Sammanfattning av Davis Cup-finalen – Andy Murray hjälte

Storbritannien vann i helgen den åtråvärda Davis Cup-finalen på bortaplan mot hemmanationen Belgien efter totalt 3-1 i matcher. Världstvåan Andy Murray blev stor hjälte för britterna i och med vinster i samtliga matcher och var överlägsen gentemot sina motståndare, titeln var Storbritanniens första sedan 1936.

Fredagens första drabbning inleddes mellan debutanten Kyle Edmund och David Goffin där den sistnämnda var storfavorit på förhand men matchen skulle bli allt annat än komfortabel för belgaren. Kyle Edmund spelade som en rund miljon i matchens två första set och blåste mer eller mindre av Goffin på banan med sin rungande forehand och aggressiva spelstil. Davis Cup spelas som bekant i fem set och Goffin kunde sedermera vända matchen och vinna efter 5 set, komfortabelt i slutändan trots den chockerande starten.

Andy Murray ställdes mot Ruben Bemelmans i matchen efter på fredagskvällen och belgarna valde helt och hållet att spara Steve Darcis till lördagens dubbelmatch. Bemelmans huserar vanligtvis på challengertouren och hade mycket förståeligt ingen susning mot ”Muzza” som inte gjorde någon besviken och tog hem det i tre raka.

1-1 inför lördagens dubbelmatch som mer eller mindre skulle bli avgörande, vilket det brukar vara med just dubblar och Davis Cup. Bröderna Murray mot det nykomponerade paret Goffin/Darcis, en match som hade alla förutsättningar att bli hur underhållande som helst!

Det är för övrigt härligt att se hur dubbelspelarna kan prickskjuta stenhårda grundslag på motståndaren där denne står framme vid nät och inte ens be om ursäkt för tilltaget. Vad ska man be om ursäkt för egentligen? Alla vet att det var med avsikt och ingen tar heller illa upp. Man tar så att säga smällen och går vidare, inga hardfeelings. Fin inställning, kanske något för singelspelarna att ta efter? Nåval, matchen var det. Detta blev en svängig tillställning där belgarna inledningsvis såg lite starkare ut. Men Goffin missade ett antal ”sitters” och vips hade engelsmännen setboll som de tog hand om på bästa sätt.

Belgarna bröt tidigt i andra set och skulle sedan hålla ut för att vinna ganska ohotad, ett inte helt tippat scenario men tennis är som bekant inte heller helt förutsägbart.

Tredje set skulle kantas av breaks men bröderna hade ”semester” i Darcis serve lite alltför ofta och inte skulle de gå miste om tredje set inte, 2-1 Storbritannien inför matchens fjärde set.

I fjärde set noterade jag Murrays ovilja att smasha på höga bollar som studsade mitt i banan och av någon outgrundlig anledning skulle han istället slå sin ökända forehand som tyvärr för Murrays del blev en munsbit för belgarna. Goffin/Darcis stressade Andy i hans servgem men kunde trots det inte knyta ihop säcken. Darcis chokande på breakbollar blev helt enkelt för mycket och britterna skulle likväl spela hem det fjärde setet och därmed var det 2-1 i matcher inför söndagens drabbning. Varför Darcis returnerade från backhandhörnet är kanske en fråga som vi aldrig kommer att få svar på men med facit i efterhand, helt obegripligt.

Söndag och Andy Murray kunde avgöra det helt för britterna och var det någon spelare som skulle frälsa Storbritannien på något sätt var det just Andy. Vad den mannen har åstadkommit för brittisk tennis genom åren kan inte beskrivas i ord och det fanns verkligen inget som tydde på en skrällseger för Goffin.

Goffin fick heller ingenting gratis mot Murray, visserligen stod han upp väl i bollduellerna men han fick heller inte något gratis på sin serve. Murray var obarmhärtig i returgemen, främst mot andraservarna från Goffin då han nästan på ett sabriskt vis stod långt inne i banan och tryckte till med sin backhand. Själv fick Murray allt som oftast utdelning från sina servgem och därigenom lite välbehövlig vila. Väl i spelet var han i perioder på stund till överlägsen och när han väl försvarade var det utomjordiska passeringar som flög från Murrays racket. Vid matchbollen fick vi se just se en utomjordisk räddning och sedan en magisk lobb, innan Murray föll ner på gruset och skrev historia återigen för Storbritannien.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.