Årets startfält i ATP Challenger Tour Finals – Lorenzi förstaseedad

Likt ATP World Tour Finals i London spelas det även en liknande turnering på Challengertouren, tennisens näst högsta nivå efter ATP. Åtta spelare gör upp i Sao Paolo, Brasilien och vi kikar närmare på spelarna där italienaren Paolo Lorenzi är förstaseedad i turneringen med sin ranking på 68:a i världen. 

Skillnaden mellan turneringarna är flera men de mest värda att notera är att det inte spelas dubbel i Brasilien samt att ett flertal spelare har tackat nej p.g.a olika anledningar, ett scenario som knappast skulle ske inför London-slutspelet.

ATP Challenger Tour finals spelas mellan den 25-29 November i Pinheiros Sports Club i Sao Paolo, inomhus dessutom på en mycket snabb grusbana, samma klubb stod värd i förra årets upplaga där Diego Schwartzman stod som vinnare efter veckans slut.

125 ranking poäng och $91,200 i prispengar går till segraren och samma upplägg som i London alltså, Round Robin med fyra spelare indelade i två grupper, två vidare från varje grupp och sedan väntar semifinaler.

Spelarna som deltar i årets ATP Challenger Tour Finals är följande:

  • Paolo Lorenzi – Rankad 68:a i världen och har i år tagit 4 titlar på challengertouren. Ses som en legend på touren och har över 300 vinster på tennisens bakgård. Utpräglad grusspecialist och ses som storfavorit till att ta hem titeln.
  • Guido PellaAndraseedad och den näst högst rankade i startfältet (78). Tagit tre titlar i år. Spelar i princip enbart på grus året om förutom när det vankas Grand Slam kval på andra underlag. En väldigt defensivt inriktad spelare och svår att få hål på, bra fysik och spelar ofta långa matcher. Vänsterhänt. 37 av 38 vinster under 2015 har spelats hem på gruset.
  • Daniel Munoz-de la NavaLate bloomer som vid 33-års ålder nådde topp-100 på rankingen för första gången i karriären i år. Gick in direkt i Stockholm Opens maindraw men tvingades lämna återbud och kamrat Nicolas Almagro fick istället delta i Jarkko Nieminens sista match på touren. Två challengertitlar i år.
  • Inigo Cervantes – En spelare som tillhör toppskiktet på challengertouren men har inte fått det att stämma på ATP-touren ännu. Likt de flesta i startfältet spelar han nästintill enbart på grus och har under 2015 tagit tre titlar. 25-år gammal och har över 40 vinster under året. Kan se tung och slö ut emellanåt på banan, förbättrar han sin fysik under kommande år har vi en stabil ATP-spelare.
  • Marco Cecchinato – Italienaren fick sitt stora genombrott under året och är nu rankad innanför 100-strecket. Cecchinato tog sin andra challengertitel i April då han vann på hemmaplan i Turin. Cecchinato kvalade även in till tre atp-turneringar och topp-50 inom några år är inte alls orealistiskt. 
  • Radu AlbotEn ettrig gnetare om man så får kalla det och är challengertourens motsvarighet till David Ferrer. Har sina stunder då han kan hota etablerade ATP-spelare men saknar kontinuitet i sina resultat. Rör sig extremt bra på banan. 1 titel på touren i år (Kolkata) på hardcourt och är till skillnad från spelarna i startfältet en mycket duglig spelare på underlaget.
  • Farrukh Dustov – Uzbekern blev sent inkallad till turneringen och stora frågetecken sätts till hans förberedelser. Dustov har endast spelat 8 matcher på grus under året och 44 på hardcourt, därav två titlar i Wroclaw och Agri. Dustov reste till Brasilien för bara några dagar sedan och spelade förra veckan på en blixtsnabb inomhushardcourt i Brescia. Som sagt, inte de bästa förberedelserna för Dustov. Annars är han en sämre version av Del Potro. Mycket sämre skall sägas, lika lång ungefär, lite smalare men spelar dock på samma sätt och slår stenhårt. 
  • Guilherme Clezar – Enda brassen i startfältet och räkna med att den passionerade hemmapubliken kommer stötta Clezar. Har för andra året i rad fått ett WC av arrangören och trots att Clezar blev enormt kritiserad förra året p.g.a sitt tilldelade WC nådde han final där Schwartzman blev för tuff. Enda spelaren i startfältet som inte har vunnit en titel under året. Förhoppningvis kan han likt förra året bli en joker i turneringen och överraska vilket han absolut är kapabel till. Clezar har alla slag som behövs för att bli en stadig ATP-spelare men psyket är och har varit brasilianarens stora akilleshäl.

John Millman, Hyeon Chung och Yuki Bhambri blev tillfrågade om att spela turneringen men samtliga tackade alltså nej. I Millmans fall är det skador som ligger bakom beslutet då Tennisportalen fick en pratstund med australiensaren under Stockholm Open senast. Den oerhört sympatiske Millman erkände att han var osäker på om övergången från hardcourt till grus skulle vara bra för hans kropp då han tidigare varit extremt skadedrabbad.

ATP Challenger Tour Finals drar igång nu på måndag och går att se via vår streamingtjänst. 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.