ATP-slutspelet: Inför helgens semifinaler

Gruppspelet i ATP-slutspelet i London i såväl singel som dubbel är nästintill avslutat då Murray och Wawrinka i skrivande stund gör upp om den sista semifinalplatsen. Vi kollar närmare på matcherna som spelats i turneringen och går igenom förutsättningarna inför helgens dramatiska drabbningar.

GRUPP ILIE NASTASE
Kvalificerade: Nadal, Wawrinka

Utslagna: Ferrer, Murray

Nadal vidare komfortabelt till semifinal efter tre vinster och totala 6-1 i sets. Spanjoren har sett ruskigt het ut och matchen mot Murray var en av de bättre Nadal producerat under året. Vann även i två raka mot Wawrinka som inte alls såg tänd ut, schweizaren var under perioder väldigt loj och tankade mot slutet när han insåg att det hela var tokkört. Nadal spelar imorgon  (lördag) den första semifinalen mot Djokovic och behövde tidigare under fredagen 2 timmar och 39 minuter för att besegra Ferrer i en ickematch. Nadal hade gått vidare oavsett resultat och många hoppades inför matchen på en ”tank”, ett begrepp som är så långt ifrån Nadals mentalitet och inställning på en tennisbana man kan komma och det scenariot inträffade givetvis inte mot Ferrer. Kan Nadal utmana världsettan på riktigt under lördagen eller blir det helt enkelt för tufft? Allt pekar på det sistnämnda och det känns som det röda gruset är spanjorens enda vettiga underlag att slå Djokovic på i nuläget, trots att han även där är grov underdog som det har sett ut under senaste året.

Wawrinka vidare efter segrar mot Ferrer och Murray. Schweizaren hade kniven mot strupen mot spanjoren i sin andra match men lyckades vinna i två raka trots underläge 2-5 i första. Ferrer vet man alltid vad man får av och trots att han saknar direkta vapen som det annars kryllar av spelarna rankade topp-10 är han just där, rankad topp-10 i världen. Värd att hylla, David Ferrer.

GRUPP STAN SMITH  

Kvalificerade: Federer, Djokovic.

Utslagna: Nishikori, Berdych

 

Federer och Djokovic vidare vilket var vad som tippade på förhand men ändå en miniskräll att Federer vann gruppen. Tråkigt för alla FEDAL-entusiaster som gärna hade sett ännu en episk drabbning mellan de två i semifinal. Djokovic förlorade mot Federer vilket var den största skrällen i turneringen, om man kan kalla det en skräll det vill säga då Federer var överlägsen och serben gick inte att känna igen riktigt. Djokovic behövde sedan knappt anstränga sig mot både Nishikori och Berdych där han vann alla fyra seten totalt ohotad. 

 

GRUPP FLEMING/MCENROE

Kvalificerade: Rojer/Tecau, Dodig/Melo

Utslagna: Herbert/Mahut, Zimonjic/Matkowski

Rojer/Tecau gruppens mest överlägsna par efter tre vinster och 6-0 i set. Paret har verkligen varit ruskigt stabila under året och frågan är om inte man är världens bästa dubbelpar just nu med Dodig/Melo tätt bakom sig. Brasilianaren Melo har haft sin bästa säsong i karriären och inte bara gjort bra resultat med sin eviga vapendragare Dodig under året (3 titlar) utan har även tre titlar med två olika partners, två med Raven Klaasen och en med Lukasz Kubot. Herbert/Mahut som tidigare under året fått sitt stora genombrott tillsammans med en Grand Slam-titel (US Open) samt en respektabel andraplats i Australian Open hade chansen att nå semifinal under fredagen men då krävdes seger mot Rojer/Tecau. Fransmännen förlorade i två raka men kan gå rakryggade efter en fantastisk säsong på dubbeltouren. Matkowski/Zimonjic var inför gruppspelet det sämsta paret då man inte alls gjort en bra säsong, trots ganska bra resultat ändå men under den senare delen av säsongen har främst Nenad Zimonjic varit smått oduglig och inte alls fått det att stämma. Zimonjic gjorde sammantaget en bra vecka i London, likt sin partner Matkowski men det räckte ändå inte. Polacken har under veckan fått motstå en rad gliringar på sociala medier kring sin vikt då dubbeln inte alltid är i fokus under året och förhoppningvis får vi se en slimmad Matkowski under nästkommande år.

 

GRUPP ASHE/SMITH

Kvalificerade: Bopanna/Mergea, Bryan/Bryan

Utslagna: Murray/Peers, Bolelli/Fognini 

Många var de som tyckte att Bopanna/Mergea var det sämsta paret som lottades in i gruppen och visst, paret var det sista att kvalificera sig till turneringen men det indisk/rumänska paret har verkligen motbevisat sina kritiker under veckan. Först en mycket övertygande seger mot bröderna Bryan i två raka set och sedan ytterligare raka sets mot Murray/Peers. Bolelli/Fognini förlorade sina två inledande matcherna i turneringen och var därefter helt rökta. Bopanna/Mergea var först paret att gå vidare och sedan stod det mellan Bryan/Bryan och Murray/Peers om vilket par som skulle ta den andra semifinalplatsen. Matchen var den sista att spelas under torsdagen och det saknades inte direkt något underhållningsvärde. Matchen innehöll allt. Chokar, snedtädningar, psykningar, dramatik, missade matchbollar och allt man kan tänka sig. Murray/Peers hade 4-1 och 5-3 i andra sets tiebreak men kunde inte knyta ihop säcken och bröderna tvingade fram ett supertiebreak. Väl i supertiebreaket tog Murray/Peers tag i taktpinnen och gick sedermera fram till en 9-5 ledning men återigen, det ville sig inte för paret som har annonserat att man gör sin sista turnering tillsammans trots två Grand-Slam finaler tidigare under säsongen. Det var John Peers det snackades om efter matchen, australiensaren hade en enkel forehand att slå in vid 9-8, två meter ungefär innanför servelinjen men forehanden träffade istället publiken och bröderna vann sist med siffrorna 6-7 (5), 7-6 (5), 16-14.

Semifinaler

Nadal – Djokovic

Federer – Wawrinka

Blir Djokovic för överlägsen eller kan Nadal streta emot någorlunda och till och med ställa till med en skräll? Troligtvis inte men det hade varit kul, dels för tennisen då Djokovic är så överlägsen som man bara kan vara i en sport och dels för Nadal som under det senaste året fått kämpa rejält och ”Rafa” har tidigare erkänt att han aldrig tidigare blivit testad så mentalt som han har blivit. Det mest troliga är att Djokovic vinner komfortabelt och får där ställas mot vinnaren av antingen Federer eller Wawrinka, en semifinal som på förhand känns mer jämn än den första. 50/50 i mitt tycke där det blir en repris från fjolåret. Då servade Wawrinka för matchen i tredje set men spelade serve och volley på sina samtliga matchbollar, varför vet nog ingen men Wawrinka håller nog med att det var ett hjärnsläpp å det grövsta. Wawrinka kan blåsa av vem som helst på en tennisbana när han har en bra dag och vi alla minns den fullkomliga överkörningen av Federer i Franska Öppna senast. Nu är det inte Wawrinkas favoritunderlag inte men Stanislas har, bortsett från sin insats mot Nadal, sett ruskigt stark ut och som sagt, 50/50 på förhand enligt mitt tycke.

Bopanna/Mergea – Dodig/Melo

Rojer/Tecau – Bryan/Bryan

Dodig/Melo är favoriter i den första matchen utan tvekan men ska bli mycket intressant att se vad Bopanna/Mergea har hittat på. Känns som de kan upprepa Granollers/Lopez och Marrero/Verdascos triumfer från 2012 och 2013 trots att de är ganska stora underdogs men det har hänt innan och det kan likväl hända igen, lite av charmen med London-slutspelet då det mest oväntade och otippade paret kan gå hela vägen. Förhandstipset är dock att Dodig/Melo går vidare komfortabelt.

Rojer/Tecau mot fjolårssegrarna, bröderna Bryan. Amerikanarna har inte gått att känna igen under året och har gått miste om en Grand Slam under en säsong för första gången någonsin? Nej men någonting i den stilen. Bröderna har hunnit bli 37 år gamla och med nytillskott i familjen för den ena av dem, Bob, har tennisen hamnat lite i skymundan trots allt, samtidigt som andra par levererat rejält. Bröderna ska vara enormt lyckliga att man ens är i semifinal och visst tackar man John Peers för det men Rojer/Tecau känns som favoriter ändå, trots all den erfarenhet och rutin som bröderna besitter.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.