Australian Open: Sammanfattning av dag 6 och 7

Australian Open börjar dra ihop sig och andra veckan drar så småningom igång. Dag 6 och 7 bjöd inte på några större skrällar då alla förhandstippade favoriter gick vidare och vi kommer sannerligen att få se riktigt bra tennis under turneringens slutskede! Djokovic och Berdych var de enda spelarna som blev pressade till det yttersta men båda kunde reda ut stormen efter vinst i avgörande. Här är sammanfattningen från dag 6 och 7.

Dag 7

Isner Lopez 6-7 (8), 7-6 (5), 6-2, 6-4

En match som hade alla förutsättningar att gå till fem set med ett flertal tiebreaks men Isner vann väldigt komfortabelt i slutändan. Hade Lopez fått med sig andra sets tiebreak hade matchbilden givetvis blivit en annan men Isner höjer sig så ofta när han har kniven mot strupen i utsatta lägen mot jämnbördiga spelare. Definitivt den av storservarna som är bäst i tiebreaks och efter andra set orkade inte Lopez med riktigt. Ferrer väntar härnäst och skulle han vinna har han goda möjligheter att göra sitt bästa slam någonsin. Bättre möjlighet för Isner att slå Ferrer får han inte med tanke på de snabba förhållandena men Ferrer har sett riktigt bra ut i årets turnering och orkar Isner med i fem set? Blir mycket intressant att se.

RaonicTroicki 6-2, 6-3, 6-4

Mycket stabilt från kanadensaren som har alla chanser att gå väldigt långt i turneringen. Troicki orkade inte med värmen och såg helt slut ut, som serben fick kämpa i alla sina servegem har han nog aldrig gjort tidigare i sin karriär, i alla fall inte på proffsnivå. Raonic är inte känd för att vara den bästa returneraren och länge setts som en serverobot men har förbättrat sitt grundspel och returnerade enormt de senare åren. Den odugliga backhanden existerar dock fortfarande men vi fick se väldigt mycket slice från Raonic, något som vanligtvis inte använder sig av särskilt mycket. Kan det vara Moya-effekten som träder i kraft? Mycket möjligt att det är så och det bör han fortsätta med samtidigt som han ibland mixar upp det med att komma fram på nät. Wawrinka i fjärde rundan för Raonic som spelas natten till måndag svensk tid, en mycket jämn match på förhand där små marginaler kommer att avgöra vem som går vidare till kvartsfinal.

WawrinkaRosol 6-2, 6-3, 7-6 (3)

Rosol avhyvlade Sock i omgången innan efter tre raka set men nu var det istället tjeckierns tur att bli överkörd. Wawrinka tog inga fångar och blåste Rosol av banan med sin oerhörda offensiv och precision. Wawrinka var stekhet, bokstavligt talat, då hans eldfärgade outfit anammade hans sätt att spela. Rosol hade behövt en dag likt den i Wimbledon 2012 då han slog en vinnare på nästintill varje boll – osäkert dock om det hade räckt mot Wawrinka i hans nuvarande form. Rosol kommer aldrig att göra en liknande insats av det han gjorde mot Nadal utan han får sikta in sig på att fortsätta vara en stadig ATP-spelare.

FerrerJohnson 6-1,6-4, 6-4

Steve Johnson har gått från att vara en medelmåtta på touren till att etablera sig bland topp-20 på rankingen efter fjolårets genombrott. Johnson pressade då Ferrer i finalen av Wiens-500 turnering men förlorade dessvärre efter tre set. Femsetare är dock en helt annan grej och Ferrer nöter som oftast ner spelare med sin utomjordiska fysik. Johnson var helt chanslös och spanjoren exploaterade amerikanens usla backhandssida skoningslöst. Intressant med Johnson, han har inte på något sett en godkänd backhand för att vara där han är idag men samtidigt kompenserar han det med ett fantastiskt bra fotarbete och kommer ofta runt och slår forehands. Backhandsslicen används i 90% av fallen då han inte hinner komma runt och det är ett slag som han hanterar faktiskt väldigt väl. Ferrer ser riktigt stark ut och hur kommer han hantera Isners missil-servar i kommande omgång? Väldigt väl förmodar vi då han är av de få toppspelarna som faktiskt hanterar mammutservare på bästa sätt.

MonfilsRobert 7-5, 6-3, 6-2

Omgångens match! Herrejösses vilka poäng det bjöds på. Det hade man absolut inte trott på förhand men Robert är en sann artist vilket undertecknad själv fick uppleva under senaste Swedish Open i Båstad då han i kvalet till turneringen underhöll den lilla skara publik som var närvarande med gudabenådade spel och en episk imitation av en supporter som hade druckit lite för mycket. Monfils ville heller inte var sämre för den delen och hängde med på den oerhörda show som Robert hade startat. Turneringens bästa poäng fick vi se från herrarna dessutom (bilder nedanför) men i matchen hade Robert inte en susning. Hans tvåhandsfattade backhand är visserligen fantastiskt effektiv och han i princip göra vad han vill med den men serven och forehanden är inga direkta vapen och det kommer man inte långt med på touren, i synnerhet inte när Monfils står på andra sidan nätet – och är på spelhumör.

Andrey KuznetsovSela 7-5, 3-6, 6-1, 7-6 (4)

Trots det enorma publikstödet för lilleman Dudi Sela blev ryssen Andrey Kuznetsov för tuff. Dudi hade behövt spela sin bästa tennis för att ha en chans mot Kuznetsov som för tillfället spelar sin bästa tennis i karriären. Ryssen är en av tourens mest underskattade spelare och har egentligen allt som behövs för att tillhöra toppskiktet på ATP-touren men har brustit enormt i det mentala. Något som Kuznetsov verkar ha fått bukt med då han nu alltså presterar på den allra största scenen. Mer kontinuitet för ryssen under 2016 och vi kommer säkerligen att få se honom mycket högre upp på rankingen vid säsongens slutskede. Dudis offensiv var inte alls på samma nivå som den var under israelens tidigare match mot Verdasco då hans aggressiva gameplan var en fröjd för ögat att beskåda. Hade han samma gameplan mot Kuznetsov? Mycket svårt att sia om då Kuznetsov dikterade spelet under matchens gång, alltför ofta för att Sela skulle kunna utmana på riktigt.

Murray – Sousa 6-2, 3-6. 6-2, 6-2

Två spelare som ofta ställs mot varandra av någon konstig anledning. Portugisen har än inte fått hål på britten och det kommer han i fortsättningen ha problem med då han är en sämre version än Murray. Rör sig väldigt bra, Sousa och är mest känd för att han ständigt går långt i 250-turneringar men har inte det som krävs för att gå långt i slams. Har förbättrat sig enormt de senare åren men fortfarande lite för vek mot toppspelarna. Vittnar bara om hur sanslöst bra toppspelarna är då de praktiskt taget bollar gris med spelare som är rankade runt 30, 20 i världen. Murray blev breakad i inledningen i andra set och Sousa kunde rida på vågen och spela fantastisk tennis i resten av setet men det räckte med en höjning för Murray i set tre och fyra för att bärga hem ännu en komfortabel seger.

Tomic Millman 6-4, 7-6 (4), 6-2

Tomic höjer sig alltid så fort det vankas spel i Australian Open och grovjobbaren ”Mailman” var några nummer för små. Tomic servande var lite för tufft för Millman att hantera samtidigt som han själv fick kämpa oerhört för att hålla sina egna servegem, då blir det jobbigt att göra något produktivt. Annars inga brister i Millmans spel då grundslagen är oerhört stabila och svåra att slå igenom men inga direkta vapen heller. Millman kommer av den anledningen aldrig att kunna knacka på dörren till t.ex topp-20 men lär vara en stabil pjäs på touren i många år framöver. Bryr sig Tomic om tennis i år? Förhoppningvis ja och då finns det goda förhoppningar om topp-10 för ”the tank” som han under åren kommit att kallas för sina kompromisslösa tankningar.

Dag 7

NishikoriTsonga 6-4, 6-2, 6-4

Stora siffror i en match som på förhand utmålades till en mycket jämn spännande och stabil drabbning men tennis är som bekant inte förutsägbart och det blev heller inte särskilt jämnt. Nishikori har till historien haft lätt för fransmannen och siffrorna i matchen talar sitt tydliga språk, Nishikori var för bra och kunde göra lite vad han ville. Livsfarligt att hamna i underläge mot Nishikori och skulle Tsonga kunna utmana hade han vart tvungen att vara på tårna i inledningen av matchen, vilket han knappast var.

Djokovic Simon 6-3, 6-7 (1), 6-4, 4-6, 6-3

Oj så pressad han var, världsettan, men så många gånger förr så gick han segrandes i slutändan. Fantastisk insats av Simon som återigen visade varför han är ett hot för samtliga spelare på touren, fransmannen höll sig lugn under hela matchen och var så effektiv när han väl fick överläge i poängen. En av tourens smartaste spelare som alltid vet vad han ska göra och när i en match, till skillnad från vissa spelare som enbart gör en sak och förlitar sig på det (Dustin Brown). Viktigt att betona hur stark Djokovic är och hur han älskar pressen när han befinner sig i en sits som han inte ställs mot alltför ofta idag – när han är pressad till det yttersta och inte är långt ifrån att förlora. Kan mycket väl vara en match som i slutändan visar sig avgörande för turneringens utgång.

BerdychBautista-Agut 4-6, 6-4, 6-3, 1-6, 6-3

Bautista-Agut fullkomligt dominerade i sin tredje runda mot Marin Cilic och besegrade kroaten i tre raka set och frågan inför denna var om han kunde prestera på samma nivå för att kunna hota Berdych. Det gjorde han visserligen och Berdych ska vara mycket lycklig över att gå vidare för det var inte långt ifrån att spanjoren slog till med ännu en skräll. Bautista-Agut har i sin karriär haft stora problem med att utmana toppspelarna på allvar och trots att Berdych inte tillhör den skara spelare som dominerar i tennisvärlden har han goda chanser att ändra på det. Berdych hade under stora perioder svårt att få hål på Bautista-Agut som agerade rena bollväggen och spelade mycket smart när han själv väl fick lägen. En av tourens bästa spelare på att vända försvar till anfall och blir intressant att se om spanjoren kan hålla uppe denna nivå under resterande del av året, då kan han mycket väl knacka på dörren till topp-10 för första gången någonsin.

Federer – Goffin 6-2, 6-1, 6-4

Inte så mycket att säga om. Federer var så överlägsen som man bara kan vara och Boyband Goffin fick vara glad för de gem han tog. På tok för klen mot toppspelarna på touren och om belgaren ska ta nästa steg i sin tennis är det dags att han börjar leverera på den allra största scenen. Svårt att se egentligen vad som gör Goffin så bra rankad (15) och undertecknad skulle inte bli förvånad om ett rakningras inträffar under 2016. Berdych väntar i kvartsfinal för Federer och där kommer det riktiga testet för Maestro som än så länge sett ut som en rund miljon på det snabba underlaget. 

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.