Challengerkollen: 17-åring presenterar sig för tennisvärlden och skrällvinster i veckans turneringar

I veckans Challengerkollen granskar vi turneringarna i Saint Brieuc, Frankrike, och Leon, Mexiko. Som vanligt när det gäller Challengerturneringar var det händelserikt och resultat omöjliga att förutse, så håll i hatten.

Saint Brieuc
I Frankrike var det en ung fransman som stal rubrikerna. 17-årige Corentin Moutet tog verkligen vara på sitt wildcard och slog tredjeseedade slovaken Norbert Gombos direkt i öppningsrundan. Moutet, vars idol är Gael Monfils, tog sig sedan förbi även Boutillier i andrarundan och den irländske räven James McGee i kvartsinalen. 17-åringen, som fyller 18 om ett par veckor, var i semifinal i juniorklassen i Australian Open tidigare i år och tog sig till kvartsfinal i Challengerturneringen i Cherbourg i februari.

I semifinalen tog det däremot stopp mot 262:a rankade Egor Gerasimov. Vitryssen kvalade sig in till turneringen och ställdes mot förstaseedade Gerald Melzer i förstarundan, som han slog i två raka set. Därefter tog han sig även förbi Simone Bolelli och Marco Chiudinelli innan han vann mot Moutet. I finalen mötte han tysken Tobias Kamke, som i sin tur slog ingen mindre än Sergiy Stakhovsky i sin kvartsfinal. Gerasimov gick däremot på vatten hela veckan och skulle visa sig vara för svår för tysken och vann i två raka tie-break set. En andra Challengertitel för 24-åringen.

Finalresultat: Egor Gerasimov 7-6 (3), 7-6 (5) Tobias Kamke

 

Leon
Vasek Pospisil, Rajeev Ram, Stefan Kozlov, Ernesto Escobedo, Teimuraz Gabashvili. När en Challengerturnering har dessa spelare medverkande är det sannerligen en överraskning när finalen till slut står mellan ecuadorianen Roberto Quiroz och 31-årige spanjoren Adrian Menendez-Maceiras. Dessa turneringars oförutsägbara natur är däremot del av deras charm och Menendez-Maceiras kom tillbaka från 0-1 i set mot både andraseedade Escobedo och sjundeseedade Gabashvili i turneringen. Quiroz var inte sämre han utan slog både Estrella-Burgos och Ram i sin väg fam till finalen.

Vann gjorde till slut spanjoren, som kanske är ett nytt namn för många. Han är 31 år gammal och klättrar 70 platser upp till #210 på rankingen tack vare denna vinst. Det är blott hans andra Challenger titel sen sin första vinst 2007. Efter finalen pratade han om hur mycket detta betyder för honom då han har förlorat hela åtta (!) finaler sen sin titel för tio år sen.

Finalresultat: Adrian Menendez-Maceiras 6-4, 3-6, 6-3 Roberto Quiroz

 

Denna vecka spelas det varsin turnering i Sophia Antipolis, Frankrike, och Panama City, Panama. Då det är Davis Cup-vecka är det ett väldigt starkt startfält i alla fall i Frankrike där Benoit Paire, Nicolas Almagro, Guillermo Garcia-Lopez och Aljaz Bedene är de fyra högsta seedade spelarna. Även ovan nämnde Corentin Moutet finns med i startfältet där. Hyfsat startfält är det även i Panama, ska det sägas, där vi hittar spelare som Horacio Zeballos,  Rodrigo Dutra Silva och Bjorn Fratangelo. Båda dessa turneringar spelas på grus.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.