Challengerkollen: 17-årige Shapovalov fortsätter med sitt genombrott!

Under förra veckan spelades två Challengerturneringar: en i Guadalajara, Mexiko, och en i Quanzhou, Kina. Här följer en summering av dessa turneringar.

Guadalajara
Turneringen borta i Mexiko var den klart namnstarkare turneringen av de två. Förstaseedad var veteranen Victor Estrella-Burgos, som dessvärre fick se sig besegrad mot 25-årige bosniern Mirza Basic i kvartsfinalen. Ingen skugga över den gode ”Viti” då den blott 214-rankade Basic skulle komma att ta sig till final i turneringen, men dominikanen har fortsatt svårt att vinna matcher som inte råkar spelas i Ecuador. Även andraseedade Vasek Pospisil åkte ut tidigt, i andrarundan mot 17-årige Denis Shapovalov som följde upp förra veckans turneringsvinst på hemmaplan i Kanada med att ta sig långt även på södrare breddgrader.

Möjligen en aning orättvist mot turneringsvinnare Basic, men den hetaste och mest omtalade matchen var utan tvekan semifinalen mellan Jerzy Janowicz och just Shapovalov. En före detta topp 20-spelare som desperat försöker ta sig högt upp på rankingen igen, och ett ungt stjärnskott som försöker etablera sig på proffstouren. Det var till slut unge Shapovalov som gick segrande ur en välspelad match som gick hela vägen till ett tredje sets tie-break. En rejäl urladdning för kanadensaren och kunde sedan inte riktigt hitta fotfäste i finalen där han förlorade i två raka.

Finalresultat: Mirza Basic 6-4, 6-4 Denis Shapovalov

 

Quanzhou
I turneringen borta i Kina kunde inte Yuichi Sugita följa upp förra veckans turneringsvinst lika bra som Shapovalov, utan åkte istället ut direkt i första rundan mot vitryssen Ilya Ivashka. 23-årige Ivashka, som är rankad på 185:e plats, vann sedan både sin åttondel och kvartsfinal. I semifinalen mot italienaren Thomas Fabbiano tvingades han däremot avbryta matchen fyra gem in på grund av skada. Fabbiano var således klar för sin blott tredje Challengerfinal, varav den andra i ordningen kom för bara två veckor sen i Zhuhai. I finalen mötte han 20-årige landsmannen Matteo Berrettini – en match som tog två timmar och 22 minuter trots att den var över efter två set.

Finalresultat: Thomas Fabbiano 7-6 (5), 7-6 (7) Matteo Berrettini

Kommande vecka är det endast en Challengerturnering på schemat. En turnering som även den går av stapeln i Mexiko, nämligen staden Leon som är bara 22 mil från Guadalajara. Där gör Denis Shapovalov sin tredje turnering på tre veckor i ren Dominic Thiem-anda, och görs sällskap av Ernesto Escobedo, Jerzy Janowicz, Rajeev Ram, med flera.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.