Challengerkollen: Donskoy följer upp Federer-skalp i Zhuhai och Lindell gör avtryck i Santiago

Toppseedade spelare som pallar för trycket och svensk framgång men inte norsk sådan i förra veckans två Challengerturneringar i Zhuhai och Santigao.

Zhuhai
När numer 99-rankade Evgeny Donskoy spektakulärt lyckades slå Roger Federer i Dubai häromveckan var det nog första bekantskapen med ryssen för många tennisfans. En slags bakfylla brukar ofta följa när lägre rankade spelare lyckas ta en skalp av den kalibern, där de inte lyckas följa upp med fortsatt bra resultat. Någon sådan bakfylla, eller kanske snarare mättnad, var det inte på tal om för toppseedade Donskoy i Zhuhai. Förvisso var han en aning segstartad med en tuff förstarunda mot 207-rankade serben Marko Tepavac där han låg under med ett break i tredje set, men lyckades vända och vann matchen 6-7 (4), 6-4, 7-5. Därefter var det däremot inget snack, den 26-årige ryssen förlorade inte ett set påväg till finalen och slog ut bland andra holländaren Joris de Loore som provade sin lycka i Kina.

Minst lika imponerande var sjundeseedade 161-rankade Thomas Fabbiano på andra halvan av lottningen. Den 27-årige italienaren hittade sällan skådad form och hade måhända en aning tur med lottningen då han på väg till finalen slapp undan att möta någon högre seedad spelare. Men matcherna ska vinnas ändå, och Fabbiano förlorade inte ett set fram till finalen där Donskoy till slut blev för stark.

Finalresultat: (1) Evgeny Donskoy 6-3, 6-4 (7) Thomas Fabbiano

 

Santiago
Santiago, Chile, hade finbesök av ingen mindre än svensken Christian Lindell som lyckades kvala in till huvudturneringen. Lindell blandade och gav under matcherna, där perioder med riktigt fint spel tyvärr blandades med perioder med många enkla misstag. I första och andra rundan var de bra perioderna fler än de dåliga sådana och tog två riktigt fina skalper mot grusspecialisterna Inigo Cervantes och Marco Cecchinato. Förstaseedade Rodrigo Dutra Silva blev dock för tuff i kvartsfinalen, men Lindell föll med flaggan i topp och förlorade i tre set. Brasilienfödda Lindell var således den enda spelare i turneringen som lyckades vinna ett set mot Dutra Silva.

För det var så det blev till slut. Precis som i Zhuhai tog den högst seedade spelaren hem turneringen. I semifinalen stod ingen mindre än förre Grand Slam-vinnaren i dubbel Simone Bolelli för tufft motstånd i en match som var mycket jämnare än siffrorna antyder (6-4, 6-2). Finalmotståndare var hemmaspelaren Nicolas Jarry som faktiskt tog sig in i turneringen på ett wildcard, och lyckades ta i alla fall en skalp i turneringen mot 125-rankade Joao Souza. Värt att notera från Santiago är att norrmannen Casper Ruud spelade men åkte tyvärr ut i andrarundan mot just brasilianaren Souza.

Finalresultat: (1) Rodrigo Dutra Silva 7-5, 6-3 (WC) Nicolas Jarry

Denna vecka har vi nöjet att konstatera att vi har hela fyra Challengerturneringar på schemat. I Buenos Aires har vi spelare såsom Carlos Berlocq, ovan nämnda Dutra Slva och Leo Mayer. Ungtupparna Denis Shapovalov, Felix Auger-Aliassaime, Quentin Halys, med flera, gör upp i Drummondville, Kanada. Kvar i Kina är Donskoy som ställer upp i turneringen i Shenzhen, där vi också hittar Yuichi Sugita, Duck Hee Lee, med flera. Sist men inte minst en galet fullspäckad turnering i Irving, Texas, med hela sex topp 50-spelare (extern länk).

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Erik Jonsson
Erik Jonsson
28-årig fantast av denna sport från tennismetropolen Eskilstuna. Kallad "Challengergurun" av Alex Theodoridis och författare av den kända Tennis Hipster-handboken på Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.