Reportage: Norske sensationen Casper Ruud

Han är Nordens bästa herrspelare i skrivande stund och har på egen hand skapat en enorm tennisboom i landet.

Tennismagasinet reste till den norska huvudstaden för en exklusiv intervju med Casper Ruud – mycket nöje!

Denna intervju publicerades i det senaste numret (#5, 2019) av Svenska Tennismagasinet.

Bara ett stenkast från Holmenkollen och den så turistvänliga Holmenkollenbacken hittar vi Njård Tennisklubb. 

Standarden är, för att uttrycka det milt, några steg ner från vad vi är vana vid hemma i Sverige. Visst, fyra inomhusbanor och tre grusbanor är inte illa pinkat men ett redigt renoveringsprojekt vore inte helt fel. 

Här, på en av anläggningens grusbanor, samtidigt som hösten gjorde sig påmind i Oslo, skulle en av världens hetaste framtidsnamn på herrsidan tampas med sina norska kollegor i Davis Cup-mötet mot Georgien. Charmigt, ändå. 

Njård Tennisklubb. Foto: Alex Theodoridis

Vi träffade Casper Ruud två dagar innan den stundande DC-kampen och norrmannen hade precis rivit av ett gruspass med Viktor Durasovic, idag rankad 314 i världen. 

Trots att min första fråga inte handlade om varken Njård Tennisklubb och dess slitna fasad hamnade vi där ändå. 

– Vi har ingen stor och fin anläggning här i Norge som ni har i Sverige med SALK och Kungl. Tennishallen. Fina hallar med tillhörande restauranger. Den kulturen finns ännu inte i Norge.

Utebanorna på Njård Tennisklubb. Här skulle det spelas Davis Cup-tennis. Foto: Alex Theodoridis

Han fortsätter.

– Det här är väl den enda klubben i Oslo jag vet som har en tennisplan och restaurang i samma bygge. Ganska tragiskt egentligen att det inte riktigt finns i fler hallar, men kulturen är ännu inte där.

Casper har med sina resultat de senaste åren blivit en stabil kugge på ATP-touren och är nu bara ett fåtal rankingplatser från en topp-50 placering. En bedrift som lett till en enorm tennisboom i vårt kära grannland. Hur ser Casper själv på saken?

– Tennisen i Norge var lite på dekis där efter att min pappa (Christian Ruud, reds.anm) slutade med sin karriär. Det är lite mer nu och det verkar som att fler och fler spelar tennis utomhus på somrarna. Det är bara kul att jag kan inspirera folk och främst våra yngre spelare.

Blir du ofta igenkänd ute på stan?

– Nja, man får en del ”lycka till” och ”bra jobbat”. Mer på sistone, definitivt, och framförallt efter matchen mot Federer i Franska Öppna senast. Då exploderade det kan man säga.

Casper Ruud är idag en livs levande reklampelare och konstigt vore väl annars. Intresset för sporten i Norge tycks inte nå några gränser och Casper själv drar sig inte för att synas i olika medier och sammanhang. 

En snabb titt på Caspers officiella hemsida, Casper-Ruud.com, och under fliken ”Sponsors”, hittar vi hela sju samarbetspartners. 

Har han själv koll på alla?

– Låt mig kolla…

Casper sneglar ner på träningströjan. 

– Arctic är min huvudsponsor. Proaktiv har varit med mig i många år. Yonex är med mig. Right to Play är mer en välgörenhetsorganisation. Autopay är en parkeringsstjänst och jag har också ett avtal med Porsche Center här i Oslo. 

Norges förbundskapten Anders Haseth som sitter vid samma bord drar oväntat fram en parkeringsbot från jackfickan och mumlar något om Caspers nyss nämnda sponsor.

– Vad mer har jag? Isklar såklart.

Christian Ruud, Caspers pappa tillika tidigare storspelare (som bäst rankad 39 i världen) ropar från andra änden av bordet.

– Yonex!

– Yonex har jag sagt, svarar Casper rappt tillbaka.

Allt från parkeringsstjänster till bubblande vattendrycker – Casper är minst sagt ett hett villebråd bland sponsorerna hemma i Norge.

Hur viktig är sponsorbiten för dig? Måste du ge någonting tillbaka eller är sponsorerna helt enkelt nöjda över att synas?

– Min huvudsponsor Arctic har många internationella kunder i sitt företag och skulle jag, säg, spela en tävling någonstans ute på touren kanske det blir så att jag ger biljetter till deras kunder. Isklar, sponsorn som jag har på min keps, brukar vilja att jag tränar lite med kunderna från företaget.

Ett träningspass stundar för Norges DC-lag och Casper Ruud. Foto: Alex Theodoridis

Ruud tillägger.

– Det är inte jättemycket jag behöver göra. 

Du är idag rankad 60 i världen. Har du något rankingmål du skulle vilja uppnå i din karriär?

– Alla tennisspelare som varit topp-100 eller topp-50 skulle nog vilja bli världsetta en vacker dag. Det borde i alla fall vara den ultimata drömmen. Jag drömmer om att nå det en dag och tror fullt på att det är möjligt.

– Vi är många unga som är på väg upp just nu av Next Gen-generationen och det lär bli mer öppet när de tre största lägger av. Tsitsipas, Shapovalov, Auger-Aliassime och jag som är sjua på listan till Milano just nu, det är klart många av oss yngre gör det bra och kommer så också göra närmsta fem, tio åren. 

I en dokumentär med norska NRK intervjuades den svenska DC-spelaren Jonathan Mridha, nära vän till Casper Ruud.

Orden var stora från Mridha som menade på att norrmannens forehand var tyngre än Monfils, Dimitrov och Fognini, spelare Mridha sparrat med tidigare.

– Det är kul att han säger det och jag vet att forehanden är mitt bästa slag och jag försöker använda den så mycket som möjligt i matcherna. En tungt toppad forehand på grus kickar ju upp och där har jag en stor fördel såklart, då jag spelar mest på underlaget och slaget är som sagt mitt främsta vapen. Spelarna Mridha nämner kanske spelar en annan typ av tennis än vad jag gör men Fognini t.e.x, hans forehand är rätt hyfsad ändå. Kul att min forehand känns tyngre än Fabios, haha.

Casper ett hett villebråd i Norge. Foto: Alex Theodoridis

Vi är kvar inne på samma spår. Hur är norrmannens relation till våra svenska spelare? Och vilka av svenskarna förstår norska sämst?

– Jag är god vän med Jonathan Mridha. Han har varit en del i Oslo och haft sin tidigare flickvän här samtidigt som jag också tidigare haft min träningsbas i staden. Fred Simonsson känner jag ganska bra och så också Mikael Ymer. Filip Malbasic har jag inte sett på ett tag. Mikael ser jag en del på tävlingar, Elias likaså.

– Vi har en bra relation mellan varandra och tränar när vi kan och hänger lite mellan matcherna. Det är bara kul att få spendera tid med svenskarna när man har möjlighet. Jag hoppas den biten kommer öka genom åren med Ymer-bröderna som är på väg upp på rankingen och förhoppningsvis kan Jonathan gå samma väg.

Vem är då sämst av svenskarna på att förstå norska?

– Mikael och Elias är ganska svåra att prata med. Jonathan har ju haft en norsk flickvän tidigare.

Blir det engelska med bröderna?

– Nej, haha. Jag pratar lite mer svenska då och slänger in lite svenska fraser som jag kan. Det blir enklare så än att de ska förstå norska…

Du är inne på brödernas framgångar. Skulle du säga att det blir en extra morot för dig att fortsätta göra bra resultat nu när framförallt Mikael närmar sig topp-100 med stormsteg?

– Det ska bli spännande att se om han klarar att ta sig in där före årets slut. Han jobbar väldigt hårt, det vet jag och han har haft lite otur med skador under tidigare år och sådant. Det är en fin kille och en klok spelare som vi kommer få se massor av i framtiden. Jag hoppas verkligen att både Mikael och Elias kan ta steget in på topp-100. Allt blir lite lättare då när du kan gå in i alla Grand Slam-tävlingar direkt. Klarar Mikael det innan årets slut? Ja, då syns vi i Australien helt enkelt!

I en intervju med Tennis-Norge.com pratade 20-åriga Ruud om att Norge visst är bättre än Sverige som tennisnation. Ett påstående han håller fast vid, samtidigt som också menar på att det finns en prestige i att vara den bäst rankade herrspelaren i Norden.

– Klart det finns en liten prestige i det. Vi är några som kommer upp nu. Vi har Emil Ruusuvuori som är ”up and coming”. Jag och Elias mötte varandra tidigare under året i Phoenix Challenger och det var klart att vi var båda spända inför den matchen och det nordiska derbyt som rådde.

– Det känns bra att vara bäst i Norden med rankingen och allt det där. Jag ska inte sitta här och säga att det inte känns bra, men samtidigt kommer det vara roligare att ligga etta i Norden om tio är än vad det gör just nu. Så vi får helt enkelt vänta tio år och se vem som ligger bäst rankad… 

I augusti 2018 tog Casper flyttlasset vidare till Mallorca och Rafael Nadals akademi. Då rankad 143 i världen ansågs norrmannen som en av de mest lovade i sin generation. Ruud har sedan dess tagit ytterligare kliv i sin tennis, både spelmässigt men också med en rejäl skjuts uppåt på rankingen.

– Man tränar lite annorlunda där. Intensiteten är extremt hög, säger Casper och fortsätter.

– Det är inte dessa traditionella spanska övningar som man kanske kan tro med ”2-1”, två kross och en rak utan det är mer att slå sex-sju slag i mitten med en riktigt hög intensitet och sedan ”boom”, ett dödande slag. Så brukar det se ut när jag tränar med ”Rafa”.

– Jag var där och tränade under försäsongen inför 2019 och kom hem helt slut. Massor av grejer i mitt spel har blivit bättre och intensiteten jämfört om vi backar ett år tillbaka i tiden har förbättrats avsevärt. 

Valde du akademin för att förbättra ditt spel mer åt Nadals håll eller jobbar de helt utifrån dig och dina styrkor och svagheter?

– Jag vet inte om jag har en sådan lust att spela likt Nadal då det ser extremt slitsamt ut för kroppen. Hade jag fått välja själv hade jag nog spelat som Federer men det är ingen enkel sak direkt. Man tar lite olika saker från spelare man tycker är bra och provar själv. Det handlar om att mixa upp det lite. 

– Om jag nu ska ge ett svar på din fråga skulle jag säga att Nadals intensitet är något jag försökt att kopiera. Som jag sa tidigare, det blir inte fler än sex-sju bollväxlingar när man tränar med honom, poängen tar slut rätt snabbt och då blir intensiteten ännu viktigare. Det har jag försökt ta efter, intensiteten.

Håller ni kontakten när ni inte är på akademin och tränar tillsammans?

– Ja, en del. Man ser han på tävlingar och han brukar också messa mig och gratulera vid bättre resultat. Jag gör självklart samma sak. Jag vill ju tro att han vill att det ska gå bra för hans akademispelare och det blir också en bra marknadsföring för akademin. Men han är engagerad, absolut. Jag kan dra en story från januari tidigare i år då Nadal hade förlorat finalen i Australian Open. 

– Han flög hem direkt finalen. Samma morgon som ”Rafa” landade, tränade jag på akademin med Toni Nadal och han kom direkt till banan och bara: ”You have to this and that, you have to play with more spin”. 

Intervjun blir hastigt avbruten p.g.a vad det verkar en klassutflykt med lite för exalterade ungdomar som fått syn på den norska superstjärnan inne i Njård Tennisklubbs enda restaurang. 

Casper Ruud och en förmodad skolklass. Foto: Alex Theodoridis

Några bilder senare och vi är tillbaka igen. 

Jag läste i en intervju med Dagens Industri att du blev starstruck av Roger Federer inför er match i Franska öppna senast. Berätta mer!

– Både med Federer och Nadal är det speciellt alltså. Man har sett spelarna på TV som yngre genom åren och inför vår match i Franska Öppna hade jag aldrig haft någon relation till Federer tidigare. Varken tränat eller pratat. Det blev lite första gången för allt.

– ”Wow, där kom Federer”. Man blev lite ställd. Jag skulle tränat med honom tidigare och nu blev det först direkt i match. Det var speciellt. 

Vad tror du är nyckeln för att du ska etablera dig på topp-30?

– Utveckla en bättre serve. Serven är som vi alla vet det viktigaste slaget i tennis och med en riktigt bra serve får du ännu mer gratispoäng. Skulle jag börja nästa säsong i topp-50 kanske det också blir enklare att komma fram och eventuellt gå in i topp-30 därefter. Dock blir nog utmaningen att kunna hålla sig kvar där i flera år och det gäller att ha tålamod som man säger i Sverige. Det får komma gradvis. I år har jag växt och jag tror det är viktigt att utvecklingen går uppåt gradvis.

– Det kan vara tufft som, ja, ta Shapovalov t.ex. Okej, han har varit högt rankad och efter Montreal 2017 trodde väl alla att det bara skulle fortsätta men har tappat lite sen dess och gått ner sig en aning. Jag säger inte att det är dåligt, det är normalt om du har den snabba vägen upp och jag tror att det är lätt, om du slår igenom så snabbt, att fallet också kan gå ner lika snabbt, än om du skulle utvecklas gradvis. 

Ruud är idag rankad 5:a av alla spelare på herrsidan under 21. Vilka tror han själv kan göra upp om Slam-titlar när Djokovic, Nadal och Federer inte längre är kvar på touren?

– Tsitsipas är bra. Jag har växt upp med honom och tror att jag har lättare att hitta svagheter i hans spel än kanske andra har. Missförstå mig inte, han är en fantastisk spelare men jag tror inte att han hade en sommar som både han och hans fans hade hoppats på.

– Samma med Felix Auger-Aliassime. Han har en extremt hög högstanivå men en lägstanivå som kan droppa av en aning. Vi möttes förra året och det var min känsla. Han hade ingen bra dag just då men är samtidigt riktigt het när han får det att funka. De Minaur är så otroligt snabb, bra forehand, bra backhand. En fin spelare.

Någon av nyss nämnda spelare du hänger med?

–  Jag har inga bästa vänner så, på touren, men det skulle vara Miomir Kecmanovic. Vi är ganska bra vänner och har spelat en del dubbel ihop. Om jag får återgå till din förra fråga får jag väl ändå säga De Minaur. Han tror jag kommer vara i toppen. 

Från en australiensare till en annan. 

Nick Kyrgios svingade friskt mot Casper Ruud på Twitter efter mötet i Rom Masters. En match där Kyrgios blev diskvalificerad (!) efter lite för många otillåtna förseelser och norrmannen sågs fira vinsten vilt vilket Kyrgios inte var sen med att poängtera på just twitter.

– Jag såg att han skrev lite om det. Okej, han blev diskvalificerad men kollar vi på H2H mellan mig och Kyrgios så står det 1-0 till mig. Det betyder att jag har vunnit mot honom?

– Han kan säga hur mycket han vill om att jag blev diskvalificerad men det står fortfarande 1-0 till mig. Jag vet inte, han var helt galen när jag mötte honom. Det var skönt att vinna. Om jag firade efter matchen eller inte? Det bryr jag mig inte om. Jag var glad och fick 90 poäng och 50 000 dollar i prispengar så varför skulle jag inte fira? Det är hans problem att han är en idiot på banan. 

Vi sätter punkt för intervjun, en lång sådan som varade i ca 40 minuter.

Fler mediaåtaganden skulle vänta för Casper i form av en presskonferens inför Davis Cup-mötet. 10 norska journalister, ett dussintals fotografer och två TV-team. Samt 30-40 barn som alla skulle få autografer och selfies med Nordens bästa tennisspelare på herrsidan.

Känslan är att Norge som tennisnation har en enormt ljus framtid till mötes och Ruud-effekten, den har nog bara börjat… 

Faktaruta:

 Namn: Casper Ruud

Född: 22 december 1998, Oslo, Norge.

Längd: 183 centimeter

Inspelade prispengar: $1,279,962 

Sponsorer: The Arctic Group, Isklar, Yonex, Autopay, Right 2 play, Porsche, Proaktiv, Dunderverk, Urmaker Bjerke

Träningsbas: Rafa Nadal Academy, Manacor, Mallorca

Tränare: Christian Ruud, Joachim Bjerke

Bästa resultat på ATP touren: Final ATP Houston 2019

Bästa resutat i Grand Slams: 3:e omgången, Franska Öppna 2019 

Favoritunderlag: Grus

Kuriosa: Vann Sevilla Challenger blott 17 år gammal. 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.