Alessandro Motti om det tveksamma beslutet: ”Domaren var rädd”

English translation: http://tennisportalen.se/interview-with-italian-doubles-specialist-alessandro-motti/

Italienaren och dubbelspecialisten Alessandro Motti har under flera års tid huserat på challengertouren och upplevt en hel del i sin karriär. Tennisportalen satt ner med Motti under tennisveckan i Båstad 2015, dagen efter han och partner Albert Ramos blev bestulna på segern tack vare ett mycket kontroversiellt domslut.

Alessandro Motti är 36 år gammal och dubbelspecialist på touren som vanligtvis håller till på challengern men hade tillräcklig ranking för att komma in i herrdubbeln under veckans turnering ATP-turnering i Båstad. Motti ställde upp med spanjoren Albert Ramos och paret åkte ut efter ett mycket tveksamt domslut i avslutande supertiebreak där Motti i efterhand inte kan förstå hur man som domare kan göra sådana grova misstag på ATP-nivå. Vi satte oss på ett närliggande café i hamnen bara ett stenkast från centercourten och trots den snöpliga förlusten från gårdagen var italienaren på gott humör.

Hur kommer det sig att du och Albert Ramos spelar tillsammans denna vecka?

– Jag och Albert känner varandra sedan tidigare och i och med att jag kom direkt in i huvudtävlingen med min ranking snackade vi och bestämde oss för att köra på. 

Hur går processen till för att hitta dubbelpartners på touren?

Vi använder oss av whatsapp, emails och sociala medier. Jag har efter mina många år på touren knytit många kontakter och känner dem flesta på touren sedan tidigare. 

Motti blev proffs under 2003 och har under sin 12 år långa karriär tjänat ihop lite drygt över två miljoner svenska kronor. En lön som är under medelsnittet för vad en svensk tjänar i månaden och lägger man till alla utgifter genom åren på resor och dylikt så blir det inte mycket över. Motti blir snabbt nedstämd när han beskriver de låga prissummorna på challengertouren.

– Jag är glad över att vi har så många challengerturneringar i Italien eftersom jag då kan resa med bil och bo hos bekanta och på så vis spara på utgifterna. Jag spelar även många nationella turneringar i såväl singel som dubbel och det ger en extra inkomst. Något måste göras åt de låga prissummorna!

Hur ofta tränar man som dubbelspelare jämfört med singelspelare?

– Egentligen skiljer det inte så mycket men de senaste åren har jag tränat mindre tennis på försäsongen och fokuserat mer på att hand om min kropp i gymmet eftersom det blir viktigare ju allt äldre jag blir.

Hur ofta tror du det förekommer läggmatcher på challengertouren?

Visst förekommer det, absolut. Man måste första varför folk gör detta i första hand. Vissa gör det helt enkelt för stt överleva. Om de höjer prispengarna så kan vi få bukt med problemet i framtiden eftersom sannolikheten är mindre då att dessa matcher sker. Det är ett stort problem, kolla på fotbollen där även de rika försöker hitta nya sätt att tjäna pengar på.

En spelare som deltar här i Båstad under ATP-veckan får tio gånger mer vid vinst i första rundan jämförelsevis med challengerturneringen i Scheveningen, Tyskland som spelas just nu. En hiskelig skillnad ekonomiskt där nivån rent tennismässigt mellan spelarna inte skiljer sig särskilt mycket.

Hur kommer det sig att du nästan enbart spelar dubbel?

– Jag spelade mycket singel tidigare på futuretouren och försöker med jämna mellanrum kvala in i olika challengers men i och med att min ranking steg ganska snabbt i dubbel och jag började tjäna pengar på det så fortsatte jag helt enkelt med det.

Vad kan du berätta om de italienska Davis-Cup spelarna Bolleli, Seppi och Fognini?

– Bolelli är mer reserverad och håller till mestadels för sig själv. Seppi är en god vän till mig och vi har känt varandra sedan vi var unga. En fantastiskt trevlig och rolig kille. Fognini är lite yngre och jag känner inte honom så bra men jag vet att han är en helt annan människa utanför banan.

Vilka spelare hänger du mest med på touren?

– Cipolla, Robert, Starace. Jag hängde mycket med Di Mauro och Vagnozzi tidigare men de har slutat att tävla på professionell nivå.

Du mötte Enrico Becuzzi, en spelare som vi tidigare har skrivit om på sidan, i kvalet till San Benedetto för några veckor sedan. Hur var det att möta honom?

– (skrattar) Ja, han är underbar. På träning är han bra men på match låser det sig för honom. Han är inte vad vid att vinna och vet inte hur han ska hantera när det går dåligt. Men det är en väldigt härlig kille, påpekar Motti.

19976039336_7f8ff4f42c_o
Alessandro Motti under sin dubbelmatch mot Brunström/Lindstedt. (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

 

Vad anser du bör förbättras på challengertouren i framtiden?

– Hospitality för spelarna bör finnas i fler turneringar, det har dock blivit bättre under senare år men de finns fortfarande möjlighet för förbättring. Utgifterna måste bli billigare för spelarna för att förhindra t.ex uppgjorda matcher, detta är mitt jobb och jag vill kunna ha bra villkor. Jag inser ju själv att challengerspelare inte behöver tjäna miljoner men ändå tillräckligt för att kunna leva ett normalt liv. Pressen på touren är väldigt tuff då man inte vill åka ut i första rundan i challenger och således gå minus under veckan. Jag möter dagligen spelare som är rankade inom topp-150 i såväl singel som dubbel och prispengarna i t.ex en 250-turnering på ATP-nivå, där nivån inte skiljer så mycket från challengern, är slående. Det är inte rätt. 

Italien som tennisnation går en ljus framtid tillmötes med talangfulla spelare som Matteo Donati (172), Gianluigi Quinzi (398), Stefano Napolitano (377) och Marco Cecchinato (99) och Motti gillar vad han ser.

– Donati är utan tvekan den som har mest potential och han är även den som är mest jämn. Quinzi är väldigt lovande men han har haft problem med att hitta rätt tränare och får han bara ordning med det kommer det sluta väldigt bra. Cecchinato är rankad inom topp-100 idag och är väldigt talangfull.

Paolo Lorenzi anses vara en levande legend på challengertouren, vad har du att säga om honom?

(Skrattar), – Paolo är en god vän till mig och han är väldigt professionell med sin tennis. Han tränar oerhört hårt varje dag och är en spelare som har förbättras mycket under åren som gått. Han är en smart spelare som hela tiden tänker på banan. Jag gillar Paolo.

”Domaren var rädd”

Italienaren var bara några ynka poäng från vinst tillsammans med Albert Ramos mot det helsvenska paret Brunström/Lindstedt i första rundan och för en dubbelspecialist som Motti skulle vinsten betyda väldigt mycket, inte minst ekonomiskt då prissummorna som sagt skiljer sig enormt på ATP-nivå jämfört med challengern där han normalt spelar. Motti var minst sagt frustrerad när han fick chansen att beskriva den omtalade situationen från gårdagen.

– Vi har en boll som solklart sitter på linjen men domaren väljer att döma ut den trots att alla spelare på planen är överens om att den sitter. Jag fattar egentligen inte hur man kan göra sådana misstag på ATP-nivå som domare. På future och challengernivå kan jag absolut förstå det och vissa märken, oavsett nivå på domare, kan vara väldigt svåra att tyda men detta var absolut inte ett sådant märke. Domaren var rädd under matchen och kände pressen. Han var rädd att ändra beslutet trots att både Brunström och Lindstedt erkände efteråt att märket var inne. Det ska inte vara möjligt, helt otroligt.

Under kvällen (torsdag) väntar hemresa för italienaren som under nästkommande vecka spelar på challengertouren igen hemma i Italien. Han ställer upp i herrdubbeln i Biella tillsammans med en annan italienare, Alessandro Giannessi.

Alessandro Motti ska ha en stor eloge för att han ställde upp på intervjun då han natten innan drabbades av matförgiftning efter att han intagit en pizza utav större proportion i området.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.