Mängder av spelare och ledare har senaste dagarna hört av sig till Tennisportalen gällande förbundets rating efter att vi belyste samma rating på Instagram.
Rösterna har inte varit särskilt positiva och frågan är hur länge ratingen kommer få leva kvar…
”Jämnare matcher, roligare tävlingar och möjlighet till nya spännande tävlingsformer. 2019 tas nästa steg mot bättre tävlingstennis genom lanseringen av ett nytt nivåbaserat ratingsystem.”
Orden är tagna från förbundets hemsida. Inga konstigheter än så länge.
Vi hittar också detta:
”Svensk Tennisrating är ett snabbt system. Det går fort att förbättra sin rating eller nivå. Lika fort går det att försämra den. Allt beror på vilka resultat man gjort den senaste perioden. Det är viktigt att förstå vilka mekanismer som styr tennisratingen och varför spelarens rating förändras.”
Här börjar det stökiga och det har vi på sistone sett ett flertal exempel på under Sommartouren.
Exempel 1:
331-rankade Mirjam Björklund vann 1/3 matcher i Ystad Sommartour och hade vid anmälan till Falkenberg Sommartour tvingats kvala bakom 800-1200-rankade spelare som således gått in direkt i huvudtävlingen.
Exempel 2:
594-rankade Jacqueline Cabaj Awad slutade på en fjärdeplats i Ystad Sommartour, vann TP Open efterföljande vecka och spelade således inte i Beddinge/Kalmar och tvingas kvala i Falkenberg bakom 800-100 rankade spelare.
Visst ska vinster och titlar i sommartourerna premieras men så som algoritmen för ratingen är utformad nu svänger det kraftigare än något rankingsystem vi sett tidigare.
Som toppen av isberget räknas också WO in i ratingen som ett fullständigt resultat vilket Alexander Watanabe Eriksson från KLTK, född 2003, fick känna på den hårda vägen.
– Jag blev tidigare i sommar tvingad att lämna wo i Båstad Corem Open p.g.a reserestriktionerna som då rådde i landet. Jag bor i Stockholm och kunde därför inte åka ner till Båstad och spela tävlingen.
– Samma wo har nu lagts in i min rating som ändrats från 2.8 till 3.1 vilket gör det mycket svårare att komma in i sommartourer som är en av de få tävlingar som vi som tennisspelare kan spela nu. Jag väntade in i det sista med förhoppningen om att restriktionerna skulle lätta inför Båstad med då de inte gjorde det blev jag tvungen att lämna ett sent återbud.
Robin Thour och Jacqueline Cabaj Awad ser gärna en förändring inom kort.
– Tennisratingen är fel utformat enligt mitt tycke och det av en rad olika anledningar. Din rating kan sjunka enormt om du lämnar wo mot en spelare med mycket sämre rating. Du kan också vinna en tävling bara för att nästa vecka göra en sämre tävling och åka ut direkt, då spelar din turneringsvinst inte någon som helst roll, säger Thour och fortsätter.
– Det jag också tycker är helt fel är att man uppmuntras och skall tävla mycket i Sverige med tanke på hur ratingen nu är utformad. Tennis är en sport där man har mycket medgångar och motgångar. Spelar man hela tiden nationellt så kommer man att förlora matcher, men att vissa förluster ska betyda mer än andra på rankingen är ju bara fel. Det ska vara lika för alla, alltså en omgångsrating. Alla kan spela bra och alla kan slå alla. Ett system som istället är uppbyggt på omgångar där man samlar på sig poäng under ett års tid som man får chansen att försvara. ATP-rankingen är en sådan.
Jacqueline Cabaj Awad ger sin syn på saken.
– Jag tycker inte det handlar om vem som gynnas eller drabbas utan mer att vi spelare ska ha ett fungerande system som är rättvist för alla. Jag tycker inte det är rättvist eller logiskt att en spelare kan tappa så många platser på en förlust/wo vid t.e.x sjukdom och riskera att inte komma in i efterföljande tävling.
Fler kritiska röster om förbundets rating:
En som inte håller med om ratingens brister är Peter Hennemann som den 6:e juli twittrade ut följande:
Fotnot: Hennemanns tweet är borttagen och UTR, rankingsystemet som anses vara nummer ett för college-coacher, har hört av sig till förbundet via twitter.