Är detta hemligheten bakom bröderna Ymers succé?

Vad ligger bakom bröderna Ymers succé på ATP-touren? Förändrade kostvanor? Ett nytt spelsätt? Business-class istället för ekonomi till respektive spelplats eller rör det sig helt enkelt om utrustning?

Vi har grävt djupare i det sistnämnda med hjälp av grundaren för Tennisnerd.net – Jonas Eriksson!

I samband med Paris Masters under hösten kunde såväl fans på plats och TV-tittare betrakta ett övermålat rack från ”Big Mike” Ymer. I diverse slutna och obskyra forum hade de mest nördigaste fansen zoomat in knoppen och ett vitt ”W” med röd bakgrund syntes tydligt.

Snabbspola fram till Australian Open 2022 och det var dags för brorsan Elias att göra samma procedur. Eller snarare det omvända då Elias körde med ett Babolat-racket, enligt samma typ av passionerade fans inom slutna internetforum.

Kan brödernas racketbyten ligga bakom förra veckans succé? Vi gjorde slag i saken och kontaktade Jonas Eriksson från Tennisnerd – sajten som är specialiserade kring material och som blivit en gigant inom området med sina 30 000 prenumeranter på Youtube.

Jonas! Till att börja med – vilka racketar rör det sig om som bröderna bytt till?

– Elias har spelat Wilson H22 fram tills för ungefär ett halvår sedan. H22 är en av Wilsons så kallade pro stock-racketar som de nu säljer som en Wilson Blade Pro på deras Pro Labs-sajt. Sista månaderna har han dock spelat med en Babolat Pure Aero VS, vilket generellt är en något mer lättsvingad och aerodynamisk racket för att skapa mer spinn på bollen.

– ”Micke” har tidigare spelat med Babolat Pure Drive som är en av de populäraste racketarna på marknaden. Den är förlåtande och kraftfull, men man behöver slå med en del spinn för att kontrollera farten. Dock har han nu testat Wilson Blade 98 V7 i båda strängmönstren, 16×19 och 18×20. Det är en betydligt mer kontrollerad ram, vilket i mina ögon passar Micke bättre då han är otroligt bra defensivt och behöver ha kontroll för passeringar. Det lustiga med deras racketbyten är att Elias gått från Wilson till Babolat och ”Micke” gått från Babolat till Wilson…

Rent spontant när spelare lirar med övermålade racketar, är det ett tecken på att det tidigare kontraktet man hade med ett racketmärke är brutet och att man således är fri på marknaden och letar nytt? Vad brukar vara praxis?

– En svårtmålad racket betyder antingen att man testar något nytt, kan vara inom samma racketmärke som till exempel Andy Murray just nu. Eller så betyder det att man vill spela med något som ligger utanför avtalet. Dock kan det vara så att man är bunden till avtalet en viss period till och inte kan ordna med en ny sponsor tills efter avtalet löpt ut. Efter avtalsperioden så brukar det inte vara så svårt att komma överens med en ny racketsponsor om man vet vad man gillar.

Hur ofta förekommer det att spelare byter just racketmärken under sina karriärer?

– Det händer relativt ofta. Nadal, Murray och Federer har inte gjort det, men Djokovic körde Wilson en period. Medvedev, Shapovalov och Rublev började alla med Wilson men spelar nu Tecnifibre, Yonex och HEAD. Vissa spelare är notoriska racketbytare som Fernando Verdasco till exempel. Han har spelat med Tecnifibre, Babolat, Dunlop och HEAD vad jag kan minnas. Men överlag så är det hyfsat vanligt.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.