Tennis på hög höjd

Tennis på hög höjd är ett fenomen som inte är särskilt välkänt bland motionärer och hyfsat inbitna tennisfans men för spelarna på touren är det en börda som de måste kunna hantera. Vi kikar närmare på fenomenet och analyserar varför det skiljer sig så markant från “vanlig” tennis.

Under föregående vecka spelades det en 250-turnering på ATP-nivå i Bogota, Colombia och från ett åskådarperspektiv påminde tempot mer om det från den lokala tennisklubben där krisande medelåldersmän vanligtvis huserar. Merparten av spelarna i Bogota, nästintill alla rankade inom 100-strecket, hade problem med att ens hålla bollen levande och fick mer än ofta se sina slag segla flera meter över baslinjen.

Turneringen i Bogota spelas 2,640 meter över havet vilket gör det väldigt svårkontrollerat och spelarna är tvungna att stränga sina racket flera kilo hårdare än vad de normalt strängar och de första träningspassen ägnas mest åt experimentera med hårdheten.

Varför flyger bollen så enkelt vid hög höjd? Jo, svaret har naturligtvis en vetenskaplig förklaring. Eftersom luften inte är lika tät på hög höjd blir det därmed mindre motstånd för att bromsa ned bollen, vilket resulterar i att bollen flyger mycket enklare.

“Ju högre höjd, desto snabbare kommer bollen att färdas.”, menar tennistränaren Ron Waite.

Bogota-centrecourt-rain
Centercourten i Bogota. (Foto: ATP)

Annan typ av boll

Det tillverkas även en helt annan boll enbart anpassad för spel på höga höjder, så kallade high-altitude bollar där kärnan i bollen inte är lika tät vilket innebär en lägre studs. Dessutom är storleken på bollen sex procent större än vanliga bollar, detta i sin tur bromsar bollen när den färdas genom luften så att hastigheten ska efterlikna spel på vanlig höjd.

Vi tog även ett snack med Henrik Wallensten, mångårig materialguru och skribent på Svenska tennismagasinet, om hans egna erfarenheter av tennis på hög höjd och “Hank” hade följande att säga: – Jag spelade på Centro de Alto Rendimiento i Bogota på grus. Man har ingen kontroll alls utan bollen bara flyger ut. Servereturer är extremt jobbiga att handskas med och kan bäst beskrivas med att man har en sjukt osynlig medvind.

Vikten av en bra serve är enormt viktig medger Henrik Wallensten, något som förklarar varför Ivo Karlovic lyckats så bra i Bogota de tre senaste åren med en turneringsseger, final samt semifinal.

Fysisk effekt

Du kommer att bli andfådd mycket fortare p.g.a den tunnare luften eftersom du får mindre syre per andetag. Detta kan resultera i symtom såsom huvudvärk, aptitlöshet samt sömnlöshet. Din kropp kommer gradvis att anpassa sig till förändringen genom att producera fler röda blodkroppar, vilket levererar syre till musklerna. Träningen kommer att höja din fysiska uthållighet vilket sedermera kan resultera i bättre prestanda på hemmaplan i lägre höjder. Elitidrottare världen över tränar på hög höjd just för nämnda anledningar.

Turneringar på hög höjd

Spel på högre höjder ter sig vanligare på future/challengernivå än på ATP som i skrivande stund har fem turneringar som spelas på höjd (Madrid, Kitzbuhel, Bogota, Quito, Sao Paolo). Vi går igenom en rad turneringar som utmärker sig på touren och vi börjar med de lägre för att sedan traska oss uppåt mot de mest extrema turneringar som existerar. Notera att höjdnivån är ungefärlig.

Santiago Challenger, 520 meter över havet.

Monterrey Challenger, 540 meter över havet.

Madrid Masters, 700 meter över havet.

Brasil Open, Sao Paolo, 760 meter över havet.

Generali Open, Kitzbuhel, 800 meter över havet.

Bucaramanga Challenger, 959 meter över havet.

Cali Challenger, 1000 meter över havet.

Swiss Open Gstaad, 1000 meter över havet.

Ortisei Challenger, 1230 meter över havet.

Medellin Challenger, 1500 meter över havet

Guadalajara Challenger, 1585 meter över havet.

Mexico F2 Futures, Queretaro, 1800 meter över havet.

San Luis Potosi Challenger, 1850 meter över havet.

Mexico F1 Futures, Morelia, 1950 meter över havet.

Mexico F2 Futures, Mexico City, 2250 meter över havet.

Bolivia F3 Futures, Cochabamba, 2558 meter över havet.

Claro Open, Bogota, 2640 meter över havet

Ecuador Open Quito, 3000 meter över havet

Bolivia F2 Futures, La Paz, 4100 meter över  havet.

 

Källa: http://healthyliving.azcentral.com/effect-altitude-tennis-1699.html

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.