Blogg: Förbundet har mycket att bevisa framöver

Nick Kyrgios uppgivenhet på bilden får illustrera förbundets slentrianmässiga inställning till livestreaming av svensk tennis.

Hårt skrivet? Absolut. Samtidigt kan kritiken knappast ses som obefogad.

Förra veckan spelades 25K-tävlingen i Jönköping. Årets första futuretävling på svensk mark då förbundet ställde in fyra tävlingar i Maj. Här hade en enkel kameralösning varit oerhört uppskattad och inte hade det behövt kosta multum heller. Det är inte ovanligt med livestreaming från tennisens bakgård och just denna vecka har man via ITF:s hemsida kunnat se futuretennis från Nederländerna, USA, Schweiz, Italien och Turkiet.

Varför ska Sverige vara sämre på den fronten?

***

Under fjolåret streamade förbundet totalt tre tävlingar i Sommartouren. Samtliga SM-tävlingar i Ystad, Falkenberg och Näsbypark. Huvudtävlingen av Ystad Sommartour börjar imorgon söndag och den kommer inte heller att streamas.

***

Swedish Open har verkligen levererat i år gällande startfälten och årets upplaga är det mest kittlande på flera år, i synnerhet på herrsidan.

Denis Shapovalov, Casper Ruud, Emil Ruusuvuori, Fabio Fognini, Cristian Garin, Alejandro Davidovich Fokina, Lorenzo Musetti, Pablo Cuevas och Carlos Alcaraz är popcorn så det sjunger om det. I synnerhet då 500-tävlingen i Hamburg spelas samma vecka. Här är det bara att buga och bocka för Christer Hult och Magnus Normans gedigna jobb.

***

Elias Ymer och Holger Rune har tilldelats wildcard till huvudtävlingen samtidigt som Leo Borg och Carl Söderlund fått ett wildcard vardera till kvalet.

Det ska verkligen bli superspännande att se Elias Ymer spela i Båstad igen efter alla framgångar detta år på Challengertouren. Hur hanterar han de enorma förväntningarna som ställs på honom varje gång han spelar ATP-tennis på svensk mark?

Och hur står sig Leo Borg och Carl Söderlund i ett kval? Klart att det vattnas i munnen redan nu av all härlig tennis som väntar i Båstad i sommar.

***

Årets stora snackis i Swedish Open har naturligtvis kommit att handla om Mikael Ymer och Sverigeettans frånvaro i tävlingen. Det har förhandlats, vilket sportchef Magnus Norman själv sagt i en intervju med Expressen, varpå Mikael har tackat nej. Varför det förhandlas i samband med ett wildcard kan man själv göra sin egen tolkning av men vi kan bara konstatera att båda parter går förlorande ur det här och att tennisfansen går miste om Sveriges bästa herrspelare som i år nått två tredjerundor i Grand Slam-sammanhang. Oerhört tråkigt detta.

***

Bara några månader efter att Svenska Tennisförbundets ”Game Change 2030” annonserats, varav en av punkterna avhandlar livestreaming av förbundets elittävlingar, har tennisfansen i landet inte kunnat se en enda sekund av rörlig bild från Jönköpings 25K-tävling eller för den delen någon av förbundets sommartourtävlingar hittills. Skandal är bara förnamnet. Förbundet har onekligen mycket att bevisa i frågan fortsättningsvis.

***

Nästa TP-Open tävling är inplanerad till datumen 7-8 augusti. Vi letar febrilt efter samarbetspartners som gör det möjligt för att arrangera ännu en fartfylld och spännande tävling för våra svenska elitspelare. Tävlingen kommer streamas på Discovery+ i samtliga länder i Europa.

Är du samarbetspartnern vi söker? Maila då gärna till alexander@tennisportalen.se.

***

Till förbundets försvar står det också följande under ”Game Change 2030”:

”År 2024 har 20 procent av tävlingsarrangörerna anslutit sig till och använder tennisens gemensamma plattform för livestreaming av matcher”

Detta låter givetvis bra i praktiken och ingen skulle bli gladare än oss om det faktiskt sker. Men någonstans måste man leva i nuet och att skicka upp en enkel kameralösning är ingen raketforskning.

Jonas Sundsten på Sporteye har onekligen visat att det går om man så vill.

***

Huvudtävlingen av Wimbledon startar igång på måndag och vi kommer att bevaka tävlingen så det sjunger om det. Vi har fått en digital ackreditering vilket gör det möjligt för oss att intervjua alla svenska spelare efter sina respektive matcher. Häng med oss här på Tennisportalen.se!

***

Hur ser det ut för oss veckorna framöver? Utöver Wimbledon? Den fjärde juli kommenterar vi finalerna av Beddinge Sommartour, en tävling som arrangeras av Fair Play Tennisklubb och där klubbchef Janne Immonen måste betraktas som en innovatör inom sporten. Fantastiskt fint initiativ av Immonen och Fair Play att livestreama finalerna. En tävling som också blir den första under årets sommartour att TV-sändas!

Efter Beddinge Sommartour väntar några dagar i Swedish Open och damveckan där vi ser fram emot att bevaka samtliga svenska spelare som kommer att delta. Hittills har Rebecca Peterson, Mirjam Björklund, Caijsa Hennemann och Fanny Östlund fått wildcards till huvudtävlingen. Ryktet säger att det inte spelas något kval i år vilket låter helt sjukt men ”bear in mind” att tävlingen inte är en WTA-tävling utan är en WTA-125 som motsvarar en större Challengertävling på herrsidan. Viktigt att poängtera.

Efter damtävlingen blir det givetvis bevakning av herrveckan i Båstad där kollega, mentor och stjärnreporter Patrik Ragan ansluter till truppen. En vlogg är givetvis inplanerad och det bör vara öppet mål i att införskaffa content. I synnerhet framåt småtimmarna…

***

Tips på vad vi ska skriva om i kommande blogginlägg eller ta upp i ett poddavsnitt tas tacksamt emot via mail på Alexander@Tennisportalen.se eller i DM på Instagram (Tennisportalen).

På återhörande!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen
  1. Skandalen vid livesändingarna har väl varit kommentatorernas omdömeslösa beteende som jag inte fattar att förbundet kan tillåta!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.