Challengerkollen: ännu en titel för Jurgen Melzer!

Wroclaw och Yokohama var värdar för den gångna veckans två Challengerturneringar. Här i Challengerkollen försöker vi ge uppmärksamhet till Challengertouren och kollar närmre på vad som hände i dessa turneringar.

Wroclaw
I Wroclaw, Polen, var förhoppningarna stora på hemmaspelaren Jerzy Janowicz efter sin titel veckan innan. Tyvärr blev det respass redan i andra omgången mot ingen mindre än Jurgen Melzer med 5-7, 6-7 (6). Olyckligt för den gode polacken som både servade för första setet och hade setboll i andra. Det skulle istället visa sig vara just Melzers vecka, som även lyckades slå både tredjeseedade Kenny De Schepper i kvartsfinalen och förstaseedade Paul-Henri Mathieu i semifinalen.

I finalen väntade faktiskt en annan hemmaspelare – nämligen ingen mindre än 33-årige wildcardspelaren Michal Przysiezny, vars namn är lika svårt att stava som det är att uttala. Prz… Michals högsta ranking nådde han i 2014 då han var så högt rankad som #57, men befinner sig idag på plats 303. En med andra ord välbehövlig finalplats även om Jurgen Melzer blev ett nummer för stort i finalen som österrikaren vann med 6-4, 6-3. Melzer, som tillhör den skara spelare som varit topp 10 i både singel och dubbel, befinner sig tack vare denna vinst på plats 157 på rankingen. Det är 35-åringens andra titel på den här nivån inom loppet av en månad; han verkar sannerligen ha bestämt sig för att göra ett sista ryck på ATP-touren.

Yokohama
Efter flertalet favoritfall i Challengerturneringar senaste veckorna är det skönt att konstatera att äntligen gick den högst seedade spelaren i turneringen hela vägen. Måhända att han var den enda seedade spelaren kvar när vi hade kommit till semifinalerna, men toppseedade och hemmaspelaren Yuichi Sugita pallade för trycket och tog sig hela vägen. Med det sagt blev det definitivt inte enkelt för 28-åringen, då finalen mot 19-åringen Soon Woo Kwon slutade 6-4, 2-6, 7-6 (2). Kwon hade dessutom i första rundan slagit ut andraseedade Henri Laaksonen och i semifinalen den klart mer rutinerade Tatsuma Ito.

Annars värt att notera från Yokohama är att 18-årige Duck Hee Lee tyvärr fortsätter sin svaga start på året då han åkte ut redan i första rundan. Ingen fara på taken såklart för den 135-rankade koreanen, men han lär hoppas att formen vänder snart.

Denna vecka är det turneringar i Santiago, Chile, och Zhuhai, Kina. I Chile har faktiskt svensken Christian Lindell kvalat in och tar sig an Inigo Cervantes i öppningsrundan ikväll. Andra noterbara spelare i Santiago är exempelvis norrmannen Casper Ruud, Simone Bolelli och Leo Mayer. I Zhuhai ska Duck Hee Lee försöka vända den negativa trenden i en turnering som också har spelare som Evgeny Donskoy och Yuichi Sugita.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.