Challengerkollen: Bedene gör processen kort med Paire och Dutra Silva tar sin 10:e titel

I veckans Challengerkollen synar vi turneringarna i Sophia Antipolis och Panama City. En riktigt bra vecka som lever upp till förväntningarna som är lite högre när det är Davis Cup-vecka.

Sophia Antipolis
När en spelare tar sig in i topp 50 måste man ansöka om wildcard för att få ställa upp i Challengerturneringar. Det är såklart inte särskilt svårt att få wildcard för så högt rankade spelare då turneringar gärna har högprofilspelare med, men det är ändå ovanligt att topp 50-spelare ansöker om wildcard. En spelare som däremot har utnyttjat det fler än ett par gånger är den hetlevrade fransmannen Benoit Paire. Så var även fallet i Frankrike och kanske kan Paire bli förlåten denna gång då det inte var några turneringar på huvudtouren denna vecka.

Och bra skulle det även gå för Paire. Han tog sig till final i en turnering med spelare såsom Guillermo Garcia-Lopez, Nicolas Almagro och Lukas Rosol, även om ingen av dessa spelare tog sig längre än kvartsfinal. Detta till trots blev det en final med riktigt hög profil med Challengermått mätt; Paires finalmotståndare var nämligen ingen mindre än Aljaz Bedene. Britten hade inte förlorat ett enda set fram till finalen och fortsatte på det inslagna spåret och pulveriserade Benoit Paire på fransk mark. Bedene befinner sig på plats #76 på rankingen, men tack vare sin andra Challengertitel för året är han nu så högt som #38 i racet.

Värt att notera: Corentin Moutet som vi skrev om i förra veckans Challengerkollen åkte ut i första rundan mot Garcia-Lopez. Tuff lottning för den unge fransmannen.

Finalresultat: Aljaz Bedene 6-2, 6-2 Benoit Paire

 

Panama City
I Panama skulle den 22-årige serben Pedja Krstin, rankad utanför topp 400 inför turneringen, kliva fram från ingenstans och skrälla sig fram till final. I andrarundan slog han ut Sekou Bangoura i en match som blev så hetlevrad att den normalt sportslige amerikanen vägrade ta i hand med Krstin efter matchen. Nästa offer blev förstaseedade Horacio Zeballos i en lång tresetsmatch som tog nästan tre timmar. I semifinalen visade han inga tecken på trötthet när han utmanövrerade Henri Laaksonen i två raka set.

I den andra semifinalen ställdes andraseedade Rogerio Dutra Silva och tredjeseedade Victor Estrella Burgos mot varandra. Skönt för den sistnämnde att äntligen göra en helt okej vecka sen hans traditionsenliga turneringsvinst i Quito, men bättre än semifinal blev det ändå inte för den gode dominikanen. Den numer 33-årige Dutra Silva blev för stark och fortsätter sin fina form och tog sig till sin sjunde Challengerfinal på denna nivå sen början av förra året (alla på grus). Brasilianen lyckades även få stopp på ångvälten Krstin i finalen och tog sin totalt tionde Challengertitel.

Finalresultat: Rogerio Dutra Silva 6-2, 6-4 Pedja Krstin

Denna vecka är det varsin grusturnering i San Luis Potosi, Mexiko, och Barletta, Italien. I Barletta ska Elias Ymer spela, som förhoppningsvis kan hämta självförtroende från helgens Davis Cup-vinst Han ställs i förstarundan mot Lukas Rosol i en turnering där även spelare som Aljaz Bedene och Gastao Elias deltar. I San Luis Potosi är de tre högst rankade spelarna Facundo Bagnis, Gerald Melzer och unge amerikanen Stefan Kozlov.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Profilbild
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.