Challengerkollen: 33-åringarna gör upp i Bordeaux och Pospisil tillbaka på topp-100!

Visst är det härligt med Challengertennis! Här följer en sammanfattning av förra veckans fyra turneringar. Turneringen i Bordeaux var veckans behållning på Challengertouren, och också den vi kommer fokusera mest på här i veckans genomgång. Men sluta inte läs där; Busan, Heilbronn och Samarkand bjöd även dem på intressanta resultat!

 

Bordeaux
Frances Tiafoe, som vann förra veckan i Aix-en-Provence, bestämde sig för att ställa upp även i Bordeaux trots föregående veckas succé. Det visade dock sig minst sagt bli kortlivat; tre gem in i hans första match gav han upp. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt med amerikanen som nästa vecka ska spela Roland Garros. Även hans motståndare i finalen förra veckan, Jeremy Chardy, verkade känna av föregående turnering i benen och förlorade i andra omgången mot amerikanen Bjorn Fratangelo.

Fram klev istället brasilianaren Rogerio Dutra Silva och belgaren Steve Darcis, som båda tog sig till finalen. 33-årige Dutra Silva avfärdade bland andra Elias Ymer i första omgången och sedan 20-årige fransmannen Benjamin Bonzi, som har fått ett wildcard till Franska Öppna, i semifinalen. Den numer 78:e rankade brasilianaren har väldigt svårt att stadga sig på huvudtouren, men fortsätter göda framgångar på Challengertouren. Jämngamle Steven Darcis har däremot lyckats på huvudtouren i år och är trots sin ålder förmodligen i sitt livs form. I Bordeaux var han förstaseedad och tog sannerligen tillvara på det. Darcis stötte inte på några stora problem fram till semifinalen mot landsmannen Arthur De Greef – en match som avgjordes först i tredje set tie-break. Även finalen mot Dutra Silva blev en tajt affär, men Darcis visade prov på kyla och självförtroende och tog hem titeln. Belgaren klättrar nu till plats #38 på rankingen, vilket är ett personligt rekord – inte illa pinkat för en 33-åring!

Finalresultat: [1]Steve Darcis  7-6(2), 4-6, 7-5  [4]Rogerio Dutra Silva

 

Busan
Om ni undrar varför ni inte hört något om kanadensaren Vasek Pospisil sen han slog världsettan Andy Murray i Indian Wells i början av mars är förklaringen enkel. Det har nämligen inte gått särskilt bra för 26-åringen. Innan Busan hade han under denna period spelat fem Challengerturneringar, där bästa resultat var en semifinal i Taipei. Så när det äntligen gick hela vägen för den gode kanadensaren på den sydkoreanska sydostkusten lär det ha varit en enorm lättnad. Pospisil tappade inte ett set under turneringen trots motståndare såsom Tatsuma Ito, Dudi Sela och i finalen Go Soeda. Denna turneringsvinst innebär en kär återkomst till topp 100 för Pospisil efter ett tungt fjolår. Förmodligen lär han nu lämna Challengertouren bakom sig och sikta in sig på europeiska grästurneringar inför Wimbledon.

Finalresultat: [2]Vasek Pospisil  6-1, 6-2  Go Soeda

 

Heilbronn
En spelare som behövde ett bra resultat kanske än mer än ovan nämnde Pospisil inför denna vecka var serben Filip Krajinovic. 25-åringen har helt fallit från kartan sen hans genombrottsår 2015 då han spelade alla fyra Grand Slam-turneringarna – sen oktober förra året har han till och med fallit ur topp 200 på rankingen. Så det var som en blixt från klar himmel när Krajinovic skulle gå hela vägen i Tyskland denna vecka. Två rejäla skalper på vägen, dessutom: i semifinalen räddade han tre matchbollar innan han slog Guido Pella i avgörande sets tie-break, och i finalen ställdes han mot numer #92-rankade slovaken Norbert Gombos. En femte Challengertitel för serben, men den första sen 2015.

Finalresultat: Filip Krajinovic  6-3, 6-2  [4]Norbert Gombos

 

Samarkand
Förra veckan skrev vi om hur Teimuraz Gabashvili och Sergiy Stakhovsky gjorde ingen lycklig när de som de två högst seedade spelarna åkte ut tidigt i den veckans turnering i Uzbekistan. Den gången var det i Karshi, men tyvärr var det samma visa denna gång i Samarkand – även det Uzbekistan. Stakhovsky vann en match och Gabashvili vann två och får båda två verkligen lämna landet med svansen mellan benen. Den som drog nytta av favoritbortfallen var 29-årige spanjoren Adrian Menendez-Maceiras, som förra månaden vann sin första Challengertitel på 10 år. Någon 10 års väntan blev det alltså inte den här gången; kul för spanjoren som under veckan ska försöka kvala in till Roland Garros.

Finalresultat: [4]Adrian Menendez-Maceiras  6-4, 6-2  Aldin Setkic

 

Denna vecka står det två Challengerturneringar på schemat. I Mestre, Italien, gör John Millman comeback efter ett längre skadeuppehåll i sällskap med bland andra Marsel Ilhan. I Shymkent, Kazakhstan, är Konstantin Kravchuk förstaseedad och får tampas med bland andra förre topp 50-spelaren Andrey Golubev om titeln.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.