Gårdagens ”åskådar-grind” blev inte riktigt vad man hade hoppats på. Andra bullar/croissanter hade man hoppats på under lördagen. Det blev inte riktigt så, nej.
Paris — Vi började dagen med att bege oss till bana 7 där Rebecca Peterson och Oksana Kalashnikova (magiskt namn som sagt) hade en mycket tuff uppgift i form av Sabalenka/Mertens. Det sistnämnda paret har i år vunnit både Miami Open och Indian Wells tillsammans och är till skillnad från Peterson/Kalashnikova enormt samspelta. Det skulle det dock inte visa sig inledningsvis.
Peterson/Kalashnikova gick upp till 4-0 i första set efter en fin start. Där och då undrade man hur pass mycket energi Mertens hade kvar från gårdagens långkörare mot Sevastova (3 timmar, 21 minuter) och om huruvida Sabalenka skulle pricka banan i kommande gem.
Det gjorde hon. Mertens likaså. 4-0 blev 4-4 som sedermera blev 4-6. Det ska egentligen inte gå, men det gick och Mertens/Sabalenka hade ett så mentalt övertag inför andra set att det skulle krävas ett större mirakel för att man inte skulle ta det i två raka. 6-0, 6-3 skrevs slutsiffrorna till och Johanna Larsson är nu vårt enda svenskhopp i dubbeltävlingen. Kichenok/Spears väntar för Larsson/Flipkens i den tredje omgången.
***
Inte nog med att Sverige hade tre spelare i huvudtävlingen av Franska Öppna i singel, imorgon söndag drar juniortävlingen igång. Då också med tre representanter från Sverige!
Kevin Chahoud, Gustaf Ström och Caijsa Hennemann! Vi måste dock ställa oss frågan här. Är Caijsa Hennemanns Sveriges svar på Peter Polansky? Kanadensaren som 2018 gick in i samtliga Grand Slam-tävlingar som Lucky Loser. Mycket möjligt.
Caijsa Hennemann förlorade kvalfinalen i fredags men går nu in i tävlingen som Lucky Loser vilket blir hennes andra LL-biljett in till en Grand Slam i juniorklassen. Samma hände inför Wimbledon 2018.
***
Vi tackar återigen Johan Porsborn för följande uppgifter: För första gången sedan Australien Open 2013 (Rebecca Peterson, Elias Ymer, Gustav Hansson) har Sverige tre spelare med i juniorklassen i Franska Öppna.
Nu undrar ni säkert febrilt hur det gick för ovan nämnda spelare i tävlingen från 2013? Det ska jag berätta.
Rebecca Peterson vann första omgången mot Kimberly Birell innan Elise Mertens segrade i den andra omgången efter tre set. Elias Ymer förlorade inledningsvis mot Ku Keon Kang (magiskt namn) från Korea och Gustav Hansson mot Naoki Nakagawa från Japan i första omgången.
Förhoppningvis tar firma Ström/Chahoud/Hennemann sig längre än den andra omgången. Allez!
***
Varmt var det idag. Termometern/Iphone-appen visade som mest 29 grader och varmare ska det bli imorgon söndag. Väntas 31 grader vilket en viss Rafael Nadal inte har särskilt mycket emot. Bollen studsar så mycket högre på gruset vid varmare temperaturer, speciellt runt 30 C, och bollen flyger mycket fortare och enklare. En hel del spelare såg man hade problem med de lite snabbare förhållanden under dagen. Osaka kanske är främsta exemplet. Hon spred lite väl för mycket mot Siniakova och hade på tok för dålig marginal över nät i större perioder av matcher. Sanslösa missar emellanåt helt opressad. Nej, det där vill nog världsettan glömma rätt snabbt…
Förlusten var Osakas första i en Grand Slam-tävling sedan 7:e juni 2018…
***
Är no-look-slaget det mest estetiskt fina slaget i tennisen idag? Det vill jag med bestämdhet hävda!
Det finns märkliga frågor på presskonferenser. Och så finns det ännu märkligare frågor på presskonferenser. I vilken kategori dagens PK med Djokovic landar i, ja, det kan man nog enbart bara spekulera i… om jag var där? Nej. Det är jag glad över.
***
Efter Peterson/Kalashnikova var det dags för en snabblunch i form av en tidigare inköpt baguette bara ett stenkast från hotellet. Jag vet inte om översättningen är densamma på franska, men ”baguettehaket” bara ett stenkast från Appart’City Velizy är i princip alltid proppat runt lunchtid. Baguettehaket erbjuder typ 50 olika varianter på, just det, baguetter. Bra grejer. Nu undrar ni säkert febrilt redan hur mumsiga baguetterna faktiskt ser ut. Jag får återkomma under morgondagens blogginlägg med diverse bilder!
***
Efter den snabba baguettelunchen skulle jag springa vidare till Suzanne Lenglen för att hinna se två set i Osaka – Siniakova men jag kom bara halvvägs. Varför? En av mina absoluta favoriter på touren, Leander Paes, 46 år gammal, spelade på bana 7 tillsammans med Benoit Paire och skulle precis serva för andra set och försöka ta det till ett tredje och avgörande. Det fick man inte missa, nej.
Jag kan i efterhand konstatera att det var ett mycket bra val.
Paire servade servade för andra set vid 5-4 och hamnade snabbt i underläge med 0-40. Några absolut magiska poäng senare och en fullständigt briljant backhandlobb, hade vi ett avgörande och tredje set framför oss. Fullsatt var det givetvis, vilket inte kräver sådär jättemycket då de mindre sidobanorna i Franska enbart tar in några hundra. Max.
Tredje set. Där skulle det roliga börja.
Gem 1: Leander Paes, 46 år gammal som sagt, fick en stenhård forehand slagen på sig av Robert Farah som indiern turligt fick fram ett racket på, men som seglade ut ett par meter. Farah drog till med ett högt ”VAMOS” vilket inte riktigt gick hem hos Paes. Den 46 år gamla Paes svarade med att stirra länge (om blickar kunde döda…) på Farah och spotta (!) i riktning mot Colombianen.
Gem 2: Paes slog en stenhård forehand från baslinjen rakt på en anstormande Cabal vid nät som Colombianen lite turligt fick fram sitt racket på. Bollen seglade ut ett par meter. Paes drog till med ett högt ”VAMOS” vilket också fick publiken att jubla lite extra.
Benoit Paire hade det lilla jag sett fram till det femte gemet i tredje set spelat på en så otroligt hög nivå och gjorde lite vad han ville på banan. Men. Fransmannen slutade helt att spela och rörde sig knappt. Han tog visserligen en MTO mot sin högra armbåge men känslan är ändå att han kunde springa på banan. Det gjorde han inte. Han gick. Från 3-3 och jämnt i sista set vann Colombianerna de efterföljande gemen och således matchen. Paes kan inte varit helt nöjd efteråt med sin franska dubbelpartner…
***
Stefanos Tsitsipas tränade på bana 9 som ligger precis intill bana 7 samtidigt som första set spelades i Petersons dubbelmatch. Stefanos sparringpartner? Hans yngre bror, Petros Tsitsipas.
Petros är född 2000 och är således två år yngre än Stefanos. Petros har i år spelat ett koppel av matcher på Futuretouren och där har det inte gått sådär jättebra. 12 spelade matcher och två vinster totalt. Han ligger i lä jämfört med sin bror, ja…
Nu undrar ni säkert febrilt vilken svensk Petros besegrade under 2018? Eric Ahren Moonga. 5-7, 6-3, 6-4 i kvalfinal till Heraklions 15,000-dollarstävling.
Mycket serve och retur blev det för bröderna Tsitsipas där Petros hade det tuffast föga förvånat. Pappa och tränare Apostolos Tsitsipas fick mer eller mindre efter varje serve/retur gå in och coacha yngre brodern Petros. Coachingtipsen hjälpte inte.
Ca två timmar senare slog Stefanos in matchbollen i fjärde sets tiebreak mot Filip Krajinovic och nu väntar en otrolig popcornmatch på söndag i den fjärde omgången mot Stan Wawrinka.
***
Popcornmatcher var ordet. Imorgon har vi följande att vänta: Federer VS Leonardo Mayer, Nadal VS Londero, Stephens VS Muguruza, Vekic VS Konta, Tsitsipas VS Wawrinka och Nishikori VS Paire.
Och! Hennemann VS Tikhonova, Blanch VS Ström och Nakashima VS Chahoud. Allez!
***
Serena Williams fick likt Osaka respass i den tredje omgången och ser verkligen ut att vara mil ifrån sin bästa form. Vinner Serena en till Grand-Slam tävling i karriären? Det har jag faktiskt svårt att tro. Sofia Kenin vann i två raka set, 6-2, 7-5 och Serena kan efter match ha slagit ett nytt rekord i Franska Öppna då hon bara fem minuter efter inslagen matchboll befann sig nere i mediacentret för en presskonferens.
***
Det ska bli så sjukt kul att återgå till den riktiga ”grinden” imorgon. Det vill säga att bevaka svenskarna och intervjua spelarna efter match. Och publicera här såklart. ”Åskådar-grinden” får vänta tills vidare.
Håll koll här på Tennisportalen och på våra sociala medier då vi lovar intervjuer med samtliga juniorspelare som är i farten.