Strängningskoll i Båstad

Efter att torsdagens sista match på centercourten var avklarad i Båstad tog vi på Tennisportalens redaktion en liten tur till det närliggande Hotell Skansen där turneringens officiella strängare Owe Stenwall och Anton Olmenius var stationerade. Vi ville veta mer om hur toppspelarna egentligen strängar sina racketar och vilka små finesser som spelarna använder sig av ute på touren.

Duon har under tennisveckorna i Båstad bråda dagar då proffsen vill ha sina rackets i perfekt skick inför spel och uppemot ett hundratals rackets, om inte mer, kommer dem att ha strängat efter veckornas slut.

Owe och Anton har de senaste åren även strängat under Stockholm Open och jobbar till vardags som tennistränare i Täby respektive Uppsala tennisklubb. De upplever att spelare i Stockholm Open vill ha rack strängade mitt under pågående spel, något som inte alls är vanligt under herrveckan i Båstad.

– Spelarna strängar även lösare här för att få mer fart i bollen. Hårdheten i strängningen varierar allt från 17 kilo till 29 kilo men medelsnittet ligger på 22 kilo ungefär, säger Owe Stenwall.

Mitt under stundande intervju kommer argentinaren Federico Delbonis förbi för att hämta sina rackets inför sin match mot Pablo Cuevas. Spelarna har oftast 2-3 nysträngade rackets inför varje match, fyller Owe Stenwall i samtidigt som Delbonis tackar för det utförda jobbet.

Delbonis hämtar ut sina nysträngade rackets inför mötet med Cuevas. (Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen)

– Moddningar av olika slag är väldigt vanligt. Vissa lägger till bly på sina rackets för extra vikt och silikon i handtagen förekommer för att balansen i racketen inte ska rubbas. Lindorna som används mest är Tournagrip (blå), den slits dock ut väldigt snabbt. Även Wilson Pro Overgrip (vit) är populär.

På frågan om vilka strängar som det strängas mest utav under herrveckan visar Owe oss väskan som ligger fint stationerad bredvid strängningsmaskinerna.

Luxilon, definitivt. 80% av spelarna på touren använder den. Den är gjord av monofilament och tillåter spelarna att slå väldigt hårt utan att tappa kontrollen.

Luxilon domineras av spelarna ute på touren. (Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen)

 

– Ytterligheter: Souza 17kg, Gulbis 29 kg.

– Strängtyper: Totalt dominerande monofilament polyester. I vissa fall hybrid med natursena.

– Storlek på racket 98-100. Bellucci ensam med 95.

– Mest använda lindor: Tournagrip, Wilson Pro Overgrip, Yonex Super Grap.

– Mest svårsträngade racket: Head Prestige 1820 (p.g.a tätast strängningsmönster)

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.