Racet till slutspelet i Milano – Ruud knackar på dörren, svenskarna chanslösa?

För första gången någonsin spelas Next-Gen slutspelet i år. Världens 8 bästa spelare under-21 ska tampas om den åtråvärda slutsegern i Milano i ett spännande format. Vi har kikat närmare på vilka spelare som ligger bäst till i racet samt hur det ser ut för våra svenskar. 

Next-Gen slutspelet är motsvarigheten till ATP-slutspelet och spelas mellan 7-11 november, veckan innan kalaset i London med andra ord. De sju bästa spelarna under-21 som tagit flest rankingpoäng under året direktkvalificeras och den 8:e spelaren tilldelades ett wildcard av arrangören. Det sistnämnda har diskuterats flitigt och kommer nog, där valet annonseras, anses orättvist och kontroversiellt hur man än vrider och vänder på det.

Vilka 8 spelare har tagit flest poäng hittills då? Vi kikar på det.

Alexander Zverev är som ni kan se ohotad etta och kan mycket väl vara den enda spelare som spelar i båda slutspelen då han i skrivande stund ligger 8:a i racet till London. Mäktigt. Elias Ymers tidigare sparringpartner och finalisten i Jönköping Challenger, Karen Khachanov, har gått som tåget i år och lär kvalificera sig tillsammans med kamraterna Andrey Rublev och Daniil Medvedev. 

Kroatiens framtidshopp Borna Coric har efter sin genombrottsäsong 2015, då han var så högt rankad som 33:a i världen, varit ojämn och haft tufft att prestera i Masters och Slam-sammanhang. Coric tog förvisso sin första ATP-titel (Marrakech) i år och bör vara en spelare vi ser i Milano.

Hyeon Chung har skapat en tennisboom i hemlandet Sydkorea, likt Nishikori-effekten i Japan. Inte lika påtagligt men ändå tillräckligt för att  gemene man ska vara medveten om hur sporten där det slås på en gul boll går till. Chung har ett väldigt stort spel i sig och parkerar två platser bakom Coric på världsrankingen som 56:a. Minst antal tävlingar gjorda dessutom i år, Chung.

På plats 7 och 8 finner vi amerikanerna Jared Donaldson och Frances Tiafoe. Två spelare som bär på en orimligt hög press hemma i USA då man suktar efter framgångar på tennisens största scen igen efter att spelare som Roddick, Sampras och Agassi lagt racketen på hyllan. Faktum är att USA har hela 8 spelare som ligger inom 30-strecket i racet till Milano, bredden har man och den imponerar onekligen.

Hur ser det ut för våra svenskar samt Skandinaviens bäst rankade tennisspelare?

Casper Ruud knackar på dörren till slutspelet och är i skrivande stund exakt 100 poäng från Tiafoes 8:e plats. 100 pinnar kan ses som relativt lite men faktum är att Casper bara har två segrar av sina sju senaste matcher på touren och har en form som pekar åt helt fel håll. Spelar utan det självförtroende han hade i inledningen av säsongen och norrmannen har nu två månader kvar att vända skutan.

Carl Söderlund låg i mars bäst till av svenskarna med 23 inspelade poäng och nu när vi är inne i augusti står Söderlund kvar på samma poäng. Collegespel har gjort att han bara mäktat med tre internationella turneringar och vi har inte fått in rapporter på om Söderlund fortsätter på College nästa termin.

Bröderna Ymer kan vi nog skriva av helt och hållet då glappet är för stort till en 7:e plats som, för Elias del, ligger mer än 300 platser bort. 15 spelade turneringar dessutom för Elias som haft ett tufft 2017. Mikael Ymer har p.g.a skadeproblem bara spelat 6 tävlingar och får istället sikta in sig på nästa års slutspel. Om han, eller Elias, inte mot förmodan tilldelas det 8:e wildcardet – bollen är som bekant rund…

Som vi skrev i rubriken spelas tävlingen i ett mycket spännande format. Likt det i ATP-slutspelet med gruppspel och slutspel men med helt andra regler. Man har helt sonika bestämt sig för att testa en rad grejer som mycket väl kan komma att återinföras på ATP-touren. Intressant minst sagt. Så här ser formatet ut:

  • Kortare format, först till fyra gem i varje set (tiebreak vid 3-3), bäst av fem sets med no AD. 
  • Kortare uppvärmning. Matcherna ska börja inom fem minuter från det att spelarna äntrar banan.
  • Skottklocka. Används för att tydliggöra 25-sekundersregeln mellan servarna. 
  • No-Let. Man gör likt Collegetennisen och slopar let-regeln helt och hållet.
  • MTO. Endast en medical timeout per match är tillåten.
  • Coaching. Spelare och tränare ska få kunna kommunicera med varandra mellan poängen, dock under enstaka poäng.
  • ”Free movement”. Publik ska få kunna härja fritt under läktaren mitt under match, dock inte bakom baslinjen för att möjliggöra en mer avslappnad miljö.

Vad säger ni, ser ni fram emot historiens första Next-Gen slutspel? Droppa gärna en kommentar här nedan!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. Bra med pengar för deltagarna men inga rankingpoäng va?

    Och inte fan spelar Zverev två slutspel? Då är han korkad. Med form i höst o trötta gamlingar kan han vinna ATP-slutspelet

    • Precis, inga rankingpoäng. Nä, det kommer han nog inte göra men vore rätt coolt om det hände kan man tycka. Någon av gamlingarna vinner slutspelet, haha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.