Blogg: Premiärdag, Björn Hellberg och total eufori

Vi tjuvstartade Wimbledon-bloggen redan i helgen men det gills inte.

Nu är det på riktigt. Wimbledon 2019 har börjat.

Vi inleder ändå det första och ”riktiga” blogginlägget med ett par rader om tenniskonnässören Björn Hellberg. Få i landet har sån koll som Björn har när det gäller tennis och statistik. Det skulle kanske vara Johan Porsborn då. Eller så får den gode Porsborn ursäkta här…

Hellberg har inte missat en dag i Wimbledon sedan urminnes tider och vi har fått ynnesten att sitta bredvid Hellberg i pressrummet. Två svenskar är vi på plats. Jag och Hellberg. Känns högst ovärdigt när man tänker efter, att jag är den enda svensk som gör Hellberg sällskap här i pressen.

När man minst anar det ploppar det upp fakta om diverse tennisspelare som omöjligt ingen annan än Hellberg har koll på.

”Visste du att spelare X är den första att vinna en match i Wimbledon som yngsta spelare sedan 1979?”

Svar nej. Men klokare och smartare blir man av att vara i Mr.Hellbergs sällskap!

Hellberg har också lovat att medverka i Source (micken är givetvis nedpackad) senare under veckan när det lugnar ner sig. Allt under två timmars samtal är en ren och skär skandal.

***

En drös med högt seedade spelare kommer ikväll, mot förmodan, att packa sina väskor och boka in diverse flyg till hemmadestination. Naomi Osaka, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Venus Williams och Marius Copil blev alla besegrade mot sämre motstånd på pappret. Bortsett från den sistnämnda kanske. Copil. Han är kung ändå, rumänen.

***

Rebecca Peterson hade ingen bra dag på jobbet mot 148?-rankade belgiskan Yanina Wickmayer. Förlust i två raka set och tidigast möjligast uttåg i Wimbledons huvudtävling som följd.

Rebecca var likt senast i Franska Öppna helt knäckt efter förlusten och det är en inställning man bara måste gilla. Nu är alla spelare olika och man är olika som individer osv, osv. Men. Man har intervjuat tillräckligt många spelare för att se och förstå hur mycket en förlust betyder för vissa och att le och skratta minuter efter förlust, oavsett nivå egentligen. Det är inget gott tecken det.

Rebecca hann inte riktigt med Wickmayers mycket snabba och flacka spel på gräset. Inte jättekonstigt egentligen. Gräs är inte direkt Sverigeettans bästa underlag och det är inte på gräset hon ska ta nästa steg i sin tennis. Nya tag!

***

Jag vet inte riktigt varför, men här får man tydligen stå några meter utanför sidobanorna och kanna på bira i diverse ölglas. Kanske, bara kanske litar man lite för mycket på folks sunda förnuft här…

***

Det ser inte särskilt gott ut – men helskotta vad det smakade. Jordgubbar och kräm, mycket kräm, går hem i alla väder!

***

Incheckningen hemma hos Paul och Holly gick smidigt. Inte alls lika obskyrt som senast i Appart Confort City Velizy, och boendet ligger bara 20 minuters kollektivtrafik från Wimbledon Park. Men det finns en hållhake (det finns det alltid). Paret har en hund av rasen fransk bulldog som gärna hoppar upp och skrämmer livet på nyanlända gäster. Hur jag vet det? …

Hunden heter bug av någon högst oklar anledning och jag lovar att fota bulldoggen inom kort.

***

Euforin är total när man inser att det väntar två veckor av Grand Slam-tennis. En känsla som inte mycket slår om jag ska vara helt ärlig.

Men det kommer slå tillbaka och det hårt när kalaset väl är över. Den dagen den sorgen…

***

Uber-chauffören Abdalla som körde undertecknad från Heathrow flygplats till hundens bugs näste var en av de mer trevliga man träffat på sistonde. Han berättade om sina släktingar i Tensta och Kista – och rekommenderade en trip till Edgware Road där Londons bästa kebabhak ska finnas. Det ska till att bli ett studiebesök inom kort där ja…

Abdalla berättade även om åren i Nederländerna där han jobbade på Ikea och företagets metoder om att sänka priserna på mat i restaurangen på helgerna – för att således locka barnfamiljer. Lite som att hänga med Hellberg – man lär sig alltid något nytt när man samtalar med en uber-chaufför. Att rekommendera vart man än i världen befinner sig. (Vi är inte sponsrade av Über)

***

Det blev inte många fler matcher man såg under tisdagen än Peterson – Wickmayer. Dagen gick mest åt att installera sig på anläggningen, prata med Hellberg, äta (Presskortet ger 25 pund att förtära i restaurangen varje dag), skriva, och slötitta några gem från olika matcher via skärmen.

***

Det var inga muntra miner på Zverev, Tsitsipas och Osakas presskonferenser…

***

Björn Borg. I say no more.

***

Monfils och Dimitrov fick också packa väskorna sent på måndagskvällen.

***

Tjeckiskan Teichmann gick mot en övertygande seger mot ryskan Potapova. I ledning 6-2, 4-3 och 0-40 i Potapovas serve, missade tjeckiskan ett läge som inte ska gå att missa. Potapova fick precis racketen på bollen efter en forehand av tjeckiskan varpå bollen seglade flera meter upp i luften, träffade nätkanten och Teichmann ska bara ”putta” över bollen. Vad händer? Jo, en osannolik miss, Potapova höll sedermera gemet till 4-4 och förlorade sedan nio av de tio nästkommande gemen och matchen.

Tennis är en mental sport ja…

***

Grästennis är speciellt. Duellerna är inte många, returerna i spel få, serven dominerar och matcherna tenderar att mynna ut i seglivade bataljer som inte är särskilt adrenalinfyllda från läktarhåll. Generellt sett alltså.

Ändå fullkomligt älskar man det.

***

Tisdagen bjuder på popcornmatcher. Tyvärr inga svenskar iblandade, vilket känna sådär, men det är inte så mycket att göra åt.

Istället: Kyrgios VS Thompson. Tomic VS Tsonga. Tiafoe VS Fognini. Zidansek VS Bouchard. Ja, mycket gott finns det att se fram emot.

Federer och Nadal gör entré mot Lloyd Harris respektive Yuichi Sugita. Blir gemräkning för sydafrikanen samt japanen om jag ska våga mig på en vild gissning.

***

Ni får hemskt gärna kontakta oss via sociala medier och komma med tips på artiklar, reportage, personer vi bör intervjua på plats i Wimbledon m.m.

Vi återkommer med en ny rapport ikväll tisdag. Till dess – på återhörande.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alex Theodoridis
Alex Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.