Casper Ruud efter stödet i Båstad: ”Känt mig lite svensk”

29-rankade Richard Gasquet avslutade Casper Ruuds sejour i årets Swedish Open efter 7-6 (4), 6-2 och avancerade således till lördagens semifinal.

Norrmannen, som fick ett WC till turneringen, kunde efter matchen se tillbaka på en mycket fin vecka och ett stöd han inte kommer glömma.

– Jag har känt mig lite som svensk.

Casper Ruud. Foto: Patrick Bengtsson – https://bzonbzonphoto.portfoliobox.net

En av Swedish Opens tre ”fribiljetter” gick till Casper Ruud och nu när turneringen går in i sitt slutskede kan vi ganska enkelt konstatera att turneringen var helt rätt ute.

45 nya ATP-poäng och karriärens största seger mot 37-rankade David Ferrer blev facit för Ruud.

– Jag gjorde mitt bästa och det var nära i första set kände jag. Några breakbollar här och där i första set hade jag gärna fått med mig, speciellt en som jag slog i nätkanten från min forehand, summerade Ruud till pressen (Tennisportalen + HD) cirka en timme efter att Gasquet slagit in matchbollen.

– Han är rutinerad och det är tufft att tappa ett första set och sedan försöka komma tillbaka. Han spelade väl lite mer fritt efter det, Gasquet.

Grämer du dig över dina missade chanser i första set?

– Man lär sig av sina fel. Ena breakbollen hade jag vid 4-3 där, spelade en bra poäng och slog en forehand som tog i nätkanten. Jag hade tre i rad vid 4-3, misstajmade och blev nog lite för anspädd och nervös. Jag visste att det var en stor chans.

Ruud tog första set till tiebreak, där det rann iväg inledningsvis.

– Det var tufft eftersom jag började på motvindssidan och han (Gasquet, reds.anm) fick en bra start. Han fick 5-1 snabbt, jag vann sedan tre raka poäng och han avslutade med två bra poäng från 5-4 till 7-4.

Hur nöjd är du med din vecka här?

– Det har varit en bra vecka och matchen igår mot Ferrer var bra. Jag var nära att vinna i första set här mot Gasquet men det har varit en kul vecka och jag tar med mig två fina segrar. Nästa vecka väntar en ny möjlighet i Hamburg där jag fått ett wildcard till huvudturneringen.

På frågan om hur han känt av det fina stödet i Båstad, från både svenskar och norrmän, svarade han följande.

– Ja, det var kul att spela här i Båstad för första gången i Swedish Open med mycket svenskar och norrmän i publiken. Båstad är det närmsta jag kommer till att spela en ATP på hemmaplan så det har varit väldigt kul. Man har känt sig lite som svensk faktiskt. Det har varit en upplevelse.

Kommer du tillbaka nästa år?

– Ja, det gör jag nog!

Vad känner du att du behöver göra för att ta nästa steg i din tennis och etablera dig på den här nivån?

– Det finns många saker som jag behöver förbättra men samtidigt ser man hur små marginalerna var idag. Hade jag vunnit första set hade Gasquet kanske inte orkat kriga tillbaka, det vet man aldrig.

– Jag kanske borde provat att variera tempot mer. Han slog några höga bollar emellanåt, för att variera det med slicen osv. Kanske bli bättre på att förstå vissa bollar lite tidigare men jag tror att jag är på god väg efter min vecka här.

Norrmannen har haft sin överlägset bästa resultat på grus och utöver kvartsfinalen i Swedish Open har han nått semifinal tidigare i Rio De Janeiros 500-turnering (2017). Varför känner han sig så hemma på underlaget?

– Det passar mitt spel ganska bra. Jag har en ganska tung forehand som sprätter bra och studsar upp på grus. Jag har tid att bygga upp poängen och kan flytta runt mina motståndare på banan.

Hur stor är nivåskillnaden i att spela på Challengertouren jämfört med tennis på ATP-nivå?

– Det är skillnad men det som har varit tufft i Challengers i år är att Transition Tour införs nästa år och därför har det varit en hel del som vill spela Challengers för att få poäng.

– Alla på Challengertouren fightar som bara fan. I ATP kan man få lite enklare matcher mot en spelare som kanske inte är så taggad  men det är klart att det är en tuffare nivå rent generellt. Man märker det på tempot med att spela mot en sådan som är rankad 250 i världen kontra mot en som Gasquet. Det skiljer i tempo och rutin.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Alexander Theodoridis
Alexander Theodoridis
Skribent och grundare av Tennisportalen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.