Fredrik ”Fidde” Rosengren var förbundskapten för Sverige när Mikael Ymer, blott 17 år gammal, gjorde DC-debut och blev matchhjälte mot Danmark 2015.
I den andra omgången ställs Mikael Ymer mot Karen Khachanov som coachas av, just det, ”Fidde” Rosengren. En konstig situation för det svenska tränaresset?
– Inte alls. Jag har gjort det här i 30 år och varit med om liknade situationer tidigare, säger ”Fidde” till Tennisportalen inför matchen.
Fredrik ”Fidde” Rosengren är tillbaka på touren igen efter ett års uppehåll och kommentatorsjobb på Viasat.
Svenskens adept, 17-rankade ryssen Karen Khachanov, ställs ikväll 18:00 lokal tid mot Mikael Ymer i Australian Open. Spelaren ”Fidde” själv tog under sina vingar som förbundskapten för Sverige.
– Jag har hållit på med det här i över 30 år och många gånger har det hänt att spelaren du jobbar med möter en spelare som du coachat tidigare. Magnus Norman mötte Jonas Björkman många gånger på touren och då hade jag haft Jonas i över nio år. Det där måste du koppla bort och det är inte vi tränare som spelar heller. Det är inget konstigt överhuvudtaget.
”Fidde” fortsätter.
– Det glädjer mig extremt mycket att ”Micke” befinner sig på den här nivån nu och att Sverige har fått en topp-100 spelare igen på herrsidan. Jag såg han spela i Auckland senast och jag är inte förvånad över hans resultat. Han kommer ställa till det för jäkligt många i år, det är jag helt övertygad om!
Om du får spekulera, hur tror du Mikael kommer spela mot Karen?
– Mikael är en fantastiskt duktig kontringsspelare och han är extremt bra på att flytta folk och tvinga dem till dumma beslut och stressa genom att missa väldigt lite. Han har också förbättrat två saker i hans spel, i mitt tycke, som fått honom att ta steget från Challengertouren till där han är idag. Det är serven och positionsspelet i banan. Han står mycket närmare baslinjen numera vilket ger motståndarna mindre tid och han skadar också spelare numera med sin forehand. Tidigare jagade han bara boll och levde mycket på motståndarnas misstag men idag kan han sätta väldigt mycket press genom att ta bollen tidigare. En av de få yngre spelarna som använder hjärnan!
Karen Khachanov nådde sin högsta ranking i karriären under fjolåret (8) och vann Paris Masters året innan efter vinster mot fyra topp-10 spelare, Novak Djokovic i finalen inkluderad. Vad ser ”Fidde” för potential i Karen?
– Jo men har han lika stor chans som alla andra av de yngre spelarna som ligger bakom. De tre största och några till i den åldern kommer lägga av och det finns en mängd med spelare som har chansen att ta över, varför skulle det inte kunna bli Karen? Karen är en av spelarna som kommit väldigt snabbt till bra resultat och han vann Paris Masters, blev topp-10 och nu ligger han rankad 17 i världen. Han har varit däruppe och det i sig ställer enorma krav på honom rent mentalt.
– Det märks av hur svårt det kan vara för de yngre spelarna att hantera det och leva upp till förväntningarna de själva har, men också förväntningarna familj och utomstående ställer på dem. Det handlar oerhört mycket om vilken mental styrka du har och hur du är som människa. Jag har lärt mig genom åren att det här är mestadels ett mentalt spel, alla kan redan spela forehand och backhand. Jag har sett spelare som varit rankade hur högt som helst och bara någon månad senare varit mentala vrak på banan p.g.a att de inte kan hantera pressen. Mot Mikael handlar det för Karen om hur han hanterar förväntningarna att möta någon som ligger rankad runt 70 på världsrankingen och veta att han är jäkligt bra. Hur hanterar du de sämre bollarna under en match, ligga under med set och break?