Challengerkollen: 16-årige Auger-Aliassime vinner titel och ”Sagan om den 23-årige tysken” kapitel 2

Högsäsong för Challengertouren! Hela fyra turneringar denna vecka, innehållandes bland annat ett genombrott för en 16-åring och ett nytt kapitel på en saga för en 23-årig tysk. Här kommer sammanfattningar av turneringarna i Lyon, Lissabon, Nottingham och Caltanisseta.

 

Lyon
Felix Auger-Aliassime är ett namn som länge har nämnts när man har pratat framtida storspelare. Den unge kanadensaren är alltså bara 16 år men har redan tennisvärldens fokus på sig – något som är extremt ovanligt numer i en tennisvärld som är tuffare än någonsin. De tre senaste spelarna att vinna en Challengertitel, vilket Auger-Aliassime alltså skulle göra denna vecka, innan de fyllt 17 var Juan Martin Del Potro, Rafael Nadal och Richard Gasquet. Ingen dålig lista, alltså, där två av tre är Grand Slam-vinnare, och den tredje har haft en fin karriär även han.

Tonåringens första tre matcher var tre jämna affärer som alla gick till tre set. Jag själv såg kvartsfinalen mot ett annat framtidshopp – 112:e rankade 18-årige norrmannen Casper Ruud – och blev mäkta imponerad. Felix var den styrande kraften i nästan hela matchen; det var bara i slutet av andra set han började se osäker ut och blev bruten när han servade för matchen. Annars var det full fart för Auger-Aliassime, Ruud var ständigt ett steg efter då fransmannen hade mer tryck i slagen, bättre placering och bra längd. När han hade tagit sig förbi Ruud var det inget snack om saken, i semifinalen och finalen förlorade han sammanlagt åtta gem. Om Felix Auger-Aliassime tidigare främst har känts som lovande börjar det nu bubbla upp till känslan att det förmodligen är på riktigt. Kul för tennisen och i synnerhet kanadensisk tennis, som behöver någon utöver Milos Raonic att fästa fokus vid, då den sistnämnde främst syns i rubriker med anledning av skador.

I mindre roliga nyheter kan vi rapportera att Elias Ymer tappade ytterligare 25 placeringar på rankingen efter att ha förlorat mot toppseedade Horacio Zeballos i andra omgången. Tuff lottning för Elias som ändå gjorde en hyfsad insats. Men med placering #278 på rankingen är det som natt och dag jämfört med förra året när det var runt den här tidpunkten förra året han nådde sin toppnotering på #118 och topp 100 var inom räckhåll. Däremot är det knappast för sent för Elias att hitta formen igen, något som en viss 23-årig tysk bevisar, nämligen…

Finalresultat:  [WC]Felix Auger-Aliassime  6-4, 6-1  Mathias Bourgue

 

Lissabon
… Oscar Otte, som vi för två månader sen skrev om när han helt plötsligt fick sitt genombrott i tennisvärlden (länk). Sagan var nära att fortsätta häromveckan, när 23-åringen var blott en match från att kvala in till Franska Öppna, men föll då mot unge greken Stefanos Tsitsipas i sista kvalomgången. Det hade i sig varit mäkta anmärkningsvärt då det hade varit hans debut på huvudtouren, och att få göra den i en Grand Slam är få förunnat. Sagan kanske tog en paus där, men den fick ytterligare ett lyckligt kapitel nu förra veckan istället då han skulle kämpa sig fram till sin första titel på Challengertouren. Otte förlorade första set mot ett lokalt wildcard i första matchen, men gick efter det rent hela vägen fram till finalen, inkluderandes en på pappret tuff match mot Roberto Carballes Baena. I finalen ställdes han mot en klart mer meriterad spelare i dessa sammanhang i 24-årige japanen Taro Daniel, men gick även segrande ur där och firade med ett segervrål som undertecknad fortfarande har på näthinnan.

Finalresultat: Oscar Otte  4-6, 6-1, 6-3  [3]Taro Daniel

Nottingham
Medan resten av Challengertouren fortfarande var fast i grusträske, spelades det för andra veckan i rad en grästurnering i England. Då förstaseedade Dan Evans tvingades dra sig ur på grund av skada blev det istället Marius Copil som var högst seedad i Notthingham. Den 26-årige rumänen bröt ihop i glädjetårar efter en matchvinst för ett par månader sen som innebar att han för första gången tog sig in topp 100. Nu rankad så högt som #83 tog han sig till semifinal där han tyvärr var tvungen att ge upp mot tredjeseedade Dudi Sela efter i början av andra set. Sela skulle i sin tur palla för trycket i finalen och tog sin 22:a (!) Challengertitel i karriären där han slog Thomaz Fabbiano, som i sin tur gjorde sin femte (!) Challengerfinal för året.

Finalresultat:  [3]Dudi Sela  6-4, 4-6, 6-3  [4]Thomaz Fabbiano

 

Caltanisseta
Det finns tre saker man kan ta för givet här i livet: döden, skatter och italienska Challengerturneringar på grus. Med hela tio italienare i startfältet var det knappast någon överraskning att två av dem skulle nå final. Vann gjorde till slut Paolo Lorenzi, som föga förvånande gärna förlänger grussäsongen på den här nivån istället för att spela på huvudtourens grästurneringar.

Finalresultat:  [1]Paolo Lorenzi  6-4, 6-2  [7]Andrea Giannessi

 

Denna vecka är det hela fem turneringar på Challengerschemat. I Poprad, Slovenien, vann idag Elias Ymer sin första match i turneringen mot Chris O’Connell och kan komma att ställas mot spelare som Andrej Martin, Martin Klizan och Santiago Giraldo. I Ilkley, Storbritannien, ska Victor Estrella-Burgos testa lyckan på gräs i en turnering med bland andra Marcus Willis och Evgeny Donskoy. I Blois, Frankrike, hittar vi Casper Ruud och Damir Dzumhur; i Todi, Italien, återfinns Dusan Lajovic och Radu Albot; och i Fergana, Uzbekistan, är Blaz Kavcic och Duck Hee Lee toppseedade.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.