Challengerkollen: Den bästa tonåringen på touren och Sagan om den 23-årige tysken

Vilken vecka vi har haft på Challengertouren med härliga turneringar i framförallt Sarasota och Qingdao. Håll kaffet stadigt i handen för nu blir det åka av.

Sarasota
Sedan Alexander Zverev nyligen fyllde 20 är Frances Tiafoe den enda tonåringen i topp 100 på ATP-rankingen. Ett faktum som visar på hur svårt det är att bryta sig in på touren idag och fantastiskt bra Tiafoe (och Zverev, såklart) faktiskt gör det. Den 19-årige amerikanen var tredjeseedad på det gröna gruset i Sarasota och gjorde skäl för den hype som finns omkring honom. Mitchell Kruger, Andrea Arnaboldi och Henri Laaksonen hade inte mycket att sätta emot i Tiafoes första tre matcher. I semifinalen, däremot, när Jurgen Melzer stod för motståndet blev det en annan femma. Matchen tog nästan tre timmar och med slutsiffrorna 6-4, 6-7 (5), 7-6 (5) är det en av de mest spännande och bästa matcherna jag har sett på hela året. Extremt välspelad match och det var 19-åringen, istället för 35-åringen, som visade kyla och spelade bäst tennis när det gällde som mest.

Tiafoes motståndare i finalen var Tennys Sandgren, som även han förmodligen spelar sin bästa tennis i karriären. Utan några stora vapen förlitar 25-åringen sig istället på sitt tennisintellekt och drar gärna ner på tempot för att göra det jobbigt för sina motståndare. Det var också det han försökte med i finalen mot sin landsman, men med låg förstaserveprocent och undermåliga returer kunde Tiafoe till slut vinna hyfsat bekvämt även om inte heller han nådde upp i sin högstanivå. Tiafoe befinner sig nu på plats #72 på rankingen, hans högsta notering hittills, och det lär inte dröja länge innan han tar steget upp till huvudtouren permanent. Även Sandgren har sin högsta ranking hittills på plats #136.

Finalresultat: [3] Frances Tiafoe 6-3, 6-4 Tennys Sandgren

Qingdao
Qingdao är en stad i Kina känd för sin ljusa lager, såld i karaktäristiskt gröna burkar och på restauranger för billiga priser. Förra veckan fick dock ölen stå åt sidan, ty en 23-årig tysk vid namn Oscar Otte skulle ta staden med storm och en saga började skrivas. Otte hade tidigare under karriären spelat sex Challengermatcher tidigare men utan att kamma hem en enda vinst. Så det kan utan tvekan sägas att han förvånade allt och alla när han tog sig till semifinal efter att i tur och ordning – håll i er nu – vunnit alla set spelade dittills i tur och ordning med 6-1, 6-0, 6-1, 6-1, 6-0, 6-1. Två av dessa set spelades dessutom mot unga australiensiska stjärnskottet Alex De Minaur.

I semifinalen mot Quentin Halys blev det inte lika enkelt, men även den matchen vann han i två raka set med sifforna 7-5, 6-4. Den enda som nu stod i vägen för att sagan skulle vara fullbordad var Janko Tipsarevic. Serben blev för tuff för Otte, som nu klättrar över 100 platser på rankingen, men nog är vi lite väl hårda om vi inte går med på att kalla det en saga ändå.

Finalresultat: [2] Janko Tipsarevic 6-3, 7-6 (9) Oscar Otte

Taipei
Det var alltså två Challengerturneringar i Asien denna vecka – något som verkligen inte är särskilt vanligt. I Taipei förlorade flera av de stora namnen tidigt. Marcos Baghdatis, Duck Hee Lee, Dudi Sela och Konstantin Kravchuk fick alla packa väskan innan kvartsfinalerna var igång. Trots detta fick vi ändå en namnstark semifinal mellan hemmaspelaren Yen-Hsun Lu och kanadensaren Vasek pospisil, där Lu drog längsta strået.

I den andra semifinalen gick Tatsuma Ito segrande mot Akira Santillan. Hemmapubliken fick till slut fira Yen-Hsun Lu som med denna titel tog sin 26:e (!) titel på denna nivå och klättrar upp till plats #55 på rankingen.

Finalresultat: [1] Yen-Hsun Lu 6-1, 7-6 (4) Tatsuma Ito

 

Denna vecka spelas det turneringar i An-Ning, Tallahassee och Francavilla. I An-Ning ska Oscar Otte försöka vinna fler matcher på denna nivå och tampas med bland andra Jordan Thompson och Janko Tipsarevic. Tiafoe, Sandgren, Darian King med flera gör upp i Tallahassee. Och på gruset i Francavilla är de två högst seedade Gastao Elias och Andrea Arnaboldi.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.