Challengerkollen: 17-årige Auger-Aliassime ror hem titeln i Sevilla

Nu är Challengerkollen tillbaka och vi tittar tillbaka på veckan som har varit! Två tonåringar fick ställa sig höst upp på podiet i sina respektive turneringar och vi tittar främst närmre på den unge kanadensaren Felix Auger-Aliassime.

17-årige Auger-Aliassime vinner!
Det måste vara en spännande tid att vara ett kanadensiskt tennisfan. Förvisso har man Milos Raonic och Eugenie Bouchard, men ingen av dem kan sägas ha levt upp till förväntningarna såhär långt. Kanada har förvisso ingen stor tennistradition, men det är ändå talande att den mest pålitlige spelaren är 45-årige Daniel Nestor som fortsätter höra till världstoppen i dubbel.

Men nu verkar det hända saker. Det är väl ingen som missade Denis Shapovalovs enorma framfart i Rogers Cup och US Open – två resultat som har tagit 18-åringen till plats #51 på världsrankingen. Det kanske mest anmärkningsvärda med allt detta är att trots tonåringens uppenbara talang är det inte han det har pratats mest om av unga kanadensare senaste åren.

Redan som 14-åring började Felix Auger-Aliassime sätta rekord, när han blev den yngsta spelaren någonsin att vinna en Challengermatch. Spola fram två år och den unge kanadensaren blev i juni i år en av blott fyra spelare att ha vunnit en Challengertitel innan han fyllt 17 (tillsammans med Rafael Nadal, Juan Martin Del Potro och Richard Gasquet).

Nu 17 år fyllda var det dags för Auger-Aliassimes andra titel på den här nivån, något som gör honom nästyngst någonsin att vinna två Challengertitlar, bakom ovan nämnda Gasquet. Motstånd såsom Taro Daniel, Filip Krajinovic och Iñigo Cervantes kunde inte sätta stopp på yngligen och titeln i Sevilla var ett faktum. På plats #168 på rankingen är Felix nu den yngsta spelaren i topp 200 sen Rafael Nadal 2002.

Finalresultat:  Felix Auger-Aliassime  6-7(4), 6-3, 6-3  Iñigo Cervantes

 

Övriga turneringar
– En annan ungtupp som det har pratats mycket om är den numer 19-årige Stefanos Tsitsipas. Greken vann veckans största Challengerturnering i Genova och fick således hela 125 rankingpoäng in på kontot. Det var första titeln på den här nivån i karriären för Tsitsipas, som för övrigt spelar med en enhandsfattad backhand. I finalen besegrades veteranen Guillermo Garcia-Lopez med 7-5, 7-6(2) och klättrar till plats #120 på rankingen.

– Tre svenskar i farten hade vi i veckan också, men tyvärr åkte båda Ymerbröderna och även Christian Lindell ut direkt utan att vinna en match i sina respektive turneringar. Vi får hoppas på bättre svenskresultat i helgen när det vankas Davis Cup.

– Sverigebekantingen Jurgen Zopp skulle kamma hem sin tredje Challengertitel för karriären under veckan. 29-åringen tog hem turneringen i Alphen, Nederländerna, och tog fina vinster mot Jan Satral, Oscar Otte och i finalen Tommy Robredo. Skönt med en framgång för estländaren som har spelat en del Futures på senaste tiden.

– Veckans två sista turneringsvinnare var Jason Jung från Taipei och Marcelo Arevalo från El Salvador. Jung vann turneringen i Zhangjiagang, Kina, efter en jämn tresettare mot hemmaspelaren Ze Zhang. Arevalo besegrade även han en hemmaspelare i finalen i Bogota, Colombia. 7-5, 6-4 blev segersiffrorna mot colombianen med det långa namnet Daniel Elahi Galan Riveros.

Då det är Davis Cup-vecka är det inga turneringar på huvudtouren denna vecka, så vill man se ATP-tennis är det Challengertennis som ligger närmast till hands. Hela fem turneringar på schemat denna gång. Det går turneringar av stapeln i Szczecin, Polen; Istanbul, Turkiet; Banja Luka, Bosnien; Cory, USA och Shanghai, Kina.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Profilbild
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.