Patrik Rosenholm. Foto: Alex Theodoridis/Tennisportalen

“Nio snabba” är en frågeserie som vi nu lanserar på Tennisportalen där vi ställer nio, relativt kontroversiella, frågor till olika svenskproffs. Först ut är 637-rankade Patrik Rosenholm. Trevlig läsning! 

Sämsta turneringsupplevelse?

– Tävlingarna på de olika hotellanläggningarna i Turkiet är inget jag gillar. Helpension där maten är densamma varje dag och spelarna blir magsjuka regelbundet. Du betalar hotellet till tävlingsledarna som tar ut en extra avgift om du betalar med kort eller med en annan valuta än Amerikanska dollar. Strängaren drar oftast två av senorna på längden på samma gång då det går snabbare att stränga så. Resultatet blir väldigt ojämnt men tyvärr finns inget annat alternativ än att stränga hos honom eller ta med en egen maskin ned till Turkiet. Träningsbollarna är oftast så dåliga så att loggan på bollen inte syns längre och du får vara nöjd om du hittar fyra stycken som studsar någorlunda. Skillnaden att spela match med nya bollar är stor och det gäller att man är med på att det blir snabbare spel och att serven får mer betydelse än vad den har på träningarna. Kort och gott så är tävlingarna där en “business” för hotellen och tävlingsledarna. De tjänar bra med pengar genom att anordna väldigt många tävlingar varje år men tyvärr så fokuserar de inte på att göra upplevelsen så bra som möjligt för spelarna. Det är dock billigt att flyga till Turkiet och att bo på dessa hotell så man kan spela många tävlingar utan att behöva betala så mycket pengar. Det är därför många spelare väljer att åka och spela dessa tävlingar.

Konstigaste som hänt dig under en match?

– Under en match i en vintertour för många år sedan så mötte jag en spelare som efter färdigspelad poäng sprang över till nästa sida för att serva eller returnera. Han ställde sig sedan och hoppade vilt på stället medan han väntade. Jag gick lugnt för att hämta bollar eller torka av svetten på min handduk mellan poängen och min motståndare tröttnade snart på hoppandet och satte sig helt sonika ned på banan för att vänta på mig i mina servegame.

Värsta hotellupplevelse i karriären?

– Ett hotell i Marocko där kackerlackorna sprang över golvet med jämna mellanrum och där garderoben bestod av två brädor uppsatta i ett hål i väggen. Eller kanske hotellet i Bulgarien där möglet och spindelväven låg så tät under sängen så man inte kunde se till andra sidan och det var en spricka igenom väggen så när jag låg och sov kunde jag se ut genom väggen på fjärde våningen.

7-700x525.jpg

Sämsta domarbeslut du varit med om?

– Under SM-finalen i dubbel när jag var 16 år så smashade en av motståndarna rakt ut i skynket men domaren dömde in bollen. Anledningen? Min medspelare stod i vägen så domaren kunde inte se när bollen slog in i skynket, och enligt regelboken så kan man då inte döma ut bollen. Diskussionen om huruvida han såg hela banan och om han då såg bollen studsa i banan eller inte avslutades tvärt när domaren hotade med att varna oss om vi inte fortsatte spela.

– När jag mötte ett tunisiskt WC i en tävling i Tunisien för många år sedan så dömde domaren ut bollar som jag slog som satt en meter innan för linjen. Han dömde också in bollar som min moståndare slog lång ut. Jag kallade in både Supervisorn, som är ITF:s utsände på plats, samt tävlingsledaren, men fusket fortsatte och det stod snart klart för mig att de alla “var med på det” och att hur jag än försökte skulle jag förlora matchen.

Galnaste spelaren du har mött?

Det måste vara den spelaren som gömde sig bakom en lampstolpe när han skulle returnera en serve och som dragit ned shortsen och stått i bara kalsonger på banan och skrikit att han ska “bajsa på banan”. Samma spelare har också knäckt åtskilliga racketar under match samt klättrat i staketet på utomhusbanor i något form av raseriutbrott.

Sämsta motståndet du har stött på?

Jag och Daniel Appelgren mötte en ca 50-årig Japan som spelade tillsammans med en ung indier i dubbeln i Oslos future förra året. De kom in som alternates i tävlingen då någon blivit sjuk. Båda våra motståndare spelade tennis på motionsnivå och var otroligt glada att få spela en professionell tävling. Tyvärr var de inte särkilt bra och matchen var slut på ungefär 25 minuter. Tilläggas ska att Japanen bad om ursäkt efter varje boll under hela matchen; vare sig han slog ett bra slag eller missade.

Favoritturnering på touren?

– Stockholm Open såklart!

Sämsta bana du har spelat på?

– I Tunisien (matchen med den fuskande domaren ovan) spelade jag på någon form av porös betong där banan utgjordes av block om 2×2 meter med mettallkanter runt om. Det var otroligt svårt att spela om bollen träffade en kant då den kunde studsa var som helst.

4-525x700.jpg

– I Polen spelade jag på en plastmatta som rullats ut om rullar med en bredd på 2 meter så det var kanter överallt. Dessutom bestod linjerna av vit eltejp som man ibland lyckades rycka loss när man sprang. Då avbröts spelet och två killar kom snabbt inspringandes för att klippa bort den biten och tejpa en ny linje.

3-525x700.jpg

 

5-525x700.jpg

6-525x700.jpg

Värsta publikupplevelse?

– Under Davis Cup-matchen i Tunisien då flera personer i publiken hostade och harklade sig varje gång vi kastade upp bollen. I viktiga lägen skrek de till och med “double fault” när vi kastade upp bollen för att slå en andraserve. De buade också när vi spelade bra, försökte “psyka” oss mellan poängen och skrek två gånger när Isak hade smashupplägg.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.