Blogg: Grind, Robin Söderling och Pepsi-drickande

Det var en vis man som en gång sade: ”Grinden tar aldrig slut”.

Vi börjar där vid rubriken då. Robin Söderling.

Travandes bara några minuter innan matchstart i Federer VS Wawrinka tyckte jag mig känna igen en person på långt håll som kom gåendes mot mig i en av Suzanne Lenglens många korridorer. Han var lång.

2009 slog han till med en av idrottshistoriens största skrällar då Rafael Nadal besegrades för första gången någonsin i Franska Öppna. Jag pratar givetvis om Robin Söderling. Det blev ett kort men ett trevligt samtal om svenskarna i tävlingen, RS vistelse i Paris och så tackade vi givetvis för omnämnandet på både Twitter och Instagram.

***

Podden Source har i och med Franska Öppna tagit en ofrivillig paus. Men! Ett purfärskt avsnitt ligger ute i etern några timmar efter detta blogginlägg publiceras, det vill säga, senast onsdag eftermiddag.

Allt från Thiem VS Serena-gate, till en annan minst sagt uppseendeväckande gate, Kevin Chahoud-gate, och en hel del snack om tävlingens damspelare i och med WTA-gurun Rickard Hanssons gästspel i podden. 1 timme och 20 minuter klockade vi in oss på! Allez!

***

Roger Federer VS Rafael Nadal på fredag alltså. En match som vi missar. Jag är inte bitter. Oddsmarknaden tror föga förvånande nog stenhårt på Rafael Nadal som står i 1.13 gånger pengarna och det är inte konstigt. Nadal har totalt 91-2 i matcher i Franska Öppna och oavsett hur man försöker vrida och vända Federers tidigare resultat och statistik mot Nadal senaste åren så går det inte att komma ifrån vart turneringen spelas och i vilket format.

91-2. Vi stannar där.

***

Vi tar det igen. En gång för alla. Vi spekulerade efter Chahouds singel om en eventuell mediabojkott. Det hela rörde sig istället om högst oklar kommunikationsmiss och då är det bara att krypa till korset och erkänna att vi var snett ute på det.

***

Jag har nämnt det förut och nämner det gärna igen. Tennisjournalisternas outtröttliga arbete på plats. Uppemot 15 timmar grind varje dag. Och sedan samma procedur nästkommande dag. Och dagen efter det. Det är lätt att sitta hemma framför sin egna burk på Twitter och klaga på diverse tennisjournalisters arbete men jag tror få förstår vilket arbete som ligger bakom en sådan stor apparat som det ändå är att bevaka ett Grand Slam. Självklart är kritiken viktig och måste så fortsätta för utveckling men man kan inte ta ifrån det hårda arbete som ligger bakom. All cred!

***

Jag skrev det ovan. Gåendes mot Suzanne Lenglen under tidig förmiddag, ja, då lekte livet. Allt var frid och fröjd. Man mådde helt enkelt bra. Det hela blev inte sämre när man fick några minuters gott samtal med Robin Söderling. Sedan började det gå utför. Snarare total ridå.

Jag kom inte in och kunde inte se Federer VS Wawrinka. De få mediaplatser som fanns på Suzanne Lenglen var upptagna och trappan upp just till mediaplatserna – smockfulla. Endast fotografer och schweizisk media fick slinka förbi. Kanske hade det gått ändå i och med att man faktiskt är svensk…

***

Jag har de senaste dagarna haft förmånen att sitta mitt emot den grekiska superjournalisten Vicky Georgatou som är den enda grekiska tennisjournalisten på plats. Samtalen har varit många. Men en hel del har vi givetvis pratat om den tidigare superduon och superhiten ”Opa, Opa”.

***

Vad jag gjorde istället för att titta på Federer VS Wawrinka? Det blev att gå till bana 7/9, som trots siffrorna ligger exakt bredvid varandra. Gustaf Ström och Kevin Chahoud spelade dubbel, Ström med Beloborodko och Chahoud med Rihane. Det sistnämnda paret vann trots underläge 3-8 i supertiebreak och är nu vidare till omgång två. Kul för Kevin som får ett par dagar till i Paris. Ström? Han åker nu hem och signar in till Näsbypark Sommartour. Det måste varit mäktigt för både Ström och Chahoud ganska surrealistiskt att spela med så mycket ljud omkring sig och så högt tydligt höra ”Jeu, Federer”, samtidigt som man själv grindar på i en av världens finaste juniortävlingar. Vackert.

***

Nu undrar ni säkert febrilt vad Gustaf Ström drack under diverse sidbyten i gårdagens dubbel?

Pepsi. Han drack pepsi. Mer om detta inom kort på Tennisportalen.se…

***

Roger Federer och Rafael Nadal spelades samtidigt igår. Nadal på Chatrier, och Federer på Suzanne Lenglen. Rickard Hansson, han som räddade mig från Paris gator en natt alldeles nyligen, gjorde mig uppmärksam på hur faktiskt mycket större Federer är en Nadal. Eller ja, större, intresset är så mycket mer större när det kommer till Roger Federer. Fansen, publiken, det mediala intresset Ja, allt. Federer är tennisens tveklöst största spelare just nu, kanske genom tiderna, men det är ändå smått surrealistiskt hur pass mycket mer populär Federer är i Franska än Nadal. Nadal som har 91-2 i facit i Franska Öppna och som står på 11 titlar i tävlingen. Det kan man reflektera en hel del kring om.

***

Är ”barapapabaparara – ALLEZ”, den absolut skönaste tennisramsan på touren? Konkurrensen är inte direkt mördande bland olika tennisramsor, men fransmännen vet sannerligen hur man skapar stämning på en tennisläktare.

***

Jag har inte pratat tillräckligt om hur fransoserna uttalar våra franska spelare. Jag gör ett försök nedan.

”Gusta Strum”.

”Cajsa Enemån”

”Rebecc Petersón”

”Oanna Larzón”

”Kevin Chahu”

”Råber Lindstett”

***

Maten då? Vart är matbilderna??? Nu lugnar vi ner oss. Nedan ser ni först en någorlunda smakrik pasta med mozzarella och en trött ruccola som inte gjorde rätten något gott. 2/5 baguetter ger vi den i betyg.

Det blev inte alls mycket tilltugg senare under dagen, från tidig lunch till sen kväll intogs en twix, mängder av kaffe från media centrets nya kaffeautomat (ÄNTLIGEN) och en någorlunda obskyr haribo-påse.

Jag och min nyfunna vän Rickard Hansson var svinhungriga vid 21:30-snåret och gick in på första bästa restaurang i närheten av området. Vi var inte ensamma om att tänka så.

Trots en längre väntan på att beställa kom maten fortfarande än vad vi hade anat och det fick bli en redig fish and chips. Inga escargots här inte. 2/5 baguetter i betyg. Alkoholfri öl i glasen, ingenting annat…

***

Johanna Larsson är den första svenska som någonsin tagit sig vidare till semifinal i Franska Öppna vilket är en helt otroligt bedrift. När jag frågade Johanna om följande bedrift någon timme efter match sken hon först upp och sa att det är alltid kul att skriva ny svensk tennishistoria.

Johanna visade även upp sin mobil. Det var inte lite sms och telefonen ringde 4-5 gånger under vårt kortare samtal. Nu väntar semifinal för team ”Flipson” mot Duan/Zheng.

***

Det ska tydligen regna hela onsdagen och frågan är hur många matcher vi kommer få se spelas färdigt under dagen? Jag kunde faktiskt inte bry mig mindre om vad som står på schemat, förutom då givetvis Caijsa Hennemanns tredje runda i tävlingen. Vinst och Caijsa spelar kvartsfinal i Franska Öppnas juniortävling. Allez! Vi får heller inte glömma Chahoud som går in dubbelns andra omgång. Allez!

***

Jag kan fortfarande inte släppa att Gustaf Ström drack Pepsi i sidbytena. I Franska Öppna. Magiskt!

***

Vi vill återigen tacka alla som läser och hör av sig gällande vårt jobb nere i Paris. Det uppskattas något enormt och tas inte för givet. Tack!

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.