Anderson möjligen hade chans att skrälla till att han verkligen låg i förarsätet och jag tror det skrämde honom lite grann, samtidigt som Djokovic höjde sig som sagt.

Därmed har vi följande kvartsfinaler klara:

Djokovic – Cilic

Pospisil – Murray

Simon – Federer

Wawrinka – Gasquet

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.