Virtuella sporter i Olympiska Spelen

Världen vi lever i blir allt mer digitaliserad och vi presenteras ständigt inför nya, teknologiska och virtuella lösningar. Detta upplever vi även i sportvärlden, där Olympiska Spelen för första gången introducerar ett koncept med virtuella sporter.

Trots att tennis i dagsläget inte är med på listan över virtuella sporter i Olympiska Spelen, så finns det inget som säger att man i framtiden inte kommer att kunna delta i virtuella tennisevenemang. De virtuella sporterna i Olympiska Spelen är en del av det nyutvecklade konceptet OVS, Olympic Virtual Series.

Målet med denna konceptutveckling är bland annat att nå ut till fler unga människor med intresse och kunskap inom virtuell sport och e-sport. Dessutom tillåter OVS att deltagare från hela världen kan tävla från deras eget hemland, vilket spar på både resurser och miljö och ökar säkerheten under evenemanget.

Vilka virtuella sporter är med i Olympiska Spelen 2021?

Det som skulle varit 2020 års Olympiska Spelen blev inställt på grund av Covid-19 pandemin och schemalagdes till att avhållas i 2021. Årets, eller 2020 års Olympiska Spelen hålls för första gången sedan 1964 i den Japanska metropolen Tokyo. Det enorma sportevenemanget pågår mellan den 23 juli och den 8 augusti 2021, och bjuder på tävlingar inom världssporter som vårt kära tennis, friidrott, brottning och cykling. Nytt för i år är virtuella sporter i Olympiska Spelen, hela fem virtuella sporter kommer att tävla, både online-baserade e-sporter och fysiska sporter som utövas på annan plats.

Fysiska sportgrenar inkluderar cykling via Zwift och rodd och segling. Bland e-sporter hör e-Basket, virtuell Rodd och Gran Turismo. Listan över virtuella sporter i Olympiska Spelen har nyligen offentliggjorts, och sportgrenarna kommer att göra upp innan de fysiska Olympiska Spelen äger rum.

Tennis kommer inte att ingå i den första upplagan

Något som kom som en besvikelse för oss tennisfans var självklart att tennis inte kom med på listan över virtuella sporter i den första upplagan av OVS. Men om digitaliseringens utveckling fortsätter i denna rasande fart finns det stort hopp för att detta beslut kommer att hinna ändras till nästa upplaga.

Tennis är som bekant en officiell OS sport sedan länge och har även blivit populär i den virtuella världen med TV-spel som till exempel Tennis World Tour. Dessutom har virtuell tennis blivit populär att betta på hos spelbolag världen över som erbjuder odds på virtuell sport där matcherna helt enkelt simuleras och spelaren kan följa varje slag eller spark live via datorskärmen. Så förhoppningsvis kan vi komma att få följa även tennisen i den virtuella upplagan av OS i framtiden.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.