“Därför vill ingen världsspelare spela i Båstad”

Tennisportalen fick under sin vistelse i Stuttgart och Mercedes Cup chansen att prata med turneringsdirektör Edwin Weindorfer. Samma man som var den drivande i frågan om ett underlagsbyte från grus till gräs. Vi pratade om gräset som lyft turneringen till nya höjder, om hur man lyckades signa Federer till en 250-turnering och om varför Swedish Open i Båstad bör överväga ett byte till hardcourt.

– Du får Verdasco och gruslirarna till Båstad, men storspelarna kan du glömma, säger Edwin. 

Edwin tog över posten som turneringsdirektör 2007 i Stuttgart och hans företag Emotion äger, förutom Mercedes Cup, Mallorca Open samt 500-turneringen i Wien.

Vi sätter oss ner i hotellobbyn på Maritim Hotel i Stuttgart, turneringens officiella spelarhotell där alla förutom Roger Federer bor under veckan. Det märks ganska snabbt att Edwin är en man med många bollar i luften då intervjun försenas ett antal gånger efter otaliga Whatsapp-meddelanden och en hel del hälsningar på folk som går förbi vårt bord, okända till de synes mer välkända.

“Tack för igår”, hinner Edwin glatt hälsa till bröderna Bryan bara ett par meter bort innan intervjun äntligen kan börja.

2014 var sista året för er på gruset, vad fick er att byta underlag?

– När Wimbledon annonserade 2012, 2013 att de skulle gå tillbaka en vecka i kalendern för att möjliggöra ytterligare en gräsvecka var vi dem första egentligen som sa att vi vill göra detta och byta till gräs, vi tar chansen!

– Vi pratade med klubben, Mercedes Benz och vi sa, detta är en fantastisk möjlighet till att ingå i Wimbledon-series. Vi har 25 grusbanor på klubben så medlemmarna skulle inte ha några problem med 6 gräsbanor och 19 grusbanor. Klubben och Mercedes Benz sa ja. Vi började 2013 att bygga gräsbanor. 2014 var sista turneringen på grus, som Bautista-Agut vann.

Hur har gräset lyft turneringen?

– Den har lyft turneringen ofantligt mycket i tv-rättigheter, tv-distrubution och det är alltid bra att ingå i Wimbledon-series. Gräs ger det en speciell “edge” och gör det lättare för oss att få hit spelare, klasspelare. Vårt mål är att ha 7-8 topp-20 spelare, i år hade vi 5 och vi ska givetvis försöka öka den siffran. Om vi inte hade Roger skulle vi ha fler topp-10 spelare men vi bestämde oss för att gå med en superstjärna, Roger Federer.

Att få Federer till en 250-turnering är omöjligt skulle många säga. Hur gjorde ni det möjligt?

– Tre orsaker. Nummer ett: Gräset. Han ville förbereda sig inför Wimbledon. Olyckligtvis förlorade han i första omgången men det är så det är med tennis. Gräset är viktigast för honom eftersom han vill vinna Wimbledon en gång till och vara ensam på 8 titlar i turneringen. Just nu är det 7-7 med Sampras och om han vinner i år, eller nästa år, är han den mesta Wimbledon-segraren genom tiderna. Nummer två: Mercedes Benz. Inte bara vår titelsponsor utan en av Federers största sponsorer. Nummer tre: Han gillar denna klubb och känner till den mycket väl. Han har alltid varit intresserad av att spela här och han är nära till sitt hem i Schweiz. De tre sakerna gjorde det möjligt.

Roger Federer i Stuttgart nästa år. Ja eller nej?

– Ja! Vi har redan startat förhandlingar, vi hade ett tvåårskontrakt som gått ut men vi ska försöka få hit Roger och nästa år är mitt mål att även få hit Nadal, eftersom båda vill spela här! Det är en fråga om budget och om vi kan möjliggöra “Fedal” här samtidigt. Roger eftersom han inte spelat bra här hittils Nadal för att han vunnit tre gånger tidigare.

Swedish Open i Båstad ligger idag inte helt optimalt till i kalendern med en turnering som går veckan efter Wimbledon, på ett underlag (grus) som få toppspelare egentligen vill spela på när hardcourt-säsongen lurar runt hörnet. Mercedes Open, tidigare Stuttgart Open, befann sig i liknande situation som Båstad innan 2014. Edwin tycker att arrangörerna i Båstad bör överväga ett byte från gruset men listar samtidigt de problem som finns i frågan.

– Om vi börjar med gräs, spelare efter Wimbledon vill inte spela på gräs. Newpor som ligger under samma vecka som Båstad, visst, men det är bara för att ett par spelare från USA ska säga: “Okej, jag spelar en till turnering på gräset”. Grushatarna, du vet. Hardcourt-situationen är inte okomplicerad, Tiriac har försökt det i flera år med Kitzbuhl. Problemet om du försöker flytta europeiska turneringar till hardcourt, vilket flera skulle vilja, Båstad och Umag för att nämna två, så tror jag att amerikanska organisationer, eller ATP för den delen, skulle blockera den möjligheten. Jag tror inte du skulle få det godkänt i spelarrådet, i turneringsrådet samt i styrelsen på ATP. Det är vad jag tror. Är det bra eller dåligt med ett byte av underlag? Du skulle förlora en hel del tradition i dessa turneringar. Skulle bättre spelare komma? Ja, det tror jag starkt på. Men du skadar samtidigt de amerikanska turneringarna och det hela blir ett politiskt spel, vilka är starkast? USA eller Europa, säger Edwin och fortsätter.

– Det är inte ett lätt beslut och jag kan inte säga till dig vad som kommer att hända. Det jag däremot kan säga till dig är att Kitzbuhl och Umag har försökt att flytta till hardcourt tidigare och de ligger på samma vecka som Båstad och det blockeras alltid av ATP, eftersom ATP inte är intresserade av att flytta hardcourt-säsongen till Europa och USA på samma gång. Det är US-Open series, som leds in till US Open, de vill ha spelarna till USA! Det är inte en enkel fråga som sagt. Båstad är en fantastisk turnering, du kan jämföra den med Kitzbuhl, en turnering som alltid kommer leva på sin tradition och som är otroligt populär, folk åker dit varje år oavsett, du har festerna, sommaren, semester. Frågan är, för mig, okej, vi kan inte få hit Federer eller Nadal, vart är de svenska spelarna? Allt du behöver är en svensk spelare så är du “Back on track”.

Vi har inga för tillfället…

“Leta inte efter Federer eller Nadal till Båstad”

– Jag vet men leta inte efter Federer eller Nadal till Båstad som ska spela på grus veckan efter Wimbledon. Du kommer få Verdasco och en del bra spelare men kolla inte på Murray för de vill ha semester vid den tidpunkten, de går långt i Wimbledon och vill vila och sedan förbereda sig inför hardcourt-säsongen. Var säker på att få en svensk tillbaka i topp-10 som är lojal mot turneringen, som Söderling var i slutet, och alla problem går bort. Om Dominic Thiem spelar i Kitzbuhl är det slutsålt. De behöver ingen annan!

Intervjun avslutas och det sedvanliga efter-intervju-småpratet inleds. Samtidigt får Edwin “feeling” och spinner vidare på Båstad och Swedish Open. Undertecknad tar snabbt fram inspelaren igen.

– Min sista poäng, jag tycker Båstad är fantastiskt. Av sommarturneringarna som spelas på grus, Båstad, Umag, Hamburg, Gstaad, Kitzbuhl, för mig är Båstad den bästa. Turneringen har ljusast framtid eftersom det fungerar så bra, arrangörerna gör det inte bara till en tennisturnering utan till ett event. Jag känner Christer Hult väldigt väl och han hämtar dit Björn Borg, vilket han behöver göra tills det kommer fram en svensk spelare i “pole position”, och då löses problemet. Men om du ska leta efter Murray, Djokovic, Nadal, det kommer inte fungera direkt efter Wimbledon och det var därför vi chansade på att flytta turneringen i Stuttgart.

Intervjun avslutad.

När Tennisportalen når Swedish Opens turneringsdirektör Christer Hult och frågar om ett eventuellt underlagsbyte för Båstad svarar han följande:

– Det är inte aktuellt att byta underlag i Båstad i och med att tävlingen ligger i den europeiska grussäsongen. Att byta datum likt Stuttgart är heller inte aktuellt.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.