10 ynglingar att hålla ögonen på 2015

I den här listan ska jag gå igenom 10 ynglingar man bör slänga iväg några extra ögon på under kommande år, spelare som fick något av ett rejält genombrott föregående år och spelare som väntar på att slå igenom på allvar. Det man bör ha i åtanke är att de finns massvis av talanger där ute och det krävs ett riktigt hästjobb om man ens ska ha den minsta möjliga chans att lyckas. De spelarna som idag livnär sig på sin tennis är omänskligt bra, sjuka atleter och det är ingen slump att den genomsnittliga åldern på top-100 rankingen idag är 27 år. Sporten har blivit mer fysisk under åren och konkurrensen är extrem världen över. Observera att spelarna inte är rangordnande i en klassisk 1-10. Vi drar även en gräns vid födda år 1993, känns rimligt. Trevlig läsning!

Nick Kyrgios

Canberra-födde grek/malaysiern fick ett rejält genombrott föregående år med 3 challenger titlar och satte ett rejält avtryck på ATP-touren med sin mäktiga vinst över Nadal i Wimbledon och tog sig hela vägen till en kvartsfinal. Har serven och forehanden som sina starkaste vapen och denna lirare född 1995 kan mycket väl vara en framtida GS-vinnare om han tillåts vara skadefri samt hålla huvudet kallt. Hör hemma på den stora scenen.

kyrgios

Thanasi Kokkinakis

Kokkinakis fokus under föregående säsong och sin första riktiga som seniorspelare, var att förbättra fysiken så mycket som möjligt samt att kvala in till de största tävlingarna. Australiensaren klättrade hela 478 platser på ATP-rankingen till plats 150 och var solid under hela året efter att ha kvalat in till 11-ATP tävlingar samt gjort avtryck på challengertouren med sina 6 kvartsfinaler och två semifinaler i Heilbronn och Lexington. 18-åringen tog en rejäl skalp i förstarundan i Australian Open senast då han slog Igor Sijsling efter 4 set, trots evigt krampande i matchens slutskede. Blir enormt intressant att följa under kommande säsong.

kokkinakis

Alexander Zverev

Mischa Zverevs yngre bror, född 1997 men har redan satt ett rejält avtryck på tennisvärlden. Den tidigare juniorsvärldsettan hade inte vunnit en match på ATP-touren innan han tilldelades ett wildcard till Hamburgs 500-turnering men tog sig hela vägen till en semifinal efter segrar mot Robin Haase, Mikhail Youzhny, Santiago Giraldo och Tobias Kamke. Tog hem Challengern i Braunschweig bara veckan innan där han slog spelare som Golubev, Joao Souza och Mathieu i finalen. Mäter 1.98 lång och besitter redan en enorm fysik. Kan göra lite vad han vill med sin backhand. Kan bli hur bra som helst.

zverev

Borna Coric

Kroatiens stora framtidshopp som redan nu är rankad inom topp 100 efter att ha klättrat 276 platser under året. Vann likt Zverev en Challenger titel under året i Izmir, Turkiet. Har en serv som står ut och ett väldigt komplett grundspel. Var framme i semifinal i Basels 500-turnering efter att ha slagit ut en blindtarmsinfekterad (?) Nadal och Ernest Gulbis på vägen. Tog sig även till en kvartsfinal i Umag där Fognini blev för tuff.

borna coric

Christian Garin

Blev inte en helt lyckad säsong senast för den tidigare Roland Garros vinnaren där motgångarna duggade titt som tätt för den 18-årige chilenaren. Just övergången från junior till senior är allt annat än en dans på rosor men vi förväntar oss mer från Garin följande säsong då hans tunga grundspel borde kunna skörda mer framgångar. Får han det att stämma i huvudet och tillåts vara skadefri under kommande år bör han fruktas, frågetecken för hans mentala status dock.

garin

Kyle Edmund

Stor, fysisk lirare som umärker sig bäst på gräs, signifikativt för en britt må sägas. Väldigt bra på grus där merparten av de turneringar han anmäler sig till spelas på. En väldigt aggressiv spelare. Har cementerat sig på challengertouren.

edmund

Yoshihito Nishioka 

Intresset för japansk tennis har aldrig vart så stor och utbredd som den är idag och efter att Nishikori nådde final i Us Open senast har inget blivit sig likt i Japan. Krisande medelåldersmän har pallrat sig till den lokala tennisklubben och spelat för första gången i sina liv och Nishikoris rack, Wilson Steam 99 har aldrig sålts bättre i Japan. Visserligen vann inte japanen men Nishikori-effekten har fått hela landet i gungning och Nishioka må ha blivit en aning inspirerad då han tog sin första challenger-titel i Shanghai bara några timmar efter att Kei nått final i USA. Nog om den japanska tennishypen som pågår, Nishioka må vara den kortaste tennispelaren på touren tillsammans med argentinaren Diego Schwartzman då båda mäter blyga 1.70 centimeter men där grundspelet och snabbheten, rörligheten på banan kompenserar längden. Yoshihito är en klassisk ”counter-puncher” som alltid får tillbaka bollen i banan, likt en vägg, signifikativt för asiatiska spelare. Ska bli intressant att se om Nishioka kan hävda sig på högre nivå än på challengertouren.

nishioka

Dominic Thiem

Känns inte som en talang när man pratar om honom då han verkar vara för mogen i sitt spel för att vara just en ”talang” men faktum är att Dominic Thiem är 21 år gammal och född 1993. 2014 var något av ett genombrottsår minst sagt då han klättrade hela 82 platser till plats 39. Har en riktigt bra serve och slår hårt från både forehand och backhand, har en fysik som inte många i hans ålder har heller vilket inte alls är fel. Var stabil och solid under hela året och slog även den dåvarande världstrean Stanislas Wawrinka i Madrid på grus. En av undertecknads absoluta favoriter på touren och vi får hoppas på att han ställer upp i Davis Cup i Örebro i mars när Sverige möter Österrike.

?????

Jiri Vesely

Vesely må inte vara den snyggaste mannen på jorden och det är nog ingen slump att han anses vara landsmannen Radek ”utomjordingen” Stepaneks efterträdare men killen kan definitivt spela tennis. Visst, han har brister, hans backhand är inte alls bra, snudd på obefintlig men serven och forehanden är det inget fel på. Dock ser jag inte Jiri Vesely som en framtida jätte som kommer att spela hem titlar på löpande band, förväntade mig mycket mer från tjeckiern föregående år och att han är rankad på 66:e plats, det är lite av en gåta faktiskt. Han är för bra för challengertouren men inte solid nog för att bråka om titlarna på ATP nivå, ännu.

vesely

Stefan Kozlov

Kozlov må vara den enda spelaren på listan som ännu inte har kommit in i puberteten men det är absolut inget fel på tenniskunnandet. Blott 16 år gammal vilket även gör honom yngst på listan då han är född 1998. Harvade mest på futuretouren i inledningen av säsongen men i sitt andra framträdande på challengertouren för året nådde han final efter att ha slagit tre av sina landsmän, Ryan Harrison, Rhyne Williams och Tim Smyczek. Spelare som inte säljer slut på arenor direkt men mängder av erfarenhet från ATP samt Challenger nivå. Stefan Kozlov är USA:s stora framtidshopp tillsammans med Jared Donaldson och Michael Mmoh, kan det vara dessa herrar som bär landet i framtiden efter några mörka tennisår?

kozlov

Alexander Theodoridis

 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.